Actueel.

Zwerven door mijn hoofd

Korte verhalen: WCultuur

ma 04 nov 2019 - Martin Reekers

Ik wou dat ik kon zwerven
door de wereld
in mooi weer
of in warme regen
De eerste stap vereist het lef
dat ik ontbeer...
Van echte durf beroofd,
kan ik enkel zwerven,
zwerven door mijn hoofd…

WCultuur
Er is iets aan de hand met openbare toiletten. Het lijkt alsof er krachten bezig zijn om input aan onze maatschappelijke opvattingen te geven juist als wij met de outputzijde van ons biologisch systeem in de weer zijn. Zou er wetenschappelijk onderzoek gedaan zijn waaruit blijkt dat wij tijdens het doen van onze behoefte extra openstaan voor nieuwe ideeën? Ach misschien is het gewoon aan toeval toe te schrijven. Of aan mijn, wellicht perverse, selectieve waarneming. Maar toch… er zijn allerlei niet te ontkennen feitelijke waarnemingen.

Eerst is daar de vlieg. Wie van het mannelijk deel van de bevolking kent niet de vlieg? De vlieg die is afgebeeld ergens in het veilige midden van het urinoir, bedoeld om er je straal op te richten om zo onnodige inundaties van de toiletruimte te voorkomen. Welnu, die vlieg moet nu steeds vaker plaats maken voor een golfhole compleet met vlaggetje, kennelijk bedoeld om heren ‘holes in one’ te laten plassen en zo stiekem de opvatting te voeden dat golf al lang niet meer de kakkineuze elitesport is die deze ooit was. Met succes want iedereen om mij heen blijkt ineens te golfen.

Maar er is meer te melden van het urinoirfront. Laatst trof ik in een restaurant een urinoir aan zonder vliegen en holes maar met ingebouwde beeldschermen in de rand. Denken ze soms dat door de vergrijzing de manlijke plas gemiddeld zodanig traag verloopt dat je gemakkelijk een speelfilm kunt bekijken tijdens het plassen? Of krijg je een cliffhanger met: “Zal Theo het overspel van Sjaan ontdekken? Met hoeveel mannen deelde Sjaan het bed? Ontdekt het tijdens het doen van uw volgende plas en drink vast wat biertjes bij ons dan moet u lekker vlug!”

Welke creatieve geest bedenkt dat de wereld nog iets wezenlijks mist en komt dan met een beeldscherm in een urinoirpot? Misschien wel dezelfde grappenmaker die voor een ander restaurant urinoirs in de vorm van de mond van Mick Jagger ontwierp en in het keelgat een rubberen matje legde met de briljante dichtregel: ”Na het plassen, handen wassen!” Lekker pissen in de mond van Mick. Hou toch op! Noem mij conservatief, maar is het te veel gevraagd om gewoon hagelwitte fantasieloze porseleinen urinoirpotten op de juiste schofthoogte te willen zodat je niet op je tenen hoeft te gaan staan?

Oh ja, en dan nog iets: de bordjes op sommige openbare toiletten. In het op zichzelf loffelijk streven genderneutraal te zijn, zijn er nu ook genderneutrale toiletten met een bordje met de pictogrammen van een poppetje met een broek aan, eentje met een jurk en eentje die een halve broek en een halve jurk aan heeft. Toegegeven: het plassen in een urinoir is geen genderneutrale daad, maar ik verdedig mij door te op te merken dat ik dat van nature ook niet kan. Het gekke is, bij een invalidetoilet speelt de gender geen rol. Een poppetje in een rolstoel maakt duidelijk welke outillage de aspirant plasser aantreft achter de deur. Dat is nu precies wat een wc-pictogram naar mijn idee moet aangeven: welke voorzieningen je achter de deur aantreft. Een pot waarop zitten verplicht is, een urinoir waarbij staand plassen mogelijk is en eentje waar je als rolstoelplasser je gang kunt gaan. Geen gendergedoe. Zeg nu zelf: je bezoekt een toilet waar je je behoefte kunt doen op de manier die bij je past en niet om je gender nog eens te bevestigen. Of…?


Martin Reekers (1951) schrijft regelmatig voor LoopbaanVisie, het onafhankelijke vakblad voor professionele loopbaanadviseur en publiceert boeken binnen het domein mens en werk. Hij is tevens cartoonist. Cartoonisten proberen de werkelijkheid vanuit andere, vaak onverwachte, perspectieven te belichten. Precies dat probeert Martin ook met zijn columns te doen. Soms vederlicht met een vleugje absurdisme, soms wat meer filosofisch, maar altijd afgeblust met een scheutje humor.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst