Actueel.

Psychische problemen blijven lastig onderwerp op werk

ma 31 aug 2020

Openheid over psychische problemen als een burn-out of een depressie lijkt steeds normaler te worden. Toch zou nog altijd een op de vier werknemers er niet over praten met de werkgever, concludeert Tilburg University uit onderzoek onder 892 werkenden (die nu geen psychische problemen hebben).

Werknemers zouden zich ervoor schamen, vrezen voor het schadelijke effect op hun carrière en vinden het een privézaak, blijkt uit het onderzoek van prof. dr. Evelien Brouwers. Een groot deel (39%) van de mensen die hun psychische problemen niet op de werkvloer willen delen, zegt dat bij een andere manager mogelijk wel te willen doen. “En ook bij mensen die het wel zouden vertellen, speelt de leidinggevende een belangrijke rol in die beslissing. Hun belangrijkste redenen zijn dat ze een goede relatie hebben met hun leidinggevende en dat ze zich verantwoordelijk voelen voor hun werk”, aldus Brouwers. Zij hoopt dat bedrijven inzien dat leidinggevenden een grote rol spelen in het voorkomen van verzuim door psychische problemen.

Gesprekken met leidinggevende
Brouwers noemt gesprekken met een leidinggevende als belangrijke factor voor openheid over dit soort problemen. “Daar moet je niet mee beginnen als het niet goed gaat met iemand, maar al als het goed gaat. Vraag geregeld hoe het met mensen gaat, wat ze nodig hebben om hun werk met plezier te blijven doen. Als je dat doet terwijl het goed gaat, is het ook makkelijker om het te vertellen als het niet goed gaat.”

Vijf factoren
Eerder gaf de universiteit al aan dat bij openheid de wijze van communiceren belangrijk is. Vijf factoren spelen daarbij een rol:

  1. een juiste timing (bij voorkeur niet tijdens sollicitatie);
  2. selectieve openheid (niet iedereen, wel aan diegene die je vertrouwt);
  3. zorgvuldig overwogen inhoud van de boodschap;
  4. stijl van communiceren (met respect voor werkgever);
  5. een goede voorbereiding.

Meer aandacht voor de wijze van communiceren kan de duurzame inzetbaarheid van mensen met psychische problemen naar verwachting sterk vergroten. Hebben de problemen geen invloed op de werkzaamheden, dan kunnen werknemers of werkzoekenden beter niet open zijn. (bron: ORnet)Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst