Actueel.

Oefening - Ben ik wel goed bezig?

wo 07 feb 2018

Op bepaalde momenten in ons leven stellen de meesten onder ons zich toch wel eens de vraag: ‘ben ik wel goed bezig’ op het werk?

Zo herinner ik me dat ik in voorjaar 2012 voor mezelf de conclusie had getrokken dat het antwoord op die vraag ‘nee’ was. Ik stond tegen mijn zin op om te gaan werken, was niet bezig met de dingen waar ik vrolijk van werd, ontwikkelde niet meer, stond niet achter de manier waarop de waarden van het bedrijf getoond werden en was ’s avonds uitgeput. Een beetje een lege batterij eigenlijk, mijn lamp ging stilaan uit. Herkenbaar? Indien niet, prijs jezelf dan maar heel gelukkig!

Voor mij was het in ieder geval tijd om eens een grondig zelfonderzoek te starten. Hoe heb ik dat aangepakt om mezelf/mijn batterij op te laden en mijn licht weer volop te laten schijnen?

Wat zijn de competenties die ik absoluut wil gebruiken in mijn baan?
In eerste instantie ben ik nagegaan wat de zaken waren waar ik energie van kreeg (in en buiten mijn baan): die dingen die geen moeite kosten, waar ik de tijd uit het oog verloor en heel erg happy van werd. Afhankelijk van wie je bent kunnen dit heel uiteenlopende zaken zijn: houtbewerking, iemand verzorgen, een strategie uitdenken, ... Die dingen ben ik beginnen op te schrijven. Op mijn lijstje stonden:

Toen ben ik gaan kijken welke zaken ik verschrikkelijk vond in mijn huidige baan en wat de vaardigheden waren die ik dan in de plaats wou inzetten?

Vervolgens gaan aanvullen met zaken dat ik echt mistte in mijn baan want dat waren ook vaardigheden die ik kon gaan inzetten in de toekomst. Voor een deel kunnen hier uiteraard ook overlaps in bestaan met bovenstaande ‘vaardighedenlijsten’.

Hoe zit het bij jou? Van welke zaken krijg jij energie? Welke vaardigheden zitten er achter wat je verschrikkelijk vindt? Van welke competenties mis je het dat je ze niet kan inzetten in je baan?

Welke competenties zou ik graag verder willen ontwikkelen?
Vele mensen houden ervan om af en toe iets bij te leren en om die manier verder te ontwikkelen. Stel dat je in een baan zit waar je niets meer bij kan of mag leren. Hoe blij wordt je daar dan van? Om dus in een continue leercirkel te blijven is het belangrijk dat we ook allemaal een aantal punten definiëren waarop we graag vooruitgang zouden willen boeken. Deze betekenen immers persoonlijke groei en – ontwikkeling. Ook hier heb ik een lijstje van aangelegd.

Welke vaardigheden doe je heel erg graag en zou je graag willen ontwikkelen? (dit is niet: wat vind mijn baas dat ik moet ontwikkelen of wat vind ik dat ik moet ontwikkelen – het verschil zit ‘m in het ‘wil ik zelf graag’, je zou er bij manier van spreken graag je vrije namiddag mee bezig zijn)

Welke waarden zijn voor mij zo belangrijk dat ik ze wil terugvinden bij mijn werkgever/de organisatie waarvoor ik werk?
Het is niet enkel belangrijk om stil te staan bij wat je graag doet of ontwikkelt, maar even goed bij wat jij belangrijk vindt. Stel dat je 2 aanbiedingen krijgt en de inhoud is bij beiden exact hetzelfde, ze zijn alleen in verschillende organisaties, wat maakt dan dat je toch voor job x of y kiest? Hiervan maakte ik een lijstje:

Wat zijn dan de waarden waar jij belang aan hecht?

De balans opmaken
Voor elk van de 3 lijsten die ik ondertussen had opgemaakt ben ik mij een ideaal scenario gaan voorstellen, gevoelsmatig (niet afhankelijk van hoeveel uur wil ik daar per dag mee bezig zijn).

