Actueel.

Carrièreplanning is opdracht voor het heden

ma 05 nov 2012

De meeste werknemers denken onvoldoende aan hun carrière. Vaak is een carrière quasi een abstract gegeven dat volledig los staat van hun huidige betrekking. Een carrière is voor hen een concept van de toekomst, terwijl een loopbaan in werkelijkheid van start gaat op het ogenblik dat men zijn eerste baan opneemt en evolueert met elke beslissing die op het gebied van tewerkstelling wordt genomen. Dat zegt Scott Blanchard, mede-oprichter van consulent Blanchard Certified en auteur van een vijftigtal boeken over leiderschap.

"Succesvolle mensen beseffen dat een carrière moet worden uitgebouwd," stipt Scott Blanchard aan. "Deze groep denkt constant na over de implacties van huidige keuzes voor hun toekomst en beseft dat een carrière niet altijd een rechtlijnig klimmend traject volgt. Vooral in het huidige klimaat kan een carrière vaak horizontaal of zelfs in cirkels evolueren. Soms blijkt het zelfs op lange termijn positief te zijn om in bepaalde situaties een stap terug te zetten."

Blanchard merkt op dat werknemers de nodige tijd moeten nemen om uit te zoeken welke richting hun carrière uiteindelijk zou moeten volgen. "Het opstellen van een carrièreplan is bijzonder cruciaal," voert hij nog aan. "Men zou moeten vooruit denken waar men over tien jaar wil staan en vanuit die positie achteruit kijken naar de stappen die in de tussentijd moeten worden gezet om zijn doel te bereiken. Een dergelijke strategie helpt om de keuzes te identificeren die moeten worden gemaakt."

"Er moet vooral vermeden worden dat er vijftien tot twintig jaar wordt geïnvesteerd om de hiërarchische ladder te beklimmen, om uiteindelijk tot de vaststelling te komen dat men tegen het verkeerde gebouw is opgeklauterd," zegt Scott Blanchard nog. De auteur raadt aan om met vertrouwenspersonen over zijn carrièreplannen te praten, intern en extern naar mogelijkheden en potentiële interesses te kijken en te evalueren of er bijkomende vaardigheden moeten worden verworven om zijn carrièredoelstellingen te bereiken.

Bron: Express.beGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst