Actueel.

Column: Zwerven door mijn hoofd

Korte verhalen: Talent

ma 30 nov 2020 - Martin Reekers

Ik wou dat ik kon zwerven
door de wereld
in mooi weer
of in warme regen
De eerste stap vereist het lef
dat ik ontbeer...
Van echte durf beroofd,
kan ik enkel zwerven,
zwerven door mijn hoofd…
 

Talent
“Je hebt een verward interessepatroon”, sprak de beroepskeuze psycholoog na mijn beroepskeuzetest. Zelf meende ik dat ik breed geïnteresseerd was en was geneigd dat positief op te vatten. Dat ‘verwarde interessepatroon’ klonk helemaal niet zo positief en op de één of andere manier nestelde die uitspraak zich in mijn brein. Iedereen vraagt zich in het leven wel eens af wat de eigen kwaliteiten zijn. “Heb ik nou ergens talent voor?”, vroeg ik me meermalen in mijn leven af. Maar wat is talent? Uit de website van het Centrum voor Talentontwikkeling leidt ik af dat talent het vermogen is om ergens in uit te blinken. Het hangt niet alleen af van je capaciteiten maar ook de omstandigheden, het gezin,  waarin je opgroeit . Talent moet herkend worden en kan niet zonder training en scholing tot bloei komen.

Nou als ik dan kijk naar het gezin waar ik uit kom en de kansen die ik daardoor kreeg is het bijna onmogelijk dat er in mij onontdekte talenten schuilen. Iedereen heeft talent, is een boodschap die ik vele malen hoorde en las. Maar ja, ik Gagné volg, iemand die zij sporen verdiende op onderwijskundig gebied, dan zijn het de top 10% van de mensen met een bepaalde aanleg en ontwikkeld talent die uitblinken. Iedereen kan zich wel ontwikkelen, maar lang niet iedereen is het gegeven om echt uit te blinken. Het is wel lekker duidelijk om het woord talent te reserveren voor uitblinkers.

Zelf val ik dan buiten de talentenpool want ondanks het feit dat mij een heleboel dingen best redelijk af gaan, blink ik nergens in uit. Ik heb geen talent. Dat klinkt hard en droef maar dat valt, vermoed ik, wel mee. Ik bevind me in gezelschap van 90% van de wereldbevolking, dus eenzaam is het in elk geval niet. Maar er is meer. De vraag is ook of je wel een talent wilt zijn. Om tot de 10% besten te horen moet je je natuurlijke aanleg door training, scholing fors ontwikkelen en dat ook op een bepaald gebied omdat je, als je geen Leonardo da Vinci heet, niet allerlei verschillende talenten tegelijkertijd kunt ontwikkelen. Het vraagt focus. Ik wil ontzettend graag tot de 10% besten in iets horen maar ik heb het er niet voor over om met te richten op een beperkt aspect van mij dat ik wil ontwikkelen. Ik wil me helemaal niet focussen. Ik wil àlles doen en omdat ik geen Leonardo da Vinci ben neem ik genoegen met veel dingen redelijk kunnen.

De psycholoog zag het verkeerd. Ik heb heel duidelijk een breed interessepatroon. De verwarring  was aan hem.


Martin Reekers (1951) schrijft regelmatig voor LoopbaanVisie, het onafhankelijke vakblad voor professionele loopbaanadviseur en publiceert boeken binnen het domein mens en werk. Hij is tevens cartoonist. Cartoonisten proberen de werkelijkheid vanuit andere, vaak onverwachte, perspectieven te belichten. Precies dat probeert Martin ook met zijn columns te doen. Soms vederlicht met een vleugje absurdisme, soms wat meer filosofisch, maar altijd afgeblust met een scheutje humor.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Alexandra - maandag 7 december 2020

Zeer herkenbaar. Een paar jaar geleden raadde iemand me het boek 'Refuse to Choose' aan. Weg was mijn gevoel dat ik 'geen focus' heb en nergens echt in uitblink. Ik vind gewoon heel veel interessant!

Marlène Langbroek - donderdag 3 december 2020

Wat een leuke column! Een brede grijns op mijn gezicht :)

mips - donderdag 3 december 2020

In Vlaanderen is er een coach, Silvia Derom, die inzoomt op de kracht van 'breed geïnteresseerde en getalenteerde mensen', en hen een krachtige naam geeft: creatieve generalisten ofte multipotentials. Op haar website 'creatievegeneralist.be' kan je een positieve zelftest doen. Ze heeft een nieuwsbrief en is heel gul met tools en inzichten. Doen!

olga - donderdag 3 december 2020

de doos van talenten is voor iedereen even groot alleen zit er een andere mix in. De één heeft er 2 en de ander 20 inzitten.

susanne - donderdag 3 december 2020

Ik las: Ik wou dat ik kon zweven..... door de wereld. Ik dacht: "He, dat gaat over mij!" Maar toen zag ik dat er stond 'zwerven'.