ma 30 mei 2022

Krijg je keuzestress bij het kiezen van je ultieme droomjob? No stress, met de juiste vragen en eerlijke antwoorden kies je gegarandeerd de job die het best bij je past!

Levenswerk
Niet iedereen wist als kind al wat hij later (nu dus) wou worden. Door een ondoordachte studiekeuze of foute jobkeuze ‘rol’ je maar al te vaak in een carrière die na verloop van tijd niet altijd de juiste blijkt te zijn… Toch hoef je niet ongelukkig te blijven hangen in een negatieve spiraal want een heroriëntering kan jouw professionele leven een nieuwe, positieve wending geven. Bouwen aan je carrière is nu eenmaal een levenswerk.

Spiegeltje, spiegeltje…
Om uit te maken welke job of carrière nu het best bij jouw unieke persoonlijkheid past, kijk je best eens in de spiegel en stel je jezelf luidop een paar eenvoudige vragen. Jouw eerlijke antwoorden hierop zullen je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Tip: Laat je vooral niet verblinden door factoren die er op het eerste zicht interessant uitzien (mooi loon, goed combineerbaar met gezin of hobby’s, dicht bij huis, …) want wanneer je de jobinhoud niet leuk vindt, verdwijnt de arbeidsvreugde als sneeuw voor de zon. Doe vooral waar jij je goed bij voelt en laat je niet beïnvloeden door wat anderen van jou verwachten.

1. Wat was jouw kinderdroom?
First things first. Wat speelde je graag als kind? Brandweerman (m/v)? Astronaut? Doktertje of winkeliertje? Was je toen al een teamplayer of kon je je geweldig amuseren in je eentje? Je favoriete bezigheid als kind weerspiegelt een facet van je persoonlijkheid die jou toen oprecht gelukkig maakte. Dit kan je doortrekken naar het bepalen van je toekomstige ideale job. Misschien ben je wel empathisch en ga je graag met mensen om? Of hou je toch meer van robuuste handenarbeid of verfijnd en geconcentreerd werk? Iets om even nostalgisch over na te denken.

2. Waar ben je goed in?
Probeer uit te zoeken waar je écht goed in bent. Vraag desnoods een second opinion aan vrienden of kennissen, je zou ervan versteld staan waar je – in hun ogen – allemaal goed in bent.

3. Wat interesseert er jou?
Niks zo vervelend en frustrerend dan een job uit te oefenen die jou helemaal niet interesseert. Goed voor even maar niet voor een levenslange carrière. Welke vakken vond je interessant op school? Wat lees je graag en waar praat je graag over? Weet dat de wettelijke pensioenleeftijd in België vanaf 2025 verhoogd wordt tot 66 jaar en vanaf 2030 zelfs tot 67 jaar: geen tijd te verliezen dus om een uitdagende job te zoeken die jou een loopbaan lang blijft boeien.

4. Wat vind je écht belangrijk?
Welke factoren vind je belangrijk? Word je gelukkig van een hoog loon of is het vooral om de jobinhoud en de sociale contacten te doen? Werk je om te leven of leef je om te werken?

5. Wat zou je zelfs gratis willen doen?
Geld maakt niet gelukkig (al helpt het wel) maar probeer je toch eens voor te stellen welke job je zelfs gratis zou willen uitoefenen. Wanneer de druk om genoeg geld te verdienen wegvalt, blijft alleen de passie en arbeidsvreugde over.

6. Wat zijn je hobby’s?
Van je hobby je beroep maken: voor heel wat werknemers die zich beklemd voelen in een foute carrière klinkt dit als een droom… die met de juiste aanpak en een portie geluk écht wel kan uitkomen. Misschien hou je wel van bv. werken in de tuin, kokkerellen in de keuken of als vrijwilliger mensen onthalen op evenementen? Er is vast een vacature die hier goed op aansluit.

7. Vergelijk je vorige job(s)
Last but not least: vergelijk je vorige jobs en ontdek facetten die je – ondanks de mindere jobinhoud – toen wel aantrokken. Misschien vond je het klantencontact op die vervelende werkplek toch stiekem wel leuk? Of was het woon-werkverkeer het hoogtepunt van je toenmalige werkdag? Door alle werkervaring grondig te analyseren kom je soms tot verrassende resultaten.

Check, double-check & go!
Heb je een voorlopige keuze gemaakt? Informeer je dan goed over de concrete jobinhoud en de praktische werkomstandigheden. Wanneer ook die goed zitten, ben je helemaal klaar om er 100% voor te gaan. Veel succes en go for happy! (bron: Jobat)