ma 07 nov 2022

Slim is sexy. Maar hoe word je slimmer – en dus sexyer – zonder al te veel moeite? Simpel, door eenvoudigweg een paar slimme tips op te volgen.

1. Durf na te denken
Wanneer je op een vraag het antwoord schuldig bent, hoef je je zeker niet te schamen, want wie slim is denkt rustig na en zoekt het antwoord. Ook wie een bepaald onderwerp verder wil uitdiepen, neemt de tijd om er even in te verdwijnen, desnoods tijdens een siësta of pauze.

2. Oefening baart verstand
Met een eenmalige inspanning zul je op termijn niet zo veel resultaten bereiken. De kunst is om je geheugen te trainen zodat je nieuwe informatie beter onthoudt. Denk hierbij aan het letterlijk opschrijven van informatie en gegevens, en het onthouden van telefoonnummers (al dan niet met een ezelsbruggetje).

3. Deel je kennis
Sharing is caring. Speel dus niet soloslim maar deel je kennis en inzichten met zo veel mogelijk andere mensen. Met wat geluk krijg je ook nog eens positieve kritiek waardoor je je eigen kennis grondig onder de loep kunt nemen… om – met wat geluk – nog slimmer te worden.

4. Ochtendstond? Jawel!
Voor de langslapers, nachtraven, avondtypes en jonge ouders een uitdagende tip… maar met de nodige inzet wordt je dubbel en dik beloond. Zorg eerst en vooral voor een haalbare, eenvoudige ochtendroutine. Begin je dag met wat tijd voor jezelf en voer wat structurele taken uit: zet je wekker telkens op hetzelfde uur, eet en drink gezond, neem buiten een frisse neus en doe wat stretchoefeningen.

5. Ga op tijd slapen
Met de kippen op stok of niet, wie op tijd zijn bed opzoekt (om te slapen) pakt het verstandig aan en is ’s ochtends mentaal beter uitgerust. Koffie en vette snacks net voor het slapengaan zijn een slecht idee want het stimuleert je hersenactiviteit net wanneer je tot rust moet komen. Vermijd zo veel mogelijk computerschermen, maar…

6. Lees wat vaker een boek
Kun je je nog voorstellen hoe het vroeger was vóór je een smartphone, Netflix of sociale media had? Inderdaad: mentaal een pak rustiger en aangenamer voor je ogen. Een goed boek of tijdschrift kan je heel wat nuttige informatie en een uitgebreidere woordkennis opleveren en het belast je ogen niet hard.

7. Laat je niet leiden door afleiding
Voel je je soms ook zo overprikkeld? Perfect begrijpbaar want de hoeveelheid prikkels en afleiding in ons leven is all over the place, zowel offline als online. Wees de kapitein van je eigen schip en bepaal zelf welke prikkels en hoeveelheid informatie je wil ontvangen: zo raak je niet overbelast en staat je brein open voor nieuwe, interessante informatie die jouw verstand een welverdiende upgrade geeft.

8. Neem een cultuurbad
Gun jezelf een boeiende filmvoorstelling, een creatieve tentoonstelling of een goed theaterstuk. Artiesten hebben vