Over chronische verveling op je werk

ma 09 mei 2022

Bore-out is het eindstadium van verveling door chronische onderbelasting. In dit boek wordt dit toegespitst op werk(omstandigheden), maar ook onder andere omstandigheden kun je bore-out raken. Denk aan hoogbegaafde leerlingen die op school te weinig gezonde prikkels krijgen. Er kan sprake zijn van kwantitatieve bore-out (je hebt te weinig te doen om je werktijd te vullen), van kwalitatieve bore-out (je werk is onder je niveau, spreekt je niet aan, daagt je niet uit) of van een combinatie van beide. Als zo’n situatie te lang aanhoudt, kan dit leiden tot ziekte en soms zelfs tot depressiviteit.

Waarom en voor wie dit boek?
In maart 2021 werd van dezelfde auteur Bore-out: Een praktische handleiding voor begeleiders gepubliceerd, dat bedoeld is voor coaches en therapeuten. Natuurlijk zijn er ook mensen die belangstelling hebben voor het fenomeen bore-out, maar geen begeleider zijn. Denk aan werkgevers, degenen die zelf met het verschijnsel in aanraking komen en de mensen uit hun omgeving en netwerk. Voor hun is dit boek geschreven, hoewel ook de begeleiders er weer nuttige aanvullingen in kunnen vinden.

Nog steeds een onbekend fenomeen
Bore-out geniet in Nederland nog steeds weinig bekendheid. Het wordt nog vaak verward met burn-out waarmee het de symptomen deelt. Maar de oorzaken zijn totaal verschillend, waardoor het ook om andere oplossingen vraagt. Door de relatieve onbekendheid rust er nog een taboe op het fenomeen, waardoor de mensen die er last van hebben, zich vaak niet durven te uiten en moeilijk hulp kunnen vinden.

Nieuwe invalshoeken
Naast de basale informatie uit het vorige boek, heeft dit nieuwe exemplaar hoofdstukken over verveling, boosheid en schaamte in relatie tot bore-out, over coping strategieën en wat de werkgever kan doen om bore-out te voorkomen en bestrijden en welke soorten hulp jij zelf in kunt schakelen. Ook is er uitgebreid aandacht voor bore-out en de coronacrisis. Bovendien tref je er fragmenten in aan uit interviews en mailwisselingen met mensen met een (dreigende) bore-out.

Auteur
Marjo Crombach (1954) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Nijmegen. Na haar start in het onderwijs bekwaamde ze zich al snel in het coachen en trainen van leerlingen en later ook collega’s. Nu schrijft en coacht ze in haar bedrijf ‘Ereprijs Training en Coaching’. Als ervaringsdeskundige is het haar missie om het fenomeen bore-out een grotere bekendheid te geven.

In samenwerking met auteur Marjo Crombach mogen we drie exemplaren van dit boek weggeven. Deze weggeefactie loopt tot en met woensdag 25 mei. Winnaars worden per e-mail geïnformeerd.

 

Klik hier om mee te doen met deze weggeefactie