Actueel.

Hoe verklaar je een gat op je cv?

wo 05 sep 2018

Een gat op je cv kan er om allerlei redenen zijn: geen baan kunnen vinden na ontslag, een inspirerende wereldreis of  een periode van ziekte. Niet erg, maar je moet het wel goed kunnen uitleggen. Een gat op je cv valt namelijk alleen negatief op als je het niet goed verklaart. Maar hoe doe je dat?

Eerlijkheid is de beste piste
Je hoeft niet in detail te treden over je ontslag of persoonlijke problemen, maar lieg er ook niet over. Recruiters doorzien direct dat je niet oprecht bent. Eventueel kun je de gaten al in je cv verklaren, maar in ieder geval moet je ze in je sollicitatiebrief uitleggen. Verzwijgen, bluffen of liegen werkt averechts: kaart het zelf aan, zodat jij het narratief over je carrière behoudt.

Wees proactief
Zit je momenteel middenin een gat? Vul dat dan met cursussen, bloggen op LinkedIn, vrijwilligerswerk en coaching. Blijf aan je carrière werken, zo toon je ook aan potentiële werkgevers dat je proactief en ambitieus bent. Een gat is pas ernstig als je er niets van geleerd hebt.

Breng het op een positieve manier
Zeg niet: “Ik kon geen baan vinden” maar “Ik besloot om een paar maanden de tijd te nemen om mijn carrière te herfocussen”. Vertel altijd wat je van je werkloosheid geleerd hebt, zelf gekozen of niet. En blijf zelfverzekerd, want gaten op cv's komen vaker voor dan je denkt. Werkgevers zijn echt wel wat gewend.

Toon je ambities
Maak duidelijk dat je niet van plan bent nog een gat te laten ontstaan. Had je al veel verschillende banen? Pas dan op dat je niet de indruk geeft snel weer weg te zijn. Toon de vaardigheden die je in je verschillende jobs geleerd hebt en hoe die van pas komen in deze functie. Maak duidelijk dat je een baan voor lange termijn zoekt, nu je met al dat jobhoppen hebt geleerd wat je niet wil.

Wees voorbereid
Heb je een time-out genomen om te gaan reizen, vertel dan dat je jezelf hebt ondergedompeld in nieuwe culturen, daar erg zelfstandig en flexibel van bent geworden, en nu klaar bent om je op je carrière te storten. Lag je eruit door ziekte? Zeg dan dat je je door medische problemen niet capabel voelde om te werken, maar er nu weer bovenop bent en klaar bent voor een nieuwe uitdaging. Heb je tijd genomen voor fulltime ouderschap? Wees daar dan eerlijk over en benadruk wat je hebt geleerd: discipline, organiseren en multitasken. Bereid je uitleg goed voor.

Verklaar de gaten op je cv dus zelfverzekerd en eerlijk. Dat zijn kwaliteiten die elke werkgever graag ziet. En misschien is je toekomstige baas wel blij met een gat! Die wereldreis, zorg voor jonge kinderen of mantelzorgperiode heb jij nu immers al achter de rug. Nu kun je met volle kracht voor je carrière gaan.

Bron: Vacature.comGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Aaltje Vincent - donderdag 6 september 2018

Onzin advies, dat over ziekte. Was je tijdens de ziekte in loondienst dan heb je geen gat in je cv. En ziekte hoef je alleen te melden als het implicaties heeft voor je toekomstig functioneren. Dan bepreek je zelf hoe jij denkt dit samen met de nieuwe werkgever te gaan opvangen. Jobhoppen is overigens geen gat in je cv. Dit kun je heel mooi oplossen door de functie centraal te stellen en daarbij de werkgevers.