Actueel.

10 fouten die je als werkloze niet moet maken

vr 01 mei 2015

Zeker als je al wat langer naar een baan op zoek bent, kan het leven als werkloze stressvolle vormen aannemen. Het is belangrijk om niet ontmoedigd te raken en optimistisch te blijven. Door de zoektocht niet je leven over te laten nemen, kun je een depressie voorkomen en vol goede moed aan iedere sollicitatie beginnen. Vermijd in ieder geval de volgende tien fouten, die niet ongewoon zijn voor werklozen en je kansen en gesteldheid alleen maar kwaad doen:

  1. Geef niemand anders de schuld. Je bent verantwoordelijk voor je eigen zoektocht. Blijf positief en houd de controle over de situatie in hand.
  2. Laat het solliciteren niet je hele leven overnemen. Hoe belangrijk het ook is om goed na te denken over je sollicitatiebrief en cv, je wilt hier niet 100 procent van je tijd aan besteden. Geef jezelf toestemming voor wat vrije tijd tussendoor, die je met familie kunt doorbrengen of kunt gebruiken om te sporten. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de stress het snel van je zal winnen.
  3. Vat afwijzingen niet persoonlijk op.  Dat een werkgever je afwijst voor een vacature, betekent niet dat de volgende vacature ook niet voor jou is. Zie afwijzing als onderdeel van het proces en leer van alle feedback die je krijgt op je sollicitaties.
  4. Zoek op alternatieve manieren. Een online vacaturebank is een goed startpunt, maar denk ook aan andere manieren waarbij de concurrentie misschien veel minder groot is.
  5. Houd je boodschap helder. Werkgevers willen niet horen over ieder stukje werkervaring dat je hebt, maar dat je geschikt bent voor deze specifieke vacature en dat jij van toegevoegde waarde kunt zijn voor dit bedrijf.
  6. Solliciteer niet op elke vacature die je ziet. Hierdoor kun je wanhopig overkomen en zelf je focus verliezen. Het is beter om je tijd te besteden aan minder, maar beter doordachte sollicitaties op functies waarin je echt geïnteresseerd bent.
  7. Wees niet bang om op te vallen. Soms is het goed om iets origineels te doen, zoals de voorbeelden uit onze rubriek met spectaculaire sollicitaties.
  8. Realiseer je dat tijden veranderen. Als je al een tijd niet meer naar een baan op zoek bent geweest, zoek dan iemand die hier wel recente ervaring mee heeft.
  9. Verlies de concurrentie niet uit het oog. De arbeidsmarkt is hartstikke competitief, dus je moet werkgevers ervan overtuigen dat jij beter bent dan de andere kandidaten. Hiervoor is het dus goed om te weten wie die andere kandidaten zijn.
  10. Doe het niet alleen. Betrek je vrienden en familie in je zoektocht naar een nieuwe baan. Zij kunnen je misschien helpen via hun netwerk en kunnen je sowieso de steun geven die je nodig hebt.

Bron: Intermediair.nl