Korte verhalen: Feit

ma 07 nov 2022

Ik wou dat ik kon zwerven
door de wereld
in mooi weer
of in warme regen
De eerste stap vereist het lef
dat ik ontbeer…
Van echte durf beroofd,
kan ik enkel zwerven,
zwerven door mijn hoofd…

Feit
Ik kwam laatst op een mooie zonnige dag zomaar een feit tegen. Ik had het aanvankelijk niet in de gaten. In eerste instantie stelde hij zich namelijk aan mij voor als nepnieuws. Wij raakten in gesprek en al gauw werd de stemming gemoedelijk en vertrouwelijk. De zon scheen dus dat had ongetwijfeld invloed op de warme toon van ons gesprek. Met schaamrood op de kaken bekende hij ineens dat hij geen nepnieuws was en dat hij zich schaamde voor zijn werkelijke gedaante.  “Ik zal het maar eerlijk bekennen”, zei hij, “Ik denk dat ik maar beter uit de kast kan komen. In werkelijkheid, en ik hoop niet dat je boos op me wordt, in werkelijkheid ben ik een feit!” Daarop begon hij onbedaarlijk te huilen. Ik probeerde hem wat te troosten door te zeggen dat er ook voor feiten nog best een plekje onder de zon is. “Echt?”, vroeg hij met twijfel in zijn stem. “Echt”, zei ik, “Geloof me, je mag er best zijn en eerlijk gezegd ben ik blij dat ik je ben tegengekomen. Men heeft tegenwoordig niet zo heel vaak meer het genoegen een feit te ontmoeten!” “Dankjewel”, zei hij nog wat na snikkend. Hij snoot zijn neus en met een flauwe glimlach om de lippen vertrok hij mij achterlatend met de vraag wanneer er weer eens een feit op mijn pad zal komen.

Martin Reekers (1951) schrijft regelmatig voor LoopbaanVisiehet onafhankelijke vakblad voor professionele loopbaanadviseur en publiceert boeken binnen het domein mens en werk. Hij is tevens cartoonist. Cartoonisten proberen de werkelijkheid vanuit andere, vaak onverwachte, perspectieven te belichten. Precies dat probeert Martin ook met zijn columns te doen. Soms vederlicht met een vleugje absurdisme, soms wat meer filosofisch, maar altijd afgeblust met een scheutje humor. Vorig jaar verscheen zijn boek Een sleutel naar het walhalla: Openingen voor een mooie pensioenbeleving.