Actueel.

Jongeren gaan naar astroloog voor carrièreadvies

ma 01 feb 2021

In deze tijd waarin veel onzeker is, gaan jongeren vaker naar een astroloog. Ook voor carrière- en studieadvies. “Doordat open dagen en meeloopdagen nu allemaal niet doorgingen, zocht ik naar andere manieren om tot een studiekeuze te komen.”

Julie Wisnewski (19) twijfelde heel lang over welke studie het beste bij haar zou passen. Haar voorkeur ging uit naar de sociaal maatschappelijke kant, zoveel was duidelijk. Daarbinnen zag ze zoveel interessante richtingen dat zij er gewoonweg niet uitkwam. Frustrerend, en dus ging zij naar astrologe Nicolette Cleerdin in Hilversum. “Ik hoopte dat zij middels de astrologie een goed beeld kon geven van welke studie nou echt bij mij zou passen, zodat ik eindelijk een keuze kon maken.”

Dankzij Cleerdin vond zij haar ideale studie. “Aan de hand van mijn zwakke en sterke punten zag zij dat interdisciplinaire sociale wetenschappen het meest passend was: een maatschappelijk betrokken studie waarmee ik nog verschillende kanten op kan gaan. Naast deze studiekeuze gaf zij mij ook veel inzichten over wie ik als persoon ben en wat er mogelijk allemaal op mijn pad komt. Dat kan soms confronterend zijn, maar het leert je vooral veel over jezelf en het leven.”

Julie is zeker niet de enige die haar pad vond door haar blik omhoog te richten. De NOS meldde begin dit jaar dat astrologie de afgelopen drie jaar nóg populairder is geworden onder jongeren. Daarbij verwees de omroep naar cijfers van Google Trends, maar ook naar de populariteit van astrologie op platforms als TikTok en Instagram. Het NOS-artikel legde een directe link met de coronacrisis, die voor meer onzekerheid en angst zorgt.

Meer zingeving
Cleerdin, die in haar elf jaar als professioneel astroloog en loopbaancoach met name hoogopgeleide klanten van 40+ begeleidt aan de hand van hun horoscoop, wordt het laatste jaar ook veel door jongeren benaderd. “Een deel van hen worstelt met depressieve gevoelens of angststoornissen en is vooral op zoek naar houvast in deze moeilijke tijd. Psychologen hebben vaak lange wachtlijsten en deze jongeren hebben snel hulp nodig. Bijkomend voordeel is dat een astroloog met de informatie uit de horoscoop snel tot de kern kan komen. En dat is wat veel jongeren willen.”

Zij geeft deze jongeren na analyse van de horoscoop inzicht in hun persoonlijkheid, hun sterke en minder sterke kanten, hun interesses en wat hen gelukkig maakt. Voor wie hulp nodig heeft bij zijn of haar studiekeuze, zoekt zij daarna passende studies. Geregeld adviseert ze ook hoogopgeleide jongeren die concluderen dat hun eerste baan niet aansluit bij wie ze echt zijn. “Ook dan kan inzicht in bovengenoemde zaken hen op het spoor zetten van ander werk, zodat ze meer zingeving ervaren.”

Symbooltaal
“Astrologie is een symbooltaal die gebruikt wordt om meer inzicht te geven in menselijk gedrag”, zegt astrologisch businesscoach voor vrouwen Deborah Cabau. Ook Cabau krijgt steeds meer verzoeken van jonge professionals en studenten. De gratis geboortehoroscoop op haar website is het afgelopen jaar vaker dan normaal door jongeren aangevraagd. “Ze willen een goede studiekeuze maken, en louter lijstjes invullen over interesses en belangstellingsgebieden zijn niet afdoende. Alles in het leven gaat snel, behalve de studieduur. Een opleiding kost gauw drie of vier jaar van je leven. Doorstuderen nog veel langer. En je wilt niet de plank misslaan. Je wilt ertoe doen, bij je tribe van gelijkgestemden horen. Maar hoe kom je erachter wie dat zijn als je zelf niet weet wie je bent? Astrologie is dan ook zeer verleidelijk en totaal onschadelijk om te raadplegen.”

Een beetje taboe
Onschadelijk, maar ook zinvol? Als loopbaanadvies wordt de geboortehoroscoop in ieder geval al langer geraadpleegd. Toch weet Cleerdin dat het voor veel van haar klanten in het bedrijfsleven nog een beetje taboe is om te vertellen dat je naar een astroloog gaat voor advies. “Veel mensen associëren astrologie met de weekvoorspelling in de bladen, die vaak verzonnen is. Zij weten niet dat een goede astroloog je heel concrete inzichten en adviezen kan geven.” Zelf rondde zij in 2019 de hbo-opleiding Loopbaancoaching met succes af en is zij gespecialiseerd in het adviseren over loopbaan- en studiekeuzes. (bron: Intermediair)

 Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst