ma 07 nov 2022

Wie fantaseert er niet weleens over de perfecte baan, of probeert zelfs om die te vinden? Hoe begrijpelijk dat ook is, zeker als je net begint met werken: de kans dat je die baan vindt, is heel klein. Daarom: 9 redenen waarom het geen zin heeft om te zoeken naar die ene, perfecte baan.

1. De perfecte baan bestaat niet
“De perfecte baan is een vreemd doel bij het maken van loopbaankeuzes”, zegt Marinka Kuijpers, bijzonder hoogleraar leeromgeving en leerloopbanen. We leren onszelf niet te beperken tot perfectie als het gaat om het kiezen van vakanties, huizen of partners, dus waarom zijn we geobsedeerd door het idee van een baan die al onze wensen over werk vervult?

2. Je moet eerst ervaring opdoen en de mogelijkheden onderzoeken
De praktijk kan heel anders uitpakken dan je denkt. En daar kom je maar op één manier achter: door de tijd te nemen. Bouw in die tijd ook een goed netwerk op, zo zie je wat er mogelijk is en vergroot je je loopbaankansen.

3. Het levert alleen maar stress op
“Het streven naar perfectie levert stress op en zorgt ervoor dat je vaak helemaal niet in actie komt”, zegt loopbaancoach Hanneke Kuipers. Zij gaf haar baan in loondienst altijd voorrang, terwijl ze diep van binnen een eigen onderneming wilde starten. Na haar burn-out durfde ze eindelijk de stap te zetten en nu helpt ze jong professionals op een realistische manier hun hart te volgen.

4. Je legt de lat wel erg hoog
Dit spreekt voor zich, toch?

5. Je moet eerst héél veel fouten maken
Carrière maken gaat met vallen en opstaan. Daar leer je van en uiteindelijk werpt het z’n vruchten af. Wedden?

6. Je hebt tijd genoeg om jezelf te ontwikkelen
“Een loopbaan draait om jezelf ontwikkelen”, benadrukt Marinka Kuijpers. “Daarvoor moet je dingen uitproberen, lef hebben en experimenteren. Je ontwikkelt je loopbaan terwijl je erop loopt.”

7. Je voorkomt prestatiedruk
Generatie Y en Z voelen de druk om het ver te schoppen, maar Marinka Kuijpers benadrukt dat persoonlijke groei niet per definitie iets te maken heeft met carrière maken. “Voel je niet verplicht continu te presteren. Ontwikkeling is een kwestie van een lange adem, doorzetten en nieuwsgierig blijven.”

8. Ook de ‘perfecte’ baan zal je niet voor altijd gelukkig maken
Ons leven verandert, en daarmee veranderen de wensen en eisen die we stellen aan ons werk. Dus wat nu goed (of zelfs perfect) voelt, doet dat over een paar jaar misschien niet meer. Marinka Kuijpers vergelijkt het met een stekker in het stopcontact: “De stekker ben je zelf en het stopcontact is je (werk)omgeving. Op een gegeven moment stroomt de energie niet meer.”

9. Het komt pas als je stopt met zoeken
Ja, net als in de liefde komt dan pas de juiste baan op je pad. Ga niet bij de pakken neerzitten. Het gaat niet om de bestemming maar de reis ernaartoe, zegt Hanneke Kuipers. “Doe wat je leuk vindt en verander van richting wanneer dit goed voelt. Ga op zoek naar jouw droomleven, met een fijne baan die jou daarin ondersteunt.”(bron: Intermediair)