Actueel.

We leven 100 jaar! Uw loopbaan gaat anders

ma 04 nov 2019

Onze levensverwachting stijgt al jaren en de verwachting is dat van de generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt, de meesten hun 100e verjaardag zullen vieren. Er wordt zelfs gedacht dat de eerste mens die 150 zal worden, al geboren is. Daarom zullen we de manier waarop we werken en onze loopbaan plannen moeten heroverwegen.

Omdat we steeds ouder worden zal ook de arbeidsmarkt veranderen. Nu zijn we gewend om in drie fases over ons werkzame leven te denken: opleiding, loopbaan en pensioen. Als we het drie fasen-model blijven aanhouden bij een honderdjarig leven, gaan de laatste twee fases een stuk langer duren. Omdat we ouder worden en later met pensioen gaan, moeten zowel werknemers als werkgevers gaan denken volgens een meer fasen-model.

Nieuwe levensfasen
Hoe ziet de middelbare leeftijd eruit als we 100 worden? Kan het zo zijn dat we eerst een loopbaan opbouwen voordat we trouwen en een gezin stichten, om vervolgens op latere leeftijd een tweede carrière te hebben?

Om langer op de arbeidsmarkt actief te blijven, is opleiding – en learning in het algemeen – één van de cruciale factoren. Aangezien de technologie zich steeds sneller ontwikkelt, kan dat wat je op je 20e geleerd hebt op je 50e totaal niet meer relevant zijn. Als je jezelf niet doorlopend ontwikkelt en up-to-date blijft, dan val je makkelijk buiten de boot als technologie en werkmethoden je voorbij zijn gestreefd.

Daarom is het cruciaal dat ieder individu zorgt voor zijn eigen loopbaan en training, maar dat ook de werkgever cursussen en learning platforms biedt en mentoren inzet om een leercultuur te stimuleren die aantrekkelijk is voor werknemers.

Advies voor de werknemer

  • Financieel

De financiering van een lang leven is een van de grotere uitdagingen. Als we langer leven, moeten we ook beter gaan plannen en meer investeren in financiële middelen. We moeten ook nadenken over extra pensioenreservering, spaargeld of de mogelijkheid gedeeltelijk met pensioen te gaan terwijl we nog wel wat werken. Door bijvoorbeeld op te treden als adviseur of freelancer nadat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt behaald.

  • Gezondheid

Naast investeringen in de financiële aspecten zijn er meer investeringen nodig. We moeten ervoor zorgen dat we gezond blijven, zowel fysiek als mentaal. Naast gezond eten en voldoende bewegen is het belangrijk om af en toe een pauze van het werk te nemen. Bijvoorbeeld door een of meerdere keren per jaar op vakantie te gaan, of door een sabbatical te nemen en iets nieuws te leren dat je altijd al hebt willen doen.

  • Opleiding

Er is momenteel een grote focus op bedrijven die opleidingen en trainingen aanbieden voor hun werknemers. De werknemer is er echter ook verantwoordelijk voor om te blijven leren en kennis te onderhouden. Als je in je loopbaan met de beste kandidaten wilt wedijveren, moet je ook bij zijn qua kennis.

  • Werk-privébalans

Zorgen voor een goede balans tussen werk en privé is vaak een uitdaging. Maar het is ook iets waar de jongere generatie veel waarde aan hecht. Als we langer leven zal er een grotere nadruk komen te liggen op vrijheid en een flexibele werkomgeving.

Advies voor de werkgever

  • Financieel

Nu de leeftijdspreiding groter wordt, moeten werkgevers overwegen of de huidige manier van salariëring (groeiend naar leeftijd en senioriteit) nog volstaat. Werkgevers moeten nadenken over de manier van belonen om talent van alle leeftijden aan te trekken en te behouden.

  • Gezondheid

Veel bedrijven bieden al wekelijkse massages of fitnessruimtes aan. Deze voorzieningen worden steeds belangrijker naarmate we ouder worden. Ook hier zullen de beste aanbiedingen van de werkgever talent weten te binden.

  • Opleiding

Wat tien jaar geleden belangrijk was in de branche, hoeft tegenwoordig niet meer relevant te zijn. Daarom is het cruciaal om werknemers op te blijven leiden. Implementeer bijvoorbeeld interne leermogelijkheden, cursussen en learning portals om werknemers vaardigheden bij te leren. Door te focussen op een learning-cultuur en het bijbrengen van vaardigheden, krijgen zowel de werknemerstevredenheid als de productiviteit een boost.

  • Werk-privébalans

Werknemers die een goede balans weten te vinden tussen werk en privé, zijn meestal gezonder en gelukkiger in hun baan. Mogelijkheden als flexibel werken kunnen aantrekkelijk zijn voor veel werknemers, zoals jonge ouders of oudere werknemers. De prioriteiten van werknemers kunnen in de loop der tijd veranderen en hangen af van persoonlijke situaties. Dit is waarom een bedrijf doorlopend in gesprek moet blijven met hun werknemers, om zeker te zijn dat zij betrokken blijven.

Tot slot
Als onze levens langer worden, moeten zowel werknemers als werkgevers overwegen hoe ze het werkleven inrichten. Ons traditionele drie fasen-leven dat we van oudsher aanhouden, is niet langer toepasbaar en we moeten accepteren dat carrières gaan veranderen. Net zoals technologie en globalisering de manier waarop we leven hebben veranderd, zo gaat een 100-jarig leven dat ook doen. (bron: Managementsite | Geoffroy de Lestrange)Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst