Actueel.

Millennials en generatie Z op de werkvloer: verschillen en overeenkomsten

wo 05 sep 2018

Afhankelijk van wie je het vraagt zijn millennials geboren tussen 1980 en midden 1990. Hun ouders zijn veelal van de babyboomgeneratie (1940-1955) of van de generatie X (1955-1980).

De millennials zetten ondertussen (serieuze) stappen op de arbeidsmarkt. Ze zijn opgegroeid met technologie, sociale media, leggen hoge standaarden en willen het beste. Een balans tussen werk en privé is belangrijk, evenals sociaal een bijdrage leveren.

Ondertussen is echter ook generatie Z (de post-millennials) volwassen, en de arbeidsmarkt aan het verkennen, of er klaar voor. Deze generatie is geboren tussen midden 1990 en midden 2000.

Graag wijzen we er even op dat deze bijdrage heel wat veralgemeningen bevat. Niet alle millennials zullen bij ‘de doorsnee’ passen, net als dat generatie ‘Z’ ook zeer uiteenlopende profielen heeft. In deze bijdrage houden we enkel rekening met de grote gemene delers van deze beide generaties.

> Overeenkomsten tussen millennials en generatie Z
In eerste instantie is het belangrijk te weten wat de generatie van millennials en post-millennials gemeenschappelijk hebben.

Multi-tasking
Beide generaties zijn opgegroeid in een tijdperk van technologie en sociale media, verschillende schermen en interfaces tegelijk. Ze hebben er geen probleem mee om te multi-tasken om productiever te zijn. Of misschien zijn ze gewoon ongeduldiger dan vorige generaties?

Hoge eisen
Millennials worden dikwijls gezien als egocentrisch en ze kennen heel goed hun rechten. Generatie Z heeft evenzeer hoge eisen. Volgens een studie van EY heeft generatie Z hoge verwachtingen van ‘merken’ en ‘retailers’. Als ze zich niet geapprecieerd voelen zijn ze weg naar de concurrentie met weinig aandacht voor merken-loyaliteit.

Gevoeligheden uit vorige generaties
Er zijn meer en meer artikelen die generatie Z afschilderen als de millennials maar dan nog ’erger’. Net zoals alle andere generaties nemen ze gevoeligheden uit vorige generaties mee. Millennials zullen minder en minder kritiek krijgen en de generatie Z juist meer, tot de volgende generatie zich weer aandient. Dan zullen de kritieken op generatie Z afnemen en toenemen bij de volgende generatie.

> Verschillen tussen millennials en generatie Z
Generatie Z heeft een aantal filosofieën, noden en manieren van aanpak.

Zekerheid
De crisis heeft een impact gehad op de millennials en generatie Z, en toch is er een verschil. De millennials gingen op dat moment voor het eerst de arbeidsmarkt op terwijl er veel werkloosheid was. Generatie Z waren kinderen toen de crisis speelde en zagen de gevolgen ervan veelal door de ogen van hun ouders. Zij zoeken dus meer baanzekerheid en praktische voordelen dan de millennials, die liever werkgevers hebben met sterke idealen dan een hoger loon.

Onafhankelijkheid
Generatie Z denkt onafhankelijker dan de millennial generatie. Van ‘slechts’ 64% van de Z generatie wordt verwacht dat ze een hoger diploma zullen halen t.o.v. 71% bij de millennials. Studies tonen aan dat ze meer op zichzelf vertrouwen om beslissingen te nemen en vooruitgang te boeken in het leven. Generatie Z kan hierdoor voorkeur geven aan onafhankelijke, gesloten werkruimtes in plaats van grote, open werkruimtes die de voorkeur zijn van de millennials.

Ondernemerschap
In vergelijking met de millennials is de generatie Z meer ondernemend. Slechts 11% van millennials startte met zijn eigen zaak versus 17% bij generatie Z. Dit maakt deze laatsten potentieel meer bekwaam om problemen op te lossen en flexibeler dan hun voorgangers. De kans zit er ook in dat ze bereid zijn om meer rollen op zich te nemen als ze daarmee de mogelijkheid hebben om te ontwikkelen en evolueren.

Echte digitale onderdompeling
Millennials zijn getuige geweest van de transitie van traag ‘dial-up’ internet naar de snelle hyper-connectiviteit van vandaag. Generatie Z zijn de echte ‘digital natives’ die opgegroeid zijn in een digitale wereld en ‘swipen’ met de paplepel meegekregen hebben. Dat betekent dat ze nog meer bekend zijn met technologie en meer gewoon zijn aan aanpassen aan updates, nieuwe apps, features enzovoort.

> Moeten millennials zich voorbereiden op generatie Z?
Zoals altijd zijn er vele grijze zones. Het is nog steeds niet zo duidelijk wanneer generatie Z nu juist begonnen is, wat wilt zeggen dat ze misschien al op de werkvloer aanwezig zijn en je er misschien al mee samen werkt. Eerder in deze bijdrage werd aangegeven dat we met de ‘grootste gemene deler’ rekening hielden per generatie. Dat wil zeggen dat niet alle kwaliteiten en valkuilen van generatie Z ook toepasbaar zijn op iedereen van generatie Z.

Wat vooral belangrijk is, is dat je, net als voor alle andere medewerkers, je aanpak en leiderschapsstijl aanpast aan de verschillende eigenschappen en voorkeuren van je collega’s en medewerkers.

Dit artikel is een vertaling (door Annelies Quaegebeur) van een artikel op Forbes.nl.  Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Je kan hen vinden op 50 verschillende locaties in Vlaanderen. Heb jij ook vragen? Je kan hen volgen via https://www.facebook.com/alissome/ of http://www.a-lissome.be/. Wil je graag zelf aan de slag? Download dan hun gratis e-book ‘Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie’ (vol met handige oefeningen en inzichten) via deze link of surf naar hun e-shop voor allerhande gratis tools, inspiratie en werkvormen.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst