Actueel.

Asscher bepleit APK voor loopbaan

di 05 sep 2017

Werkgevers en werknemers moeten veel meer doen aan scholing en ontwikkeling. Minister Asscher van Sociale Zaken overweegt een algemene periodieke loopbaankeuring, zodat werkenden kunnen zien hoe goed hun kansen zijn om aan het werk te blijven. Ondanks, of juist dankzij de robots.

Volgens Asscher is zo nu en dan stilstaan bij de loopbaan hard nodig omdat mensen in de toekomst vaker zullen wisselen van baan, en daarom ook vaker in een andere sector aan de slag zullen moeten. Door digitalisering, automatisering, verplaatsing van het werk en robotisering zullen functies en beroepen straks minder nodig zijn, andere eigenschappen hebben of helemaal niet meer bestaan.

Risicogroepen en risicoberoepen
Minister Asscher benadrukt dat vooral ouderen, laag en middelbaar opgeleiden en flexwerkers bij- en omscholing nodig hebben. Zij lopen meer risico om werkloos te raken terwijl ze minder open staan voor ontwikkeling dan hoger opgeleiden. Werkgevers moeten deze groepen goed begeleiden, vindt de minister. Vooral administratief en repetitief werk, en middenmanagement loopt gevaar. Bovendien ontstaan er steeds nieuwe beroepen waarvoor specifiek opgeleide mensen nodig zijn.

O&O-fondsen
De Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen (O&O) kunnen hierin een rol spelen. Asscher wil dat de fondsen beter met elkaar samenwerken. Ook moeten de fondsen meer met fondsen in andere sectoren samenwerken. Ruim 85% van deze scholingsfondsen betaalt nu alleen scholing voor de eigen sector. Asscher vindt dit achterhaald. De minister doet zelf onderzoek naar een nationaal scholingsfonds en een individuele scholingspremie.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst