Gratis artikel uit LoopbaanVisie 2023-4 over verdwalen

Blijf bij en neem een abonnement op LoopbaanVisie!

Lees nu gratis uit deze uitgave

Verdwaald in betekenissen – Martin Reekers
In de tijd dat ik me met arbeidsre-integratie van werkzoekende jongeren bezighield, ontmoette ik een jonge Molukse vrouw die graag wilde dat ik haar cv en sollicitatiebrief van feedback voorzag. Uiteraard stemde ik toe en zij mailde mij de documenten. Toen ze bij mij terugkwam om mijn feedback te horen en die te bespreken was mijn eerste opmerking: “Jouw brief blinkt uit door het perfecte Nederlands!” Dat was waar en het leek mij niet verkeerd om met een welgemeend compliment te beginnen. Ze reageerde echter als door een wesp gestoken…

Meer artikelen uit deze uitgave lezen?

Verdwalen

Ooit heb ik zeven maanden in mijn eentje door Centraal- en Zuid-Amerika gereisd. Ik had wel wat highlights op mijn bucketlist staan, maar veel liet ik ook aan het ‘toeval’ over door met collega-reizigers te praten over hun ervaringen en daar dan mijn reis op aan te passen. Een aantal highlights waren de zoutvlaktes in Bolivia, Machu Picchu en de Nazca Lines in Peru en Monte Verde in Costa Rica. Dit zijn allemaal toeristische plekken die je kunt bezoeken via een uitgestippelde reis en/of een gids. Er waren ook gedeeltes van mijn reis die ik ontdekte via ‘verdwalen’. Dit was vooral mijn manier om grote steden te leren kennen. Zo bezocht ik grote steden, zoals Santiago de Chile, Buenos Aires en Montevideo. Door te ‘verdwalen’ in deze steden ontdekte ik gezellige restaurantjes, leuke parkjes en mooie façades van huizen. Het ging mij ook om de sfeer proeven van de stad en dan is verdwalen een fijne manier. Ik had geen vaste plek om naartoe te gaan, alleen maar ervaren wat ik op dat moment zag. Dit was vrijwillig ‘verdwalen’ en zien wat er op mijn pad kwam. In mijn geval was het een luxe en koos ik hier vrijwillig voor.

In sommige gevallen is verdwalen helemaal niet vrijwillig en ook niet leuk. Zo heeft Bianca Mackintosh een artikel geschreven over verdwalen in het sollicitatieproces in een ander land. Hoe ga je in Nederland je weg vinden op de arbeidsmarkt als je roots in het buitenland liggen?

Tini van de Wetering beschrijft hoe je verdwalen in kunt zetten in je loopbaan. In haar artikel lees je welke vragen je kunt stellen als je aan het dwalen bent, als je op koers ligt of aan het verdwalen bent. Redacteur Marieke Genard reflecteert op het boek van Brené Brown, Rising Strong en de fase van het ‘gerommel’. Ze beschrijft hoe zij dit in haar eigen loopbaan heeft ervaren.

Marian Timmermans heeft samen met Willem de Vos het boek Weetnietkunde: Ontspannen omgaan met onzekerheid en ongemak geschreven. Ze schrijft over Weetnietkunde voor loopbaanprofessionals: Transactionele Analyse geeft steun en opties. Hoe Transactionele Analyse een kader kan geven dat houvast biedt om verdwalen te voorkomen.

Marieke Jacobs begeleidt vanuit BetekenisBaan mensen die betekenisvoller werk willen gaan doen. In het artikel beschrijft zij haar ervaringen op de arbeidsmarkt met twee boeiende verhalen van mensen die echt een verandering hebben doorgezet in hun werk. Naar aanleiding van haar presentatie op het Noloc loopbaancongres heeft Stephen Steijger een interview gehad met Laurentien van Oranje. In deze LoopbaanVisie het artikel.

Veel leesplezier,
Marlies van Venrooij, hoofdredacteur LoopbaanVisie
hoofdredacteur@loopbaan-visie.nl

Neem voor slechts € 25 een digitaal abonnement op LoopbaanVisie en ontvang de komende 4 uitgaven in uw account. U ontvangt dezelfde versie als de papieren uitgave, alleen dan digitaal in PDF vorm. Uiteraard stellen wij u op de hoogte wanneer een nieuwe uitgave beschikbaar is! Na 4 uitgaven stopt het abonnement automatisch.