Actueel.

Recensies LoopbaanVisie juni 2016

ma 20 jun 2016

Loopbaanspel
Vragen die je jezelf moet stellen voordat je de arbeidsmarkt op gaat
Heidi Jansen
Bries, 2015. ISBN: 978 94 626 6151 6

Loopbaanspel bestaat uit vier setjes kaarten met vragen om goed over na te denken en te beantwoorden in een loopbaantraject. Daarbij ook een eenvoudige handleiding met spelsuggesties. Het spel is ingedeeld in drie categorieën: Over mij, Werk en Werkomgeving en verder is er dan nog een vierde setje met specifieke vragen voor wanneer het spel gespeeld wordt in een groep. Op dit laatste setje geen reflecterende vragen om zelf te beantwoorden, maar spelaanwijzingen zoals geef de volgende vraag aan iemand anders of de volgende vraag wordt door iedereen beantwoord. Bij de Groepsopdrachtkaarten zitten ook enkele instructiekaarten zoals Ontdek van drie mensen hun interesses.
De overige drie categorieën Over mij, Werk en Werkomgeving bevatten kaarten met individuele vragen die iedere loopbaanbegeleider bekend zullen voorkomen: Waar weet je veel van? bijvoorbeeld en Wat deed je het liefst als kind? De kracht van Loopbaanspel zit in het kaartspel als methode, een wezenlijk andere manier van werken dan wanneer je de vragen in een boek leest of wanneer je ze spontaan stelt in de context van een loopbaangesprek. Juist de vorm van een kaartspel voegt een speels element toe wat prikkelt en losmaakt en stimuleert tot reflectie.
Mooie vondst vind ik daarbij het antwoordformulier wat steeds opnieuw te downloaden is vanaf de website van de uitgever. Wanneer je de verkregen antwoorden samenvat en noteert op het antwoordvel, ontstaat er een goed overzicht met relevante informatie over de speler die op zoek is naar werk. Na het spel gespeeld te hebben, weet de speler wat voor werk hij zoekt, wat voor type hij is en in welke omgeving hij het beste gedijt. Een mooi uitgansdocument als startpunt van de speurtocht naar passend werk.
Het spel is basic uitgegeven in een simpel doosje met eenvoudige handleiding en kaartjes in vier kleuren. Behalve vier basale kleuren kent elk setje een simpele grafische vormgeving waarmee de ene categorie van de andere onderscheiden wordt. Ik kan mij voorstellen dat het spel er na vele keren spelen wat beduimeld en gebruikt uit gaat zien, maar erg hoeft dat natuurlijk niet te zijn. Heel eenvoudig vormgegeven dus en even zo eenvoudig in het gebruik. Ik zou willen dat ik dit spel zelf bedacht had!

Saskia Cohen, loopbaancoach en re-integratiecoach

Essenties van leidinggeven aan professionals
Hoe je door een stap terug te doen, beter vooruit komt
Mathieu Weggeman
Scriptum, 2015

De definities van Weggeman van de begrippen ‘kenniswerker’ en ‘professional’ vormen het kader voor de rest van het boek. Volgens de schrijver wil het overgrote deel van de professionals (zo’n 80%) graag goed zijn in zijn werk. Het devies is: stuur op de collectieve ambitie (denk aan de WHY van Simek) en plan en controleer minder. Weggeman zet in aansprekende taal uiteen hoe de leidinggevende kan investeren in de ontwikkeling van een collectieve ambitie en welke (zes) andere belangrijke taken hij heeft. Het boek zou bedoeld zijn voor managers van professionals maar is ook lezenswaardig voor de coach van de manager. Zoals het hoofdstuk over de ontwikkeling van de vakdeskundigheid.
Weggeman schrijft zoals hij praat; levendig, pakkend en luchtig. Met actuele kennis en vele sprekende, soms gedateerde voorbeelden. Ik heb er van genoten.

Ineke van den Berg, coach en trainer ZOÉ Training en Coaching

De talentcoach 
Hoe signaleer en ontwikkel je talenten in organisaties

Prof. Jan van Zwieten, Drs. Karin Legemate, Alain Goudsmid, Koen Gonnissen.
Vakmedianet, 2015. ISBN 978 94 627 6013 4

Het is een gebonden boek dat door de stevige kaft mooi is en mooi kan blijven. Het boek is helder geschreven en ieder deel heeft een introductiepagina in een heldere kleur. Echt een boek om op en plaats te leggen waar je het makkelijk kan pakken. Het boek is duidelijk en uitnodigend geschreven.
Deel 1 behandelt de aspecten van het menselijk potentieel waarbij door gebruik te maken van vier assen inzicht wordt gegeven in alles rondom dit potentieel. Dit deel vond ik persoonlijk erg goed geschreven en er kwamen verschillende inzichten aan bod die erg actueel zijn maar die je niet zo snel in een boek als dit zou verwachten. Slapen met alles wat daar belangrijk bij is, water drinken, wat goede voeding voor een mens kan doen en uiteraard ook de zaken die ik had verwacht zoals wat een team sterk maakt maar dan wel met de nieuwste inzichten. Ik heb in dit hoofdstuk heel wat aantekeningen gemaakt want het is ook voor mij als professional bruikbaar in mijn leven.

Deel 2 gaat in op de psychologische kant van de mens waarbij duidelijk uitgelegd wordt dat er meerdere kanten aan een persoonlijkheid zitten en dat deze allemaal invloed hebben op het wel of niet kunnen benutten van potentieel. Wat betekent dit voor een teamsamenstelling, werkvreugde en motivatie bij het werken. Gebruik dit vaker bij werving en selectie om een goed team te krijgen. Mij sprak het gedeelte over de motivatie erg aan en door de voorbeelden die hierbij gebruikt worden en overigens in het hele boek terug te vinden zijn.
Deel 3 geeft uitleg over een aantal testen en bespreek daarbij vooral de achtergrond en de werking van alles in de hersenen en deel 4 over een aantal tools die bekend kunnen zijn maar nu bij elkaar staan zoals Belbin en DISC maar ook tools die voor mij nog niet zo bekend zijn het kleurenmodel van Léon de Caluwé. 
Het boek bevat veel theorie en nieuwe inzichten maar leest erg prettig. Achterin bevind zich een lijst met begrippen en testen, overzichtelijk en op alfabetische volgorde.

Sjany Metz, coach voor levensvragen, extern vertrouwenspersoon

Op pad met mijn talenten; ontdek, ontwikkel en benut je sterke punten
Voor individuen, teams & organisaties
Paul ’t Mannetje
Unieboek-Het Spectrum, 2015

Neem zelf de regie over je talenten!
Op pad met mijn talenten is een praktisch hand- en werkboek dat doet wat het belooft: via een zelfontwikkeld traject, aangevuld met andere technieken – waarvan sommige de (loopbaan)coaches bekend voor zullen komen -  neemt Paul ‘t Mannetje de lezer mee op een zoektocht naar zijn talenten en sterke punten. Hoe kan hij deze optimaal inzetten, privé en op het werk, en hoe kan hij het beste omgaan met zijn zwakke punten?
Het boek start met een inleiding waarin de auteur een kader schetst van de oorsprong van onze talenten en waarin hij sterk pleit voor een sterkepuntenrevolutie, die de reden van én de verdere basis voor het boek vormt.  Hij pleit ervoor om niet de aandacht te vestigen op zwakke punten (waarvoor mensen dan weer op cursus moeten)  en tegenvallende prestaties, maar om juist energie te steken in talenten en sterke punten van mensen. Dat werkt namelijk veel beter.
Het deel na de inleiding beslaat het grootste deel van het boek. Hierin poneert ’t Mannetje uitgebreider zijn visie op het bekrachtigen van talenten. Na deze bekrachtiging kan de lezer zijn talenten vervolgens inzetten om zijn sterke  punten (deze worden duidelijk onderscheiden van talenten) te ontwikkelen. ’t Mannetje daagt allereerst de lezer door middel van praktische en concrete oefeningen uit om zijn eigen talenten en sterke punten te ontdekken. Ook geeft hij heldere uitleg, oefeningen en tips voor het verbeteren hiervan en voor het veranderen van gedrag. Talentontwikkeling en je leven/werk inrichten naar je talenten (o.a. jobcraften) vormen verdere onderwerpen in het boek. Hij maakt hierbij onder meer gebruik van bekende modellen als de logische niveaus en de kernkwadranten. ‘t Mannetje beseft hierbij terdege dat een individu zich binnen een systeem (bv. een bedrijf) beweegt en geeft tips voor samenwerking en bijvoorbeeld het ruilen van taken. De auteur laat niets aan het toeval over en begeleidt de lezer optimaal: zelfs een puntsgewijs gesprek met de leidinggevende over hoe de lezer zijn talenten meer in kan zetten is al kant en klaar op papier gezet.
De oefeningen in het boek zijn zowel toepasbaar door individuen zelf, maar kunnen ook heel goed gebruikt worden binnen de context van een team of organisatie, of ingezet worden door (loopbaan)coaches die deze personen, werknemers of teams begeleiden.
De laatste twee delen in het boek zijn op het eerste deel met al zijn theorie en oefeningen gebaseerd, maar bevatten aanvullende informatie die specifiek is voor talentontwikkeling binnen teams respectievelijk organisaties.
“Neem zelf de regie!” Is een van de veelgenoemde stokpaardjes van ’t Mannetje in dit boek. En dat is precies wat je met dit boek kunt doen: aan de slag!

Marianne Timmer, coach en trainer

Het complete loopbaanboek
Redactie Susan van Ass
Boom, 2016.  ISBN 978 90244 0376 9

Het boek is een praktisch naslagwerk waarin 6 loopbaanthema’s en 43 verschillende methodieken beschreven worden door bekende en ervaren loopbaanprofessionals. Naast een heldere uitleg over de thema's en methodieken wordt de rol van de loopbaanadviseur beschreven en wordt vervolgens een praktijksituatie aangehaald. Het boek belicht de verschillende kanten van het werk van een loopbaanprofessional tijdens het begeleidingsproces van zowel werkenden als werkzoekenden in deze huidige dynamisch arbeidsmarkt. Sommige methodieken hadden naar mijn idee meer uitgediept mogen worden, al is onderaan elke methodiek de literatuur en/of website te vinden voor meer informatie. Het boek is gemakkelijk  te gebruiken in de praktijk doordat het een index bevat per thema, per coach, per trajectfase en per trefwoord. Handig is de E-book versie welke gratis te downloaden is. Kortom een waardevolle schatkamer aan informatie voor (beginnende) loopbaanprofessionals.

Laura Visser, Consultant Re-integratie & Outplacement

Van piekerprins(es) tot keuzekoning(in)
Maaike Slingerland
Boekscout.nl, 2016. ISBN: 978-94-022-2363-7

Het boek met de pakkende titel is opgebouwd uit voorwoord, inhoudsopgave, hoofdstuk 1: ‘Twijfeleritis’, hoofdstuk 2: Piekerprinses versus keuzekoningin, hoofdstuk 3: Lessen, nawoord, tips en bronvermelding. De kern van het boek gaat over keuzes maken en in hoeverre die keuzes daadwerkelijk authentieke, eigen keuzes zijn. Er worden tien geleerde lessen over keuzes maken als ’Keuzekoning(in)’ gepresenteerd. ‘Vaar op je innerlijk kompas’, ‘Ga buiten je comfortzone’ en ‘Je bent de beste uitvoering van jezelf’ zijn er drie. De lessen worden voornamelijk geïllustreerd met persoonlijke verhalen van de auteur en vele citaten en verwijzingen.
De 10 lessen zijn prima. Wel mis ik in het boek een bredere onderbouwing van de lessen, anders dan die uit het persoonlijk leven van de auteur. Verder leveren de vele citaten en verwijzingen nou niet een-twee-drie meer inzicht op bij de lessen. Daar had ik graag wat meer ruimte voor gezien en had het boek zo meer diepgang kunnen krijgen.

