Actueel.

Wat als je job niet bij je talenten aansluit?

di 30 nov 2021

Je moet doen wat je graag doet. Wat je energie geeft. Het is een uitspraak die we allemaal al meermaals gehoord hebben. Maar wat als je niet weet waar je talenten zitten? Talent- en burn-outcoach Luk Dewulf laat je te achterhalen wat jouw sterktes zijn en hoe je die kunt inzetten in je professionele leven.

Wat is talent?
Denk jij dat je geen talent hebt? Verkeerd gedacht! Iedereen heeft talent. Het klinkt misschien wat ‘groots’ maar het zit ongetwijfeld in je. Je hoeft niet per se echt uit te blinken in iets. Volgens Luk Dewulf gaat het vooral om welk effect een activiteit op je heeft.

Hoe ontdek je je talent?
Da’s een moeilijke natuurlijk! Maar het helpt als je even goed nadenkt en een antwoord formuleert op deze vier vragen:
1. Welke activiteit kost je geen moeite en geeft je voldoening?
2. Wanneer vliegt de tijd voor jou?
3. Welke activiteit laadt je batterij op?
4. Wanneer kun je je authentieke zelf zijn?
Zoek het vooral niet te ver. Misschien kost het jou geen moeite om oplossingen te vinden door er met anderen over te praten? Vliegt de tijd als je een oud kastje repareert of struiken snoeit? Laad je je batterijen op als je teksten schrijft?

Waarom moet je je talenten inschakelen?
Luc Dewulf zet uiteen dat werken vanuit je talent de nieuwe yoga is. De reden? Je creëert een bepaalde flow die aansluit bij je intrinsieke motivatie en drijfveren. Elke vezel in je lijf raakt betrokken. Kortom, het geeft voldoening en je komt achteraf tot rust. Net zoals yoga, dus. Bovendien kom je in een vicieuze cirkel terecht als je vanuit je talenten werkt. Je belandt namelijk in een positieve spiraal van voldoening.

Hoe zoek je een job die bij je talenten past?
Er zijn helaas maar weinig mensen die puur vanuit hun talent kunnen werken. De vraag is dan of je ook een paar uur per dag met je talent aan de slag kunt gaan. Spoiler alert … Dat gaat niet als je voortdurend onder druk staat en last hebt van stress.

In de ideale situatie herken je je talenten en laat je ze gedijen onder de juiste omstandigheden om het allerbeste uit jezelf te halen. Lukt dat niet in je huidige job? Dan gaat die wellicht na verloop van tijd vervelen.

Hoe je talent realiseren?
Dat is natuurlijk de hamvraag. Wat ook helpt: doen. Zoek mensen met wie je open over je toekomst kan praten en probeer activiteiten uit. Leer ook om te accepteren wie je bent. En wie je niet bent. Gebruik dit motto als fundament. Werk hard om vaardigheden te ontwikkelen en zet je talenten vervolgens in in een omgeving die naadloos aansluit bij je motivatie. (bronnen: Jobat)