Actueel.

Je wordt niet gelukkig van de weg van de minste weerstand

di 05 mrt 2019

Zelf je loopbaan sturen wordt steeds belangrijker; niemand werkt meer dertig jaar bij dezelfde werkgever. Maar waarop baseer je je koers? Je waarden helpen je daarbij, zegt loopbaancoach Japke Ebbinge.

De vraag ‘Wat wil je?’ wordt vaak gesteld, elk talentontwikkelgesprek draait erom. Wie diep vanbinnen voelt: ‘Dat weet ik eigenlijk helemaal niet’, kan het antwoord eens op een heel andere manier zoeken. Loopbaancoach Japke Ebbinge: "We brengen heel veel tijd door met ons werk. Het is zo’n belangrijk deel van mens-zijn, dat werk veel meer is dan geld verdienen of een goede plek hebben op de carrièreladder. Het moet kloppen met onze waarden, dan geeft het energie."

Ebbinge is sociaalpsycholoog en werkt als loopbaancoach en als docent aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze begeleidt onder anderen mensen die vastlopen in hun werk en alle energie kwijt zijn. Soms zitten hun opvattingen over werk hen in de weg. Ze hebben bijvoorbeeld gekozen voor de bankwereld en komen vragen hoe ze beter ‘het spelletje kunnen meespelen’, of zich beter kunnen handhaven in het ellebogenwerk. Dat ze dat werk willen blijven doen, lijkt een vanzelfsprekendheid. Volgens Ebbinge is het belangrijk om eens te kijken naar welke drijfveren hen eigenlijk echt sturen.

IJsbergmetafoor
Daarvoor beschrijft ze de ijsbergmetafoor. "In de onderste laag van de ijsberg, ver onder water, liggen onze drijfveren en waarden. Waarvan gaat er vanbinnen iets stromen? Misschien willen we graag iets bijdragen aan de samenleving, verbinding hebben met mensen, of zoeken we vrijheid en autonomie."

In de laag ijs daarboven zitten onze opvattingen. Diep ingesleten ideeën over bijvoorbeeld zekerheid en succes, of over onze talenten en capaciteiten (‘Mijn hele familie bestaat uit artsen. Hoe kan ik nu ontwerper worden? Dat kan ik helemaal niet’).

Alleen boven water is zichtbaar wat we eigenlijk doen; ons gedrag. En dat is gebaseerd op die hele ijsberg. "We kunnen er ’s nachts wel over liggen piekeren, maar dan blijft het bij denken en komen we bij onze opvattingen uit. Het is goed om eens te proberen te voelen wat we daaronder nu echt belangrijk vinden", zegt Ebbinge. En misschien is het verrassend, maar: "Mannen kunnen heel goed voelen. Vrouwen zijn gesocialiseerd om zich meer aan te passen, en zijn dan in hun hoofd bezig met wat een ander nodig heeft."

Iedereen lijdt
Ebbinge werkt met Acceptance & Commitment Therapy (ACT), een werkwijze die de psychologen Gijs Jansen en Tim Batink in Nederland hebben uitgediept. Kern daarvan is een principe uit de mindfulness: kijk eens goed naar je gedrag, ook naar de pijn of moeilijkheden die je vermijdt. Het leven is niet perfect (te krijgen), iedereen lijdt op een bepaalde manier en probeert daaraan te ontsnappen. Maar steeds kiezen voor de weg van de minste weerstand (ja knikken tegen je baas, lange dagen maken uit angst voor kritiek als je eerder naar huis gaat), betekent ook dat je langer over je eigen grenzen en waarden heen walst. Dat geeft stress en angst. (bron: Intermediair)


 Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Johan Pross - dinsdag 2 april 2019

Heeft u een literatuurverwijzing of een titel, boek van eigen werk