Claudius van Unen, projectmanager gebiedsontwikkeling, coach en trainer

Vacatureluurs
Op zoek naar een uitdaging? De zoektocht is een uitdaging!
Emily Harmsen
Lannoo Campus. ISBN 978 94 014 2895 8

Vacatureluurs is een luchtig, humorvol maar goed hulpmiddel bij de zoektocht naar werk. De hoeveelheid woordgrapjes is wat veel. De opbouw is een beetje rommelig. Tot hoofdstuk vijf wordt aandacht besteed aan baanloosheid, waardoor het hoofdstuk personal branding een vreemde eend in de bijt is. Vanaf hoofdstuk zes wordt de toon wat serieuzer en is er meer diepgang te vinden over verwerken van ontslag, invulling van je tijd bij werkloosheid en het sollicitatieproces. Bij Toegespitst Solliciteren, staan veel praktische tips voor verschillende doelgroepen (ouderen, geen werkervaring).
Ik mis bij informatie over het sollicitatiegesprek de tip dat het gaat om de ervaring van de sollicitant bij de STAR methodiek en niet om de teameffort. Het hoofdstuk over ondernemen voegt niet veel toe het is meer een verwijzing naar crowdfunding.

Mirjam van Dijk is eigenaar van Mirror loopbaancoaching en is actief op het gebied van mobiliteit/ loopbaan en recuitment/ solliciteren

Drijfveren
Willen = doen? 
Hans Versnel en Machiel Koppenol
Boom/Nelissen, 2015. ISBN 978 90 244 0389 9

Dit boek beschrijft een gedragsmodel dat bestaat uit zes kleuren die elk een drijfveer representeren. Het model is gebaseerd op onderzoek van psycholoog Clare Graves, die volgens de auteurs erin geslaagd is op wetenschappelijk gefundeerde wijze verschillende drijfveren te onderscheiden die ook statistisch houdbaar bleken. Een wat boude uitspraak, want Graves’ theorie is wetenschappelijk nooit onderzocht terwijl Graves zelf in de jaren 50 per ongeluk een groot deel van zijn onderzoeksresultaten weggooide.
Met twaalf vragen hebben de auteurs de drijfveerpatronen van meer dan 100.000 mensen gemeten, volgens berekeningssleutels die …. bedrijfsgeheim zijn. Hun conclusie: 80% van de testkandidaten vertoont gedrag dat je op grond van hun drijfveren niet zou verwachten. Vanwege aanpassing aan de omgeving wijkt hun gedrag af van wat je zou verwachten.
Deel één van het boek beschrijft per kleur waar iemand naar streeft, hoe iemand zijn omgeving zal zien en zich zal gedragen. Een geel iemand bijvoorbeeld zal qua drijfveren streven naar inzicht/kennis/vrijheid, zijn omgeving vooral zien als onafhankelijk/eigenzinnig/zelfdenkend en zich analyserend/kritisch/toekomstgericht gedragen. Het tweede deel bespreekt hoe organisaties kennis over drijfveren kunnen benutten.  Bijvoorbeeld bij het samenstellen van een team of het maken van een goede match tussen mens en werk.
De auteurs koppelen hun model aan drie werelden van zingeving: blauw en groen willen iets voor anderen betekenen oranje en rood willen zelfrealisatie en geel en paars willen het mysterie doorgronden. Een draagkrachtige onderbouwing ontbreekt helaas. Ook andere kwalificaties worden aan kleurenparen toegekend zoals ‘hoe’ en ‘wat’-denkers, rustmakers en onruststokers. Zelfs de drijfveren van de BV Nederland worden gepresenteerd: gemiddeld zijn groen en blauw onze dominante drijfveren, scoren we qua waarneming hoog op groen en oranje en zijn onze gedragsscores vooral paars, groen en geel.
Op het boek valt het nodige aan te merken. Storend vind ik dat complete zinnen of afbeeldingen een paar bladzijden later soms exact herhaald worden. De schrijfstijl is vaak wat simplistisch. Verder kreeg ik de indruk dat de schrijvers een soort alomvattende theorie willen presenteren. Die wordt echter niet met heldere argumenten geschraagd. Qua verpakking ziet het er mooi uit met al die kleuren. Het model zal ongetwijfeld herkenningspunten op kunnen leveren, waarover inhoudelijk verder gesproken of nagedacht kan worden op basis van concrete levenservaringen. Wellicht dat dan ook duidelijk wordt in hoeverre de resultaten van die geheime berekeningssleutels aansluiten op de werkelijkheid.

Richard van Dam, Loopbaanbegeleider en Personal Coach