Actueel.

Nieuwe generatie werknemers zoekt ervaren coach

ma 12 sep 2011

De studenten en starters van nu, de zogenaamde Young Professionals 2.0, zijn hoogopgeleid, zelfverzekerd, zelfstandig en wereldburger. Zij zoeken structuur in hun werk, maken het liefst gebruik van een vaste werkplek op kantoor en geven de voorkeur aan face-to-face contact tijdens hun werk.

Dit valt te lezen in het Trendrapport 2011 van ASA Student en Ad Rem Young Professionals. Young Professionals 2.0 zoeken duidelijk naar contact met collega’s om mee samen te werken en kennis te delen. Zeer bepalend voor het functioneren van deze groep is de werksfeer.

Bij de verdeling tussen werk en privé is minder behoefte aan structuur. Een goede balans is van belang en flexibiliteit in werktijden wordt erg gewaardeerd. De flexibele Young Professional 2.0 vindt het geen probleem dat werk en privé door elkaar lopen.

Aansturing door babyboomers
Young Professionals werken graag zelfstandig, maar zoeken ook begeleiding van een ervaren coach. Ze zijn op zoek zijn naar werknemers en managers van wie ze kunnen leren, alleen dan niet in een directieve aansturing, maar in een faciliterende vorm. Daarom is niet alleen de manier van aansturing van deze nieuwe werknemers van belang, er is ook aandacht nodig voor de samenwerking tussen de huidige werknemers en de Young Professionals 2.0.

“Bedrijven kunnen de oudere doelgroep, de babyboomers die nu massaal met pensioen gaan, een rol geven in het coachen van de nieuwe generatie," legt Katinka Habermehl-Reuling, algemeen directeur van ASA Student en Ad Rem Young Professionals uit. "De coach moet zich daarbij niet directief opstellen, maar als faciliterend, participatief leider. Iemand waar de Young Professional op terug kan vallen.

Bron: HRPraktijk.nl