Actueel.

9 gouden tips om als 50+’er nog werk te vinden

vr 01 mei 2015

Je bent de vijftig voorbij en je verliest je baan. Wat dan? In tegenstelling tot heel wat schreeuwerige krantenkoppen ons willen doen geloven, is het wel mogelijk om als werkloze 50-plusser opnieuw werk te vinden. 

Over 50-plussers wordt gezegd dat ze wel ervaring hebben, maar dat ze te duur en bovendien weinig flexibel zijn. Het is lastig om met deze vooroordelen om te gaan in een zoektocht naar een nieuwe baan. Maar in tegenstelling tot heel wat schreeuwerige krantenkoppen ons willen doen geloven, is het de dag van vandaag voor werkloze 50-plussers wel mogelijk om opnieuw werk te vinden. Je kan als 50-plusser troeven voorleggen die jongere sollicitanten niet hebben. Door die slim uit te spelen, wordt de zoektocht geen hel.

 1. Heel wat gerealiseerd
  Een vijftigplusser heeft al heel wat gerealiseerd. Tijdens zijn loopbaan, maar ook daarbuiten. Competenties die je vandaag kan uitspelen als troef bij het solliciteren. Een argument als: “Kijk, ik heb dat in het verleden op die manier gedaan, met heel wat positieve resultaten”, dat werkt. Aantoonbare resultaten uit een professioneel verleden worden serieus gewaardeerd. En misschien ben je in je vrije tijd al 20 jaar secretaris voor de lokale sportclub? Als je dit tijdens je jacht op een nieuwe job ter sprake brengt, onderstreept het je betrouwbaarheid en loyauteit. Dat is een serieuze plus tegenover een jongere die een paar jaar bestuurslid is.
   
 2. Mentor
  Als vijftigplusser kom je dikwijls in een jonge werkomgeving terecht, met een jongere baas en jongere collega’s. Vooral die laatsten kunnen jouw ervaring en kennis gebruiken. Met jouw bagage en levenswijsheid kan je hen adviseren en begeleiden. Durf jezelf als vijftigplusser tijdens je sollicitatiegesprek gerust verkopen als de geknipte mentor.
   
 3. Geen kleine kinderen meer
  Een vijftigplusser is flexibel. Een argument dat werkgevers graag horen. In tegenstelling tot wat het cliché wil. De reden? Een vijftiger heeft geen kleine kinderen meer in huis, dus ’s ochtends en ’s avonds op tijd aan de schoolpoort verschijnen is verleden tijd. Je kan naar je werk vertrekken wanneer je wil en zolang blijven als nodig. Rekening houden met de schoolvakanties hoeft ook niet meer. Handig voor je collega’s die wel nog jonge kinderen hebben!
   
 4. Minder afwezig
  Een vijftigplusser is minder vaak afwezig op het werk. Bevallingsverlof of ouderschapsverlof zijn niet meer aan de orde. En onverwacht thuis blijven omdat je geen opvang vindt voor je ziek kind hoeft ook niet.
   
 5. Standvastig
  Als vijftiger heb je al wat watertjes doorzwommen. Je weet inmiddels dat het gras aan de overkant in veel gevallen niet groener is. Bovendien is de kans groot dat je er financieel beter voor staat dan 20 jaar geleden. Daardoor voel je minder de behoefte om te gaan jobhoppen: je bent niet meer voortdurend op zoek naar een betere baas om voor te werken, of een vettere loonbrief. Je neemt vrede met je werk, en je baas en collega’s kunnen op jou rekenen. Die standvastigheid is een belangrijke troef.
   
 6. Minder het onderste uit de kan halen
  Dat vijftigplussers duur zijn, is een vaak gehoord argument. Maar is dit wel zo? Dagelijks een mentor op de werkvloer hebben die jongere werknemers kan coachen, is veel goedkoper dan hen op dure opleidingen te moeten sturen. En een vijftigplussers zal qua verloning misschien wel minder het onderste uit de kan halen. De hypothecaire lening is immers afbetaald.
   
 7. Goede kennis van buitenlandse taal
  Werkgevers geven toe dat vijftigplussers doorgaans een goede kennis van een buitenlandse taal hebben, in tegenstelling tot jongeren die naast de moedertaal vaak alleen het Engels beheersen. Dat blijkt uit onderzoek van Randstad.
   
 8. Snel inzetbaar
  Snel operationeel zijn in een team, weinig of geen aanpassingsproblemen hebben, dat wordt vaak als een zeer positief punt ervaren bij vijftigers. “Quick wins” zijn dat voor een bedrijf. Beschikbaar zijn en zeer snel opdrachten aanvaarden (zonder dat er veel woorden aan te pas komen) zijn een serieuze meerwaarde. Jongeren spelen (al te) vaak haantje–de–voorste en willen opvallen. Perfect met andere collega’s in teamverband kunnen werken, is nochtans heel belangrijk en kan finaal het verschil maken om de job te krijgen.
   
 9. Allround
  Bij MKB’s zijn 50-plussers zeer welkom vanwege hun allround profiel. Ze zijn in sommige gevallen door hun ervaring breder inzetbaar dan jongeren. Maturiteit, levenswijsheid, expertise en ervaring zijn degelijk kostbaar voor een bedrijf.

Bron: Jobat.beGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

mario van limburg - zondag 8 mei 2016

leuk die theorie, maar als een studentenuitzendburo goedkoper is en pronkt met vitale hoogopgeleide mensen en de rest van het werk door vrijwilligers gedaan wordt sta je nog nergens.

Eline Smit - donderdag 28 mei 2015

dit verhaal is helemaal waar, maar ik ben nog steeds op zoek ondanks mijn leeftijd, vrijwilligerswerk (wordt niet als serieus ervaren door werkgevers tot nu toe). Dus wie een management ass./ secretariële baan in de buurt van Breda weet met veel notuleerwerk mag het mij zeggen. Ik sta klaar.

Eline Smit - donderdag 28 mei 2015

dit verhaal is helemaal waar, maar ik ben nog steeds op zoek ondanks mijn leeftijd, vrijwilligerswerk (wordt niet als serieus ervaren door werkgevers tot nu toe). Dus wie een management ass./ secretariële baan in de buurt van Breda weet met veel notuleerwerk mag het mij zeggen. Ik sta klaar.

Ineke van den Berg - zondag 17 mei 2015

Heel goed, dit tegenwicht. En nog een voordeel van de 50+: ze werken meer op inzicht en maken minder fouten, dus is er sprake van minder afbreukrisico (TNO)

Leonoor Weener - zondag 17 mei 2015

Mooie samenvatting van de pluspunten. Zijn zeker waar. Ben blij met deze "opfrissing".

Andrea van der Hout - vrijdag 15 mei 2015

Helemaal waar, alleen jammer dat de meeste werkgevers dit nog steeds niet door hebben.

Albert Bouwland - woensdag 13 mei 2015

Uiteraard krijg ik ook een warm gevoel bij deze stellingen, maar in mijn regio (5 km van de zeedijk) dus geen achterland, in een gebied waar ook ons huis scheuren vertoont en sprake is van krimp ligt het allemaal niet zo eenvoudig. In 2010 werd ik werkloos op 45 jarige leeftijd. Door mijn gevoel te volgen heb ik het tot nu gered. Wel een jaar zonder inkomen of uitkering overbrugd. Nu ben ik weer thuis, hoop 50 te worden en dan?

Ria Esser - woensdag 13 mei 2015

Ik ben het helemaal met je eens! Ik wist het al wel, maar toch fijn om te lezen zodat ik de tips weer opgefrist in mijn hoofd heb.

elly1512 - dinsdag 12 mei 2015

Het voordeel van de oudere werknemer is helemaal waar. Helaas werkt het in de praktijk niet zo... zie eerst maar eens langs al die 'broekies' van die uitzendbureaus etc. te komen! Zij denken (te weten) dat een werkgever niet op een ervaren oudere werknemer zit te wachten. En reden 3 hoeft ook helemaal niet waar te zijn vandaag de dag, waar vrouwen steeds later kinderen krijgen; of misschien geldt die reden alleen voor mannen...?

Karin bosman - dinsdag 12 mei 2015

Beste rene, Dit bericht is een prettige aanvulling en toevoeging voor onze leeftijdsgroep en men kan dit als flinke opsteker gebruiker om positiever tegenover het zoeken naar een nieuwe baan te zien! Dankjewel namens allen.

Paul - vrijdag 8 mei 2015

Bullshit bij Punt 6: de hypotheek is al lang afbetaald. In hoeveel procent van de gevallen is dat zo? Waaruit blijkt dat? Ik ken veel leeftijdsgenoten in de categorie 50+ en een eigen huis, maar niemand met een afbetaalde hypotheek.

R. de Haan - vrijdag 8 mei 2015

Helemaal waar, alleen is het probleem dat je niet aan tafel komt bij de werkgevers. Helaas laat de praktijk zien dat je als oudere op voorhand al met 1-0 achter staat op de arbeidsmarkt.

T. Neervoort - vrijdag 8 mei 2015

Hoe waar is dit. Alleen jammer dat de gemiddelde werkgever deze voordelen van de 50+ werknemer nog niet kan/wil zien.