ma 31 jan 2022

Driekwart van de Nederlandse werknemers is erg trots is op hun werk. Ruim de helft van alle Nederlanders zegt dan ook meer te doen op het werk dan van hen gevraagd wordt. In geen enkel ander Europees land is dat percentage zo hoog als bij ons.

Dit zijn resultaten uit het onderzoek A Worker’s Journey, dat is uitgevoerd in opdracht van Europese HR- en payrollspecialist SD Worx.

Werken met passie en trots
In Nederland geven bijna 8 van de 10 werknemers aan dat zij wekelijks met plezier werken. Werknemers willen dat hun werk leuk, maar ook zinvol is. Meer dan 2 op de 3 Europeanen (68%) vindt zijn werk zinvol. In Nederland ervaart ruim een kwart (26,7%) zijn baan als zinvol.

Passie en trots zijn een uitstekende graadmeter zijn voor de mate van tevredenheid die werknemers ervaren in hun werk. Ook hier scoort Nederland wederom het beste met 77 procent. Daarna volgen België (68%), het VK (66%), Duitsland (61%) en Frankrijk (60%). “Een overgrote meerderheid van de Nederlanders is wekelijks trots op het werk dat ze leveren. Dit laat tegelijkertijd een grote toewijding vanuit Nederlandse werknemers zien”, aldus Cathy Geerts, Chief HR Officer bij SD Worx.

Mentale en fysieke belasting
Omgekeerd ervaart meer dan 1 op de 3 Europese werknemers minstens één keer per week te veel mentale stress op hun werk. Dit percentage is met 41% het hoogste op de Belgische arbeidsmarkt. Het VK (36%), Duitsland (35%), Frankrijk (34%) en Nederland (31%) schommelen allemaal rond het Europese gemiddelde.

“Hoewel de meeste onderzoeksresultaten aanleiding geven tot voorzichtig optimisme over de arbeidstevredenheid van Europese werknemers, mogen we niet uit het oog verliezen dat mensen hun werk zwaar en stressvol vinden. Vooral in de huidige context moet het welzijn van werknemers hoog op de agenda staan. Uit onze eerdere onderzoeken is al gebleken dat dit één van de grootste uitdagingen wordt waar HR-managers de komende jaren voor staan”, besluit Geerts. (bronnen: Personeelsnet, SD Worx)