Actueel.

Column: Zwerven door mijn hoofd

Korte verhalen: Met wie?

ma 01 mrt 2021 - Martin Reekers

Ik wou dat ik kon zwerven
door de wereld
in mooi weer
of in warme regen
De eerste stap vereist het lef
dat ik ontbeer...
Van echte durf beroofd,
kan ik enkel zwerven,
zwerven door mijn hoofd…
 

Met wie?
Het overkomt me regelmatig. Mijn mobiele telefoon gaat en ik kan hem of even zo snel niet vinden of ik krijg hem niet snel genoeg uit mijn zak. ‘Gesprek gemist’, lees ik dan. Soms staat er ‘anoniem’ op mijn scherm en heb je geen idee wie er heeft gebeld. Dat wekt opluchting op want dan heb ik succesvol een gesprek met een energie- of telefoonprovider gemist. Die telefoontjes leveren mij altijd een minderwaardigheidscomplex op. De beller kan mij naar eigen zeggen voorrekenen welke kapitalen ik kan besparen als ik naar hen overstap en vraagt dan: ”Mag ik vragen wat u nu betaalt?” Mijn eerste gedachte is dan: halve zool, denk je dat ik precies weet wat ik aan gas, elektra of telefoon kwijt ben? Nee toch zeker? Maar die gedachte slaat onmiddellijk om in schaamte als ik me realiseer dat het eigenlijk wel erg luxe is om je te kunnen permitteren dat niet te weten. Tja en dat moet ik dan bekennen en schuchter zeggen: ”Ehm heel precies weet ik dat niet…” Een aperte leugen want ik heb dan geen idee. Ik kom er dan af door hen te beloven dan meestal eens op hun de site te gaan kijken met mijn verbruik cijfers ernaast. Doe ik nooit…

Soms echter staat er wel een nummer in het display en dan bel ik terug. Soms blijkt het dan een algemeen nummer te zijn van een organisatie en je belt dan in bij de telefoniste die geen idee heeft wie van de collega’s mij heeft gebeld. Soms ook kom je terecht bij iemand die denkt dat hij of zij jou gebeld heeft en dat leidt tot bizarre dialoogjes.

“Met wie?”, vraagt een damesstem. Ik zeg braaf mijn naam. “Bent u wijkcoördinator?” “Nee”, zeg ik. “Ik ben zojuist door dit nummer gebeld maar ik was net te laat met opnemen dus ik dacht ik bel meteen even terug.” “Bent u van een event dan?” “Nee, maar met wie spreek ik?” “Bent u een eventmedewerker dan?” “Eh, nee”, antwoord ik onzeker. “Ik werd gebeld door dit nummer en bel nu terug?” “Wie moet u hebben dan?” Er komt een zekere radeloosheid bij me op. “Ik weet niet wie ik moet hebben. Ik belde niet, ik werd gebeld door dit nummer. Met wie spreek ik nu?” “Ik ben van de kleding”, klinkt het alsof ik dat wel had kunnen weten. Nou als ikzelf ergens niet van ben is het van de kleding. “Maar”, gaat de mevrouw door, “ik denk al dat ik weet wie u moet hebben.” Ik word doorgeschakeld. “Ah wat fijn dat u direct terugbelt”, klinkt het opgewekt in mijn oor, met zo’n toontje van: wij zijn oude bekenden. “Ik wilde u vragen of u ook dit jaar weer voor onze organisatie wilt collecteren.”