INHOUD THEMA ´STARTEN EN STOPPEN´ (april 2014)
- Van elkaar leren, niet polariseren, Marlies van Venrooij
- De vooruitzichten voor starters op de arbeidsmarkt, Didier Fouarge
- Intrapreneur: een rol voor de senior werknemer? Allan Torben-Nielsen
- Hoe boeien we generatie Y, Annelotte Rutten
PRAKTIJK
- Daden gaan woorden te boven, Froukje Smeding
- Speelruimte binnen het mbo, Aukje Nauta & Yvon Mekkring
- Socialisatie voor mens en dier, Jacqueline Kruunenberg
- De rekening is voor de ondernemers, een ondernemer
- Put the money where the mouth is, Marc Smeulers
- Werken aan je loopbaan op het water, Marianne Huurman
- De lunch met Janny van Zuijlen, Marlies van Venrooij
- Iedereen verdient een kans, Jacqueline Kruunenberg
- De meisjes van Schoevers, Els Ackerman
- Kunstenaar zijn en blijven, Diane Frénay
- De Startersbeurs, Martin Reekers
- Vlaamse regering investeert jaarlijks 12 miljoen, Yolande Zelders
- Stoppen. En dan? Els Ackerman
KENNIS, KUNDE EN ONDERZOEK
- Dynamiek rond loopbaanmanagement, Norman Schreiner
- Loont flexibel zoekgedrag bij werklozen? Sarah Vansteenkiste
OPINIE & DISCUSSIE
- Participatieplicht is een nuttig en noodzakelijk instrument Juriaan Otto
- Zelfsturing: een brug te ver? Frans Meijers
- Over moed en intelligente dwaasheid Tom Luken
EN VERDER …
- Op zoek naar de Holy Grail van LOB, Rob Stufkens
- Voortaan één register voor loopbaanprofs, Loes Grooters
- Boekbesprekingen
“Niet kapot te krijgen”
Die ferme kreet kwam uit de mond van een gepensioneerde, bijklussende vakman. Heel zijn leven hard gewerkt en dat wilde hij verdorie blijven doen ook! Met trots en een beetje uitdagend debiteerde hij die overtuiging. Dit om zijn omgeving en misschien zelfs wel het lot of God te laten weten dat hij niet van plan was te stoppen met werken. Zo ook mijn grootvader van moeders zijde. Hij werkte door tot hij 76 was als opperman op de bouw. Ook niet kapot te krijgen dus, maar boze tongen in het dorp beweerden dat Sjefke wel moest van zijn vrouw. Oma was inderdaad een helleveeg die opa uitstekend verzorgde, maar vooral niet de hele dag thuis wilde hebben. Echter op zekere dag stopte de Buick van de baas voor het kleine huisje van mijn grootouders. Meneer ging aan de keukentafel zitten en sprak: “Sjef ge moet nu echt stoppen; ik durf het niet meer aan. Vandaag of morgen valde van de steiger.” En toen moest (mocht) opa stoppen. Gelukkig had hij nog zijn kippen en een moestuin.
Stoppen met werken kan op allerlei manieren. Zelf bepalen hoe en wanneer lijkt veruit het meest ideale. Door anderen, gezondheid of het noodlot bepaald is minder en vraagt om aanpassing. Met name de harde doordouwer kan in een gat vallen als hij geconfronteerd wordt met een gedwongen stop. Een somber, donker gat soms waar niet direct het licht van een nieuw perspectief schijnt. Je loopbaan opstarten kan een prikkelende uitdaging zijn, maar ook een lastige onderneming. Veel jongeren hebben tegenwoordig een start met strubbelingen. De aanloop duurt lang, vindt niet plaats op het gewenste podium of niet in een gedroomde rol.
In dit nummer van LoopbaanVisie aandacht voor de problematiek rond starten, doorstarten en stoppen, lastige fasen in de ontwikkeling van loopbanen. Maar we besteden ook aandacht aan allerlei creatieve projecten en methoden om die problemen creatief te benaderen. In het themablok belicht Marlies van Venrooij een aantal vindingrijke methoden waarbij stoppers en starters elkaar helpen. Allan Torben-Nielsen gaat in op de vraag wat we kunnen doen met en voor onze seniore werknemers en de categorie starters wordt als generatie(Y)genoot beschreven door Annelotte Rutten. Drie bijdragen met hier en daar stellige en soms boude uitspraken. We zien reacties van lezers met interesse tegemoet. Ten slotte belicht Didier Fouarge die als onderzoeker is verbonden aan het ROA van Universiteit Maastricht, in het themablok de kansen van starters op de arbeidsmarkt. In het praktijkblok weer een scala aan interessante bijdragen. Deze keer met het accent op innovatieve benaderingen van kansarme starters en aandacht voor stoppen en starten van kunstenaars door Diane Frénay. In de rubriek Kennis, Kunde & Onderzoek doet Sarah Vansteenkiste verslag van haar (promotie)onderzoek (Leuven, 2013) naar loopbaanflexibliteit. Welke invloed heeft dat op kansen van werkzoekenden? We blijven in Vlaanderen waar Yolande Zelders het fenomeen Loopbaancheque onder de loep heeft genomen. Norman Schreiner pleit in een degelijk artikel voor een transdisciplinaire benadering van loopbaanstudies die kan resulteren in adequatere antwoorden op de loopbaanproblematiek van onze tijd.
Namens de redactie weer veel leesgenoegen en inspiratie met dit nummer van LoopbaanVisie!