Actueel.

Blog: Skills for the future van de loopbaanprofessional

di 02 jun 2020 - Geert-Jan Waasdorp

Het mooie weer tijdens de coronalockdown verbloemt de grijze wolken die boven de arbeidsmarkt hangen. De optimist heeft het over 700.000 werklozen voor het einde van het jaar. De pessimist over een miljoen werklozen. In alle gevallen zal de economische situatie de transities die al binnen organisaties spelen (energie, digitalisering, internationalisering, thuiswerken e.d.) verder versnellen.

Fit for the future
De beweging om ‘fit for the future’ te zijn als werkgever en werknemer is relevanter dan ooit te voren. Sommige sectoren en samenhangende beroepen veranderen ingrijpend zoals toerisme, detailhandel, luchtvaart, openbaar vervoer, en olie en gas. Andere sectoren realiseren zich steeds meer dat robots niet ziek worden en dat makkelijk 50% van het werk thuis gedaan kan worden. De roep om andere skills en om- en bijscholing van de bestaande workforce zijn daarvan een logisch gevolg. Nog niet gesproken over de coronawerklozen en de steeds luidere roep voor omscholing met lichte ‘dwang’.

Loopbaanprofessionals kunnen zich nu al voorbereiden
In tegenstelling tot de vorige crisis kunnen loopbaanprofessionals zich nu al voorbereiden op die onvermijdelijke vragen die gaan komen. Van het inrichten van sociale plannen tot het door ontwikkelen van de huidige workforce. Dat maakt dat in plaats van reactiviteit nu proactiviteit wordt gevraagd. Een leidende en adviserende rol binnen hr en management. Met welke skills is de organisatie fit for the future? Welke vaardigheden, tools, capabilities en competenties zijn nodig om de gewenste transities te realiseren en het bedrijf competitief te houden?

Startschot voor het loopbaanvakgebied
Vragen die voorheen gesteld werden aan management en leadership - en waar zelden een bevredigend antwoord op kwam - maar tegenwoordig het resultaat zijn van data en analyses. En daarmee wordt eigenlijk ook het startschot gegeven voor het loopbaanvakgebied dat in transitie is. Het UWV moest al toegeven dat digitale dienstverlening effectiever en succesvoller was dan een-op-eenbegeleiding. De eerste loopbaanrobots doen hun intrede, skills algoritmes schieten als paddenstoelen uit de lucht, en een veel meer zelfstandige digital native generatie gaat andere vragen stellen.

Ongekende mogelijkheden
Deze tijd biedt ongekende mogelijkheden aan loopbaanprofessionals die de veranderingen omarmen, data- en arbeidsmarktgedreven zijn en de in & outs van loopbaantech kennen. Een beetje bijscholen kan geen kwaad, want al is een loopbaanprofessional meer dan ooit nodig... algoritmes, A.I. en tooling kloppen op de deur en de klant. Werkgevers en werknemers roepen daar ook steeds meer om. Het moet online, snel, vandaag en met snel resultaat. Dat vraagt andere vaardigheden en competenties van iedereen in het vakgebied. We zitten zelf ook in transitie en een extra training Excel, advisering, PowerPoint, data, jobhunten enzovoort, maakt ons sterker en couranter in het werk dat we doen. Het is niet alleen aan ons om de transitie te leiden, maar ook om het goede voorbeeld te geven. Geniet van al het moois dat gaat komen (ondanks de nare aanleiding daartoe).


Geert-Jan Waasdorp is oprichter van Intelligence Group, het onderzoeks- en databureau gespecialiseerd in arbeids­markt­communicatie en recruitment en de Academie voor Arbeids­markt­communicatie.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst