Actueel.

Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) 2021 in vogelvlucht

di 07 sep 2021

Nu banen in loondienst door het thuiswerken flexibeler zijn geworden, wordt het zzp-bestaan minder aantrekkelijk. Natuurlijk zijn er voordelen aan een leven als zelfstandige, maar de altijd geprezen ‘vrijheid’ past niet iedereen als een jas.

Zo’n 11% van de zzp’ers zou momenteel liever in loondienst willen werken. Die wens is groter bij de groep 15- tot 35-jarigen dan bij de oudere zzp’ers: 17’% versus 10%. Het onzekere inkomen wordt als het ‘vervelendst’ ervaren.  Ook de werk-privédisbalans speelt mee, zo blijkt uit de recente zelfstandigenenquête 2021 van TNO en CBS.

De werksituatie van zelfstandigen zonder personeel schetst de werksituatie van zelfstandig ondernemers zonder personeel in 2021, waarbij ook is gekeken naar leeftijd en bedrijfstak. Tevens worden de verschillen tussen 2019 en 2021 belicht. In een apart hoofdstuk wordt daarnaast ingegaan op de invloed van de coronacrisis op de onderneming en het werk van de zzp’ers.

Meer cijfers over arbeidsomstandigheden van zelfstandig ondernemers zijn beschikbaar in de publicatie Zelfstandigen Enquête Arbeid 2021: Methodologie en globale resultaten en op StatLine. De ZEA is begin 2021 uitgevoerd door CBS en TNO in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). (bronnen: CBS, Intermediair)

Download hier de factsheet De werksituatie van zelfstandig ondernemers zonder personeel 2021