Actueel.

Is er urgentie om loopbaanbegeleiding in te zetten?

di 02 jun 2020

Brancheorganisatie OVAL en beroepsvereniging Noloc, roepen werkgevers op om loopbaanbegeleiding in te zetten. Door de huidige crisis dreigt grootschalig baanverlies in tal van sectoren. Loopbaanbegeleiding kan medewerkers dan helpen om wendbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

Ook bij Focus denken ze dat inzet van loopbaanbegeleiding in deze tijd van cruciaal belang is. Maar ze weten ook dat het simpelweg aanbieden van loopbaanadvies niet voldoende is. Angst voor baanverlies of verandering van functie betekent niet automatisch dat medewerkers in actie komen en de aangeboden middelen zullen gebruiken om zich voor te bereiden op de toekomst. Sterker nog: angst kan ervoor zorgen dat medewerkers juist niet meer bewegen.

Urgentie is nodig om medewerkers te bereiken
Natuurlijk zijn er medewerkers die zich makkelijk aanpassen en eigen regie nemen in hun loopbaan. Grote kans dat die vooraan in de rij staan wanneer je als werkgever loopbaanadvies aanbiedt. Maar hoe bereik je de medewerkers die het juist hárder nodig hebben omdat ze minder loopbaanvaardig zijn en een grotere afstand hebben tot de arbeidsmarkt?

Er zijn allerlei factoren die proactief loopbaangedrag kunnen stimuleren. Omdat een groot deel van de medewerkers niet intrinsiek gemotiveerd is om aan hun loopbaan te werken begint het vaak met het creëren van urgentie. Door ervaring weten we dat om medewerkers in beweging te krijgen onderstaande nodig is:

Perspectief: transparantie over toekomstplannen
Persoonlijke feedback: Inzicht in sterkten en zwakten in relatie tot de verwachte ontwikkelingen in de functie van de medewerker.

Een veilige omgeving (goede relatie met de leidinggevende binnen een cultuur waarin mobiliteit wordt gestimuleerd).

Loopbaanbegeleiding inzetten
We weten dat tal van organisaties zich aan het voorbereiden zijn op de tijd nà deze turbulente periode. Dit zal voor een aantal medewerkers betekenen dat hun functie zal worden aangepast of soms zelfs zal vervallen. Loopbaanbegeleiding zal medewerkers ondersteunen om zich voor te bereiden op een veranderde arbeidsmarkt. (bronnen: Oval, Focus Nederland)Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst