INHOUD THEMA ‘TOEKOMST VAN ARBEID’ (augustus 2018)

PRAKTIJK

KENNIS & KUNDE

OPINIE & DISCUSSIE

Toekomst van arbeid
Telexistence. Voor altijd in je luie stoel blijven zitten en toch kunnen shoppen, werken en bij vrienden op bezoek. Dit is niet de toekomst van arbeid maar de toekomst van zijn. Via telexistence kan je op twee plekken tegelijkertijd zijn. Een robot neemt jouw plaats in voor alle activiteiten die jij buitenshuis wilt uitbesteden. Door een VR-bril op te zetten, zie je waar de robot is en kijk je als het ware door de ogen van de robot. Door speciale handschoenen aan te trekken kan je voelen wat de robot aanraakt. Zo kan je vanuit je eigen luie stoel boodschappen doen. De robot loopt door de winkel, voelt voor jou aan het fruit, waardoor jij weet of de bananen die je koopt ook rijp zijn. Jij bent de robot en jij kan precies zien wat de robot ziet, voelt en hoort en jij kan hierop reageren middels spraak. Je laten vervangen door een robot en dan vanuit je luie stoel je werk doen, en toch kunnen interacteren met je collega’s en klanten. Iedere dag een spijkerbroek dragen en als het mooi weer is lekker met een korte broek en je slippers aan in de hangmat blijven liggen. De metselaar stuurt de robot naar de bouwplaats om een muurtje te bouwen, de CEO stuurt de robot naar het kantorencomplex om een vergadering voor te zitten. Is dit de toekomst van werk in uitvoering?

Jaap Jongejan en Andreas van den Goorbergh stellen in hun artikel ‘De toekomst van arbeid is een keuze’ dat werken niets is voor mensen en dat werken alleen wat is als het mensenwerk is. Kijken naar arbeid vanuit een minder economisch perspectief. Als arbeid in de toekomst er anders uit gaat zien dan zal ook op een andere manier moeten worden opgeleid. Martin Reekers beschrijft dit in zijn artikel ‘Opleiden voor de arbeidsmarkt van de toekomst’ aan de hand van het project Silicon Venturing Rotterdam, een initiatief van de Hogeschool Rotterdam om de studenten beter voor te bereiden op de (nog onbekende) banen van de toekomst. In het kader van de toekomst van arbeid beschrijft Jack van Minden hoe de toekomstige functie van de verkoper eruit zal gaan zien.

Yvette Kokee en Marion van Hoof hebben in de afgelopen nummers beschreven hoe vorm wordt gegeven aan duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en bevlogenheid in de techniek, onderwijs en de zorg. In deze uitgave kan je hun slotconclusies lezen. Een van de conclusies is dat de loopbaanprofessional als het gaat om deze thema’s niet altijd in beeld is. Aan het eind van hun schrijven geven zij een aantal suggesties om de zichtbaarheid te vergroten. Aukje Nauta beschrijft samen met Cristel van de Ven de vijftrapsraket naar duurzame inzetbaarheid. Tom Luken trapt in dit nummer een discussie af over ‘eigen regie’. Een thema waar de Noloc over in gesprek is met een aantal kennisprofessional. En in deze uitgave de laatste column van Aaltje Vincent. Via deze weg willen wij haar nogmaals heel erg danken voor haar jarenlange bijdrage als columnist.

Veel leesplezier. Voor meer inspiratie zie ook dit YouTube-filmpje!