Actueel.

Recensies LoopbaanVisie september 2015 (deel 2)

do 24 sep 2015

Zo vind je een baan                                         

Dit boek neemt een uitgebreid onderzoek als vertrekpunt. In deze studie brachten de onderzoekers in kaart hoe het werkzoekenden is gelukt een baan te vinden. Die inzichten vormden de auteurs om tot bruikbare adviezen en toepassingen. Het resultaat is een praktisch sollicitatieboek met een overzichtelijke lay-out en veel goede tips.

Desondanks is de benadering naar mijn smaak wat eenzijdig: Alleen de laatste fase 'het vinden van een baan' is onderzocht. De essentiële bezinningsfase die daaraan voorafgaat, blijft buiten beschouwing: wie ben ik (ben ik klaar voor de arbeidsmarkt), wat kan/wil ik? En ook de follow-up fase, met aandacht voor duurzame inzetbaarheid en zelfsturing van de werknemer, blijft buiten beeld.

De coach in het boek is meer een jobhunter dan een kritische vriend die de cliënt beter naar zichzelf laat kijken. De auteurs zijn dan ook geen loopbaancoaches maar recruiters en onderzoekers.

Het boek wordt ondersteund door een e-learningmodule waar ik de demo versie van bekeken heb. Het is een eenvoudig geformuleerde, maar beetje rommelige toepassing met teksten en clips, geschikt voor lager opgeleiden. Hoger opgeleiden zullen naar verwachting snel verveeld afhaken en zich tot het boek beperken.

Marc Gnodde

Het bedrijf, de verkorte handleiding
dr. Machiel Emmering
Uitgeverij Business Contact, 2015

Dit boek is een echte aanrader, het maakt helemaal waar wat de titel, ondertitel en achterflap aankondigen! Ondernemers, managers en medewerkers: iedereen is gebaat bij een goed inzicht in hoe bedrijven en organisaties functioneren en draaien. Maar wie wil zich door dikke stapels van vaak abstracte, marketing-, strategie- en managementliteratuur worstelen?
Machiel Emmering benoemt vier pijlers waarop elk bedrijf rust: 1. Doelen, 2. Werk, 3. Middelen en 4. Mensen. Vervolgens beschrijft hij deze 4 pijlers van abstract naar concreet, en geeft ook de onderlinge samenhang aan. Dat alles doet hij in beknopte, heldere en vriendelijke taal, zonder blabla of wollige woorden, en illustreer hij met eenvoudige en duidelijke tabellen en schema’s. Waar nodig noemt hij de namen van bekende wetenschappers of bedrijfskundigen, zodat je zelf door kan zoeken naar meer verdieping en meer details en achtergrond.
Samenvattend: bedrijven / organisaties draaien om doelen, werk, middelen en mensen.

  • Een organisatie wil doorlopend een of meer doelen bereiken.
  • Hiervoor moet werk worden geregeld en verzet
  • Daarvoor zijn middelen nodig (die optimaal moeten worden ingezet)
  • Dit geheel wordt aangeslingerd en gerealiseerd door mensen.

Alles van bedrijfskunde in één boek, aangeboden vanuit een handzaam en logisch raamwerk. Het boek is nuttig voor zowel ervaren mensen (die op zoek zijn naar een samenvattende handleiding van relevante management en bedrijfskundige literatuur) als voor geïnteresseerden zonder bedrijfskundige achtergrond die zich snel willen bijspijkeren (en waar nodig zelf de achterliggende literatuur induiken voor verdieping).
Het 4-pijler model is een tijdloos en handzaam raamwerk, dat voor elk bedrijf geldt: klein of groot, Europees of Aziatisch, vroeger en nu, zowel in de profit als non profit sector. Het enige minpunt is dat er geen lijst met concrete literatuurverwijzingen of register van relevante literatuur bijgevoegd is. Ik hoopte dit op de website van de auteur of elders op internet te kunnen vinden, maar  helaas. Je kunt natuurlijk zelf contact opnemen met de auteur over specifieke verdiepingsliteratuur.
Kortom, dit boek is een goede toegang en introductie in bedrijfsmatig denken binnen commerciële bedrijven en non profit organisaties. 

Daniëlle Aldershoff van DEA Management & Advies (interim management, beleidsadvies, loopbaanbegeleiding)

Met tevreden klanten schiet je weinig op
Maak van klanten ambassadeurs
Jos Burgers
Van Duuren Management, 2015, EAN 9789089652980 

Ken je dat gevoel dat je bepaalde informatie aantrekkelijk lijkt en dat, als je het dan uiteindelijk hoort of leest, je wat teleurgesteld achterblijft? Het tegendeel gebeurde mij bij deze CD van Jos Burgers. Hier heb je wat aan!
Jos Burgers vertelt duidelijk, overzichtelijk en met herkenbare voorbeelden over klantgerichtheid en waarmee je het verschil kan maken. In 8 hoofdstukken neemt hij je mee in doeltreffende acties om klanten te binden. Hij geeft meerdere voorbeelden hoe je meer kan doen voor je klanten zonder teveel te beloven.
In hoofdstuk 1 en 2 licht de auteur het belang toe van het besteden van aandacht, tijd en geld aan klantgerichtheid? Een veel gehoorde opmerking is: “We hebben het al zo druk”. Je klanten zijn echter je bestaansrecht als organisatie, zijn de reden waarom werknemers werk hebben, zorgen als ze zeer tevreden zijn voor aanbevelingen en gratis reclame. Vele redenen waarom klantgerichtheid voorop moet staan, want het bepaalt uiteindelijk het succes van je product/dienst en organisatie.
In hoofdstuk 3 geeft hij kenmerken van goede klantgerichtheid met voorbeelden van organisaties, die opvallen in hun klantgerichtheid. Je komt er niet meer met een enquête, want klanten zijn inmiddels enquête-moe. Ook stipt hij het dodelijke effect van buitengewoon vriendelijk niet helpen en (op niet vriendelijke wijze) “voor deze keer” een uitzondering maken.
In hoofdstuk 4, 5 en 6 behandelt hij bruikbare adviezen om het verschil te maken in het contact met de klant.
In de 2 laatste hoofdstukken licht Jos het belang toe voor managers om het goede voorbeeld te geven en gebruikt daarvoor de alleszeggende titel: Wie buiten wil winnen, moet binnen beginnen.
Alhoewel niet alles nieuw is, geeft Jos je weer focus op wat werkelijk belangrijk is. Een must voor iedere ondernemer en iedere werknemer, die werkzaamheden verricht met én voor klanten….kortom voor iedereen!

Mirjam de Klerk - loopbaanadviseur

Wie heeft mijn werkplek gepikt?
Profiteren van het nieuwe werken in 14 hacks
Floris Vrasdonk & Suze Krijnen
Haystack, 2015. ISBN 978 94 612 6127 4

Het nieuwe werken (HNW) wordt op steeds meer werkplekken ingevoerd. Inmiddels is wel duidelijk: deze trend gaat niet over. We zullen hier dus mee moeten leren omgaan en in ons voordeel laten werken. En dat kan. Maar hoe? Geïnspireerd door het boek: ‘Wie heeft mijn kaas gepikt’, kijken de auteurs nu naar: hoe kun je je het beste aanpassen aan veranderingen die horen bij HNW?
Het boek van 176 bladzijden bestaat uit twee delen. Deel 1 bevat een introductie van de HNW basics. Dat zijn resultaat, vertrouwen en leiderschap. In deel 2 vindt de lezer 14 kleine hoofdstukken (de ‘hacks’), waarin de auteurs vertellen over 14 problemen met HNW. Ze geven bij elk probleem een oplossing en do’s en don’t s’. Thema’s zijn o.a.: Hoe zorg je dat je toch een plek hebt om te werken als er flexplekken zijn? Hoe werk je goed samen op afstand? Dat klinkt serieuzer dan de aanpak auteurs daadwerkelijk is. De titels van de hacks over de net genoemde onderwerpen zijn: ‘Hoe je flexplekken deelt en heerst’ en ‘Hoe profiteer je van samenwerken op afstand?’ Andere hacks zijn: ‘Hoe je kunt uitslapen wanneer je wilt’ en ‘Hoe reken je af met vaste thuiswerkdagen?’
Het boek is duidelijk gericht op de individuele werknemer die niet heeft zitten wachten op invoering van HNW. Het doel is om de werknemer de voordelen te laten zien die HNW met ook zich meebrengt, in de zin van: ‘ieder nadeel heeft zijn voordeel’. De auteurs spreken de lezer direct aan, begrijpen de situatie van de werknemer helemaal, vergroten het probleem wat uit en vertellen je hoe je als individu toch zoveel mogelijk voordeel kunt halen uit de ontstane situatie. Dat levert soms grappige tips op. En tegelijkertijd is het te hopen dat de lezer uiteindelijk verder gaat dan alleen het persoonlijke voordeel om deze nieuwe manier van werken ook echt te laten werken op langere termijn.
Voor iedereen die niet staat te springen om HNW, maar er niet onderuit komt, biedt dit boek begrip voor zijn/haar situatie en inspiratiatie om wat luchtiger om te gaan met deze voor sommigen ingrijpende organisatieverandering. Voor leidinggevenden, coaches en begeleiders biedt het boek inzicht in mogelijke bronnen van weerstand en inspiratie om toch resultaat, vertrouwen en leiderschap in HNW optimaal te ontwikkelen.

Mariska Verduijn, coach en psycholoog arbeid en gezondheid