ma 31 jan 2022

Ambitie, competitie, bewijsdrang. Mocht een zelfstandig naamwoord trappen van vergelijking hebben, dan zouden het deze zijn voor ambitie. Helaas evolueren deze woorden niet noodzakelijk in positieve zin. Natuurlijk streven we allemaal naar erkenning in onze job, maar dat mag niet ten koste van anderen én onszelf gaan.

Ambitie betekent niet per se dat je wil klimmen op de loopbaanladder. Voor je persoonlijke ontwikkeling kun je ook doelstellingen ambiëren. Belangrijk is dat je de valkuil ontwijkt om jezelf te vergelijken met mensen rondom je. Daar spelen de sociale media een grote en vaak vuile rol. Onbewust ga je jezelf vergelijken met anderen die er wél picture perfect uitzien. Dat brengt onvermijdelijk stress met zich mee.

Zo kan competitiviteit ontstaan. Waar an sich niets mis mee is. Oorspronkelijk was het een overlevingsmechanisme van ons lichaam en brein. Tegenwoordig neemt competitiviteit grotere proporties aan. Daardoor verliest het aan productiviteit en is het eerder een bron van stress veroorzaakt door weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld.

Het gras is niet groener …
We lijken allemaal te denken dat het leven, het werk, de relatie van anderen beter zijn. Dat maakt ons onzeker en dus willen we bewijzen dat wij het ook kunnen. Terwijl onze bewijsdrang er enkel zou moeten zijn om te bewijzen dat we ergens goed in zijn en zo kunnen deel uitmaken van een groep. Maar vandaag in de maatschappij lijkt iedereen beter te willen zijn dan een ander en dus loeren onzekerheid en bedreiging om de hoek.

Veel mensen in topfuncties hebben bewijsdrang en ook daar is niets mis mee. Let wel op dat die eigenschap niet de bovenhand krijgt. In zo’n situatie bestaat win-win niet meer, dan is het alles of niets. Daar gaat het vaak mis. Je lichaam interpreteert dit letterlijk, ervaart zo’n situatie als een bedreiging en komt in opstand door stresshormonen aan te maken.

Zo herken je de signalen
Het is belangrijk om die signalen te herkennen en ermee om te gaan:
– innerlijke onrust: slecht slapen, moeilijk functioneren,
– innerlijke kritiek: jezelf wijsmaken dat je niet goed genoeg bent,
– je leven niet zelf bepalen: nood om van anderen te horen dat je goed genoeg bent,
– faalangst: denken dat je iets niet kan,
– minder leervermogen: geen nieuwe info verwerken omdat je angstig bent.

Dus: denk na over wat écht belangrijk voor je is en wat je wil bereiken. Wees je bewust dat het gras niét per se groener is bij anderen, laat staan aan de overkant. Durf te luisteren naar de signalen van je lichaam en hou ook voor ogen dat er meer is dan werken alleen. (bronnen: Jobat, Intermediair)