Actueel.

Zo verdeel jij slim je energie op je werk

ma 03 feb 2020

Werken, gezin managen én je talenten ontwikkelen zonder te veel stress: 2020 vraagt om creatieve oplossingen. Dit zijn de opvallendste werktrends.

Hoe ga je om met je energie tijdens je werkdag? Waar word je blij van, en wat doe je met gemak? Dat zijn de vragen waar het in 2020 op de werkvloer om draait. We moeten ‘heel’ blijven in een tijd van krappe arbeidsmarkt waarin ook nog de oudere babyboom-collega’s met pensioen gaan. Meer werk, minder mensen. Inmiddels hebben 1,3 miljoen werkenden al burn-outklachten (bijna 1 op de 6) en de werkdruk wordt dit jaar niet minder.

Avondcursus
Bovendien zal de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) (sinds 1 januari 2020) ook gevolgen hebben. Die maakt ontslag gemakkelijker, maar ook duurder. Werkgevers houden hun mensen dus graag binnenboord en verlangen dat ze hun talenten ontwikkelen en breed inzetbaar zijn. Dat wordt dus nog een avondcursus of wat erbij.

Voor wie het al druk heeft met de combinatie werk en gezin: dit jaar zijn er verrassende ontwikkelingen die zorgen dat je je werk beter aankunt, ziet arbeidspsycholoog Mirjam Baars. Zij is directeur van onderzoeksbureau SatisAction dat het jaarlijkse Nationaal Onderzoek Talentontwikkeling uitvoert, en observeert de trends bij ruim 60 Nederlandse bedrijven.

Energiemanagement
Eerste toverwoord is: energiemanagement. Baars: “Niet iedereen is hetzelfde. Iemand van het ene energietype laadt juist op als hij een tijdje ononderbroken aan een taak kan werken. Een ander krijgt juist energie van brainstormen met collega’s. Het is slim om dat van jezelf te weten.”

Werkgeluk
Andere trends waren vorig jaar ook al belangrijk, zoals werkgeluk als tegengif van stress. Je geluksgevoel kun je trainen, als een spier. Mirjam Baars zag dat terug op de werkvloer. “Je kunt zoeken naar kleine taken buiten je comfortzone die weinig stress geven, en waarin je met gemak excelleert. Dat geeft al een goed gevoel”, zegt ze. “De hippe bedrijven met tafeltennis of Playstation op het werk hebben ook gelijk. Door een potje te spelen maak je het gelukshormoon serotonine aan, en dat maakt je beter bestand tegen tegenslag.”

Heb je eenmaal je dagelijkse planning afgestemd op jouw persoonlijke energieniveau, en zoek je bewust taakjes die je geluksmeter doen stijgen, dan is het ten slotte belangrijk dat je je vaardigheden ontwikkelt. Talentontwikkeling is niet alleen prettig voor de werkgever – in werkgeverskringen heet dat ‘talenten uitnutten’ – maar vooral ook voor jezelf.

Baars: “Je weet niet altijd wat jouw talent is, want wat jij makkelijk doet, lijkt geen talent. Vraag er eens feedback over. In een tijd waarin je zuinig moet zijn op jezelf, is moeiteloos je werk kunnen doen heel waardevol.” (bron: Intermediair)Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst