De thema’s voor LoopbaanVisie bepalen wij samen met de redactie. Soms zitten er thema’s tussen waar ik niet zo veel mee heb en vaak word ik dan verrast door de redactieleden en de auteurs die met bijzonder boeiende artikelen komen over zo’n onderwerp. Met het thema ‘Senioriteit’ heb ik zeker iets — ook wisselende gevoelens en gedachten. Als ik denk aan een ‘senior’, dan denk ik aan iemand die het rustiger aan gaat doen, wat minder kan, en meer dan voorheen ondersteuning nodig heeft in het dagelijkse leven. Het gaat dan om senioriteit in leeftijd, iemand van 75 of 80 jaar. Toch heb ik voldoende voorbeelden in mijn omgeving van 75-plussers die helemaal niet aan dit beeld voldoen. Een beeld van senior zijn, minder kunnen en meer hulp nodig hebben, zie je ook terug in regelingen en berichten om 45-plussers te ondersteunen bij het vinden van werk. Het boeiende is dat veel 45-plussers dit zelf niet zo ervaren, maar door regelmatig dit soort berichten en regelingen voorbij te zien komen, er toch in gaan geloven. Het blijft een interessant fenomeen, het koppelen van leeftijd aan kunnen en willen, net zoals je bij veel bedrijven ontslag krijgt als je de pensioenleeftijd hebt bereikt. Er is geen mogelijkheid om door te kunnen blijven werken als je dat wel zou willen. Wat je eigenlijk zou willen is dat je bij iedere leeftijd zelf wil ervaren wat je wil en nog kan. Misschien wil jij wel op je 30ste drie jaar met ‘pensioen’ om daarna tot je 70ste te blijven werken.

Senioriteit is ook een term die gebruikt wordt in het werk. Maar wanneer ben je een senior in het werk? Ligt dat aan het aantal jaren dat je werkzaam bent of meer aan de mate waarin je je vak beheerst. Kan je bijvoorbeeld op je 25ste al senior zijn? Hierover gingen Els Ackerman, een ervaren en actieve loopbaanprofessional die de 80 al is gepasseerd, in gesprek met Meike Oosterwegel, een twintiger en net gestart als loopbaanprofessional.

Verder in deze uitgave een interview van Anke Meerding met Erik Scherder over leeftijd en het brein, met als titel ‘Senioriteit begint bij je 30ste’. Rob Govers heeft de 73-jarige Rob Klerkx geïnterviewd over PUM (Programma Uitzending Managers). Dit is een vrijwilligersorganisatie met als doel ervaring en kennis van het Nederlandse bedrijfsleven delen met ondernemingen in ontwikkelingslanden. Ook een verslag van het IAEVG-congres/Noloc loopbaancongres, waar Gert van Brussel na drie jaar aftrad als voorzitter van het IAEVG en het stokje overdroeg aan Jaana Kettunen uit Finland. En een artikel van Leih Beelen en Jouke Post over de toepassing van arbeidsmarktinformatie in de loopbaanpraktijk. En lees ook het artikel van van Peter Gerrickens met als titel: ‘Verlangen naar betekenisvol werk. Ontdek je inspiratiethema’s vanuit je persoonlijkheid en ziel.

Veel leesplezier.

Marlies van Venrooij
Hoofdredacteur LoopbaanVisie
hoofdredacteur@loopbaan-visie.nl

INHOUD

SENIORITEIT

PRAKTIJK

KENNIS & KUNDE

OPINIE & DISCUSSIE