Actueel.

Succesvol solliciteren via video kun je leren (nieuw onderzoek)

di 30 nov 2021

Kunnen algoritmes automatisch video-interviews van sollicitanten beoordelen? En zo ja: wat vinden die sollicitanten dan van die technologie? Die vraag staat centraal in nieuw onderzoek van organisatiepsycholoog Djurre Holtrop. Hij werkt aan een AI-gestuurd programma waarmee video-opnames automatisch kunnen worden beoordeeld op werk-gerelateerde persoonlijkheidskenmerken. “Solliciteren via video wordt steeds meer gemeengoed, zeker in coronatijd. Wij onderzoeken hoe we dit leuker en gemakkelijker kunnen maken.”

Djurre Holtrop: “In de praktijk zien we steeds vaker dat organisaties, in de eerste selectieronde, alle sollicitanten een video-interview laten uitvoeren. In deze interviews nemen de sollicitanten zichzelf op terwijl ze interviewvragen beantwoorden. Deze opname wordt dan later beoordeeld door een recruiter. In ons project kijken we wat sollicitanten van deze technologie vinden en hoe we het leuker kunnen maken. Ook ontwikkelen we een programma om de opnames automatisch te laten beoordelen op werk-relevante persoonlijkheidskenmerken, bijvoorbeeld hoe georganiseerd iemand is.”

Deelnemers gezocht
Het onderzoek van Djurre Holtrop en collega’s wordt uitgevoerd in samenwerking met 123test.nl en de Vrije Universiteit Amsterdam. Via een platform kunnen mensen oefenen met het opnemen van een video-interview en laten weten wat ze hiervan vinden. Op deze manier worden ook de benodigde data verzameld. Deelnemen is nog mogelijk. (bron: Tilburg University)

Bekijk het platform en oefen zelf een video-interview