Actueel.

De jongeren zijn de toekomst!

ma 12 dec 2011 - Danielle Spin

Wie kent de uitdrukking ‘de jeugd heeft de toekomst’ niet? Die toekomst voor de jongeren is nu aangebroken!

Als er over jongeren in relatie tot werk wordt gesproken is dat veelal in een negatieve context: de jeugd wil niet werken, ze hebben te weinig ervaring, jongeren komen voor het huidige salaris hun bed niet meer uit, de jeugd heeft geen werkethiek, ze willen zelf hun tijden bepalen, enzovoort.

Hoe dit komt, daar hoor je niemand over. Zijn wij als maatschappij hier niet debet aan: hebben wij hen niet een lokkertje voorgehouden in goede tijden? Ik kan mij nog herinneren dat er werd gezegd dat als je goed geld wilde verdienen, je een baan in de ICT-sector moest zoeken. En ja, in die tijd werden er bergen geld verdiend, maar die tijd is al lang voorbij. Ook wordt al jaren gezegd, dat de vergrijzing toe zal slaan en dat er volop werk zal zijn. Hebben wij niet, vanuit het perspectief van die tijd, de jongeren zo opgevoed? Zijn wij op basis van diezelfde ‘vooruitzichten’ wellicht bevooroordeeld en denken wij dat de jongeren niet willen werken? Gedragen de jongeren zich nu naar onze vooroordelen? Als je maar lang genoeg te horen krijgt dat je niet wil, iets niet kan omdat ervaring ontbreekt of dat het salaris toch te weinig is, dan ga je je er misschien wel naar gedragen.

Het merendeel van de jongeren die ik ontmoet wil heel graag werken en in hun eigen inkomen voorzien. Maar krijgen zij wel de kans om dit te laten zien? Je kunt van iemand die net uit de schoolbanken komt niet verwachten dat hij al tien jaar praktijkervaring heeft…

Het Nieuwe Werken
Het Nieuwe Werken is het gesprek van de dag. De basis hiervan ligt in een balans tussen werk en privé. Thuis kunnen werken als dit kan om een goede combinatie te vinden tussen je werkleven en je gezinsleven. Ook de jongeren van nu zijn zich hiervan bewust en zoeken hier hun weg in. Zij zijn al veel verder in het praktiseren van Het Nieuwe Werken dan de meerderheid van ons. Wij kunnen nog veel leren van deze jongeren, als wij maar de tijd en aandacht nemen die zij verdienen.

Wat willen de jongeren van nu? Wat willen zij bereiken? Waar liggen hun dromen? Waar ligt hun passie? Laten we het ze eens vragen, voordat wij een oordeel vellen over iets wat wij misschien niet weten.


Danielle Spin, Coach, E- Coach,  Organisatieadviseur, HSP, Horizon Coaching & Advies, http://www.horizoncoachingenadvies.nl/