Met andere woorden, hoe graag wil ik daarmee bezig zijn of hoe warm word ik daarvan? Daar heb ik dan percentages bij opgeschreven voor mijn ideale gewenste situatie.

Die percentages kan je dan gaan afschermen door ze bijvoorbeeld in het wit te zetten of er een blad over te leggen zodat je niet beïnvloed wordt tijdens de rest van de oefening. Nu kan je de huidige realiteit van je baan vandaag invullen. Hoeveel ben je vandaag gevoelsmatig met elk van die dingen bezig? Of hoe belangrijk zijn ze vandaag gevoelsmatig?

Als je daar dan mee klaar bent maak je de gewenste % terug zichtbaar en bereken je de delta (het verschil tussen de huidige en gewenste situatie).

Hieronder een voorbeeld van vaardigheden, met fictieve cijfers:

 Hoe lees je dan de resultaten?

 • Hoe hoger het gewenste percentage, hoe belangrijker het voor je is om die vaardigheid in te zetten in je baan
 • Hoe hoger de delta, hoe groter het verschil tussen de realiteit vandaag en wat je graag zou willen. (*) Als de delta hoog is samen met een hoog gewenst % moet je nog meer uitkijken want dan zit je op die bepaalde competentie met een groot energielek.
 • Hoe meer lage delta’s hoe beter!

 
Bijkomende tips
Wat ook zou kunnen helpen is

 • Een energie-dagboek bij te houden elke avond. Hoe dit werkt lees je hier.
 • Je de vraag te stellen of je je baan zou blijven doen mocht je ineens de lotto winnen? Indien niet, en je zou toch nog een baan moeten hebben (als voorwaarde om het geld te krijgen), welke baan zou je dan wel willen hebben?
 • Na te gaan hoe je ideale werkdag eruit zou zien: om hoe laat sta je op, wat doe je overdag, met welk soort mensen, in welke omgeving, .....
 • Te bedenken wat je graag zou doen mocht geld, opleiding, locatie ... niet relevant zijn.
 • Wat als je opnieuw zou mogen beginnen met al wat je nu weet, welke baan zou je dan willen?
 • Waar droom ik van professioneel
 • Een succesverhaal te vertellen volgens de STAR-methode (Situatie, Taken, Acties die je hebt ondernomen, Resultaten) en na te gaan welke de competenties waren die je toen hebt ingezet.
 • Wie zijn baan zou ik dolgraag overnemen moest ik er de kans toe krijgen? Welke baan is dat dan?
 • Wie is op gebied van werk je grote rolmodel?
 • Heb je het wat moeilijk om deze zaken voor jezelf op te schrijven? Vraag dan aan je partner, een vriend(in) om je hierbij te helpen of maak een afspraak met een professionele coach.

Toch even enige nuchterheid inbouwen: dé ideale situatie is niet altijd gemakkelijk te vinden. Wat is dan je beste alternatief of wat zijn de waarden/vaardigheden waar je bereid bent wat in te boeten? Wat krijg je mogelijks in de plaats van datgene waarop je inboet?

Vandaag, een dikke 2 jaar na mijn carrièreswitch, is mijn conclusie dat ik goed bezig ben. En jij?

Ik wens het je in ieder geval heel erg toe dat ook jij kan zeggen dat je goed bezig bent!

Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan.  Je kan hen vinden op 19 verschillende locaties in Vlaanderen. 

Heb jij ook vragen? Je kan hen volgen via https://www.facebook.com/alissome/ of http://www.a-lissome.be/

Wil je graag zelf aan de slag? Download dan hun gratis e-book ‘Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie’ (vol met handige oefeningen en inzichten) via deze link: http://eepurl.com/b3jWJDGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Inge - donderdag 8 februari 2018

Geweldig dit ebook. Ik wil werken aan mezelf omdat ik nu anderhalf jaar werkloos ben en weer op de bij passende wijze wil deelnemen en bijdragen aan de maatschappij.