Actueel.

Salaris voor 67% Nederlanders belangrijkste bij keuze werkgever

ma 07 mei 2012

Een aangename werksfeer is voor de meeste Nederlanders (74%) nog steeds het allerbelangrijkste bij de keuze van een werkgever. Maar het salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn spectaculair gestegen naar de tweede plaats. Waren deze aspecten in 2011 nog voor 34% van de Nederlanders belangrijk; in 2012 vindt maar liefst 67% salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden bepalend in de keuze van een baan. Dit blijkt uit het Randstad Employer Branding-onderzoek naar de ‘aantrekkelijkste werkgever’ van Nederland.

Volgens Chris Heutink, algemeen directeur Randstad Nederland, is het gezien de huidige economische omstandigheden niet zo verwonderlijk dat mensen het salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker vinden bij het kiezen van een baan. “Banen zijn schaarser en mensen willen aan hun financiële verplichtingen voldoen. Financiële zekerheden wegen nu zwaarder dan bijvoorbeeld carrièremogelijkheden en kwalitatieve opleidingen, zeker voor oudere werknemers en lager opgeleiden. De onderzoeksresultaten geven werkgevers een goede indruk waarom werknemers wel of niet voor een bepaald bedrijf of organisatie kiezen. Op basis hiervan kunnen ze aan de slag om specifieke imago aspecten van hun ‘werkgeversmerk’ te verbeteren of beter zichtbaar te maken.”

Goede balans werk/privé weegt vooral voor vrouwen zwaarder
Het onderzoek is gehouden onder 12.000 respondenten (mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar). Mannen verkiezen vaker sterke bedrijven die toekomstperspectief bieden, terwijl vrouwen meer belang hechten aan bereikbaarheid, flexibiliteit en een goede balans tussen privéleven en werk. Toch weegt die balans in zijn algemeenheid minder zwaar. In 2011 vond 56% van de werkende Nederlanders dat nog een motief om voor een werkgever te kiezen. Inmiddels is dat gedaald naar 46%. Ook als het gaat om toekomstperspectieven/carrièremogelijkheden is er een daling waarneembaar. Slechts 30% kijkt naar dit aspect. En dan zijn het vooral jongeren die loopbaanmogelijkheden belangrijk vinden. Zij kijken ook naar de kwaliteit van de opleidingen die binnen een bedrijf worden aangeboden en vinden het salaris minder belangrijk.

Onderzoek bepalend voor Randstad Award 2012 die dit jaar gaat naar…
De ondervraagden hebben in het onderzoek niet alleen vragen beantwoord over wat een baan aantrekkelijk maakt, maar ook welke organisaties zij kennen. Op basis van de vraag ‘Zou je voor dit bedrijf willen werken?’ is een top tien samengesteld van de meest aantrekkelijke werkgevers in zowel de profit- als de non-profitsector. Degenen die bovenaan staan, hebben het meest aantrekkelijke werkgeversimago van Nederland en werden op 18 april aanstaande beloond met de Randstad Award. De winnaars van de Randstad Award 2012 zijn KLM (profit) en LUMC (non profit).

Download hier de rapportage Randstad Award 2012.
 Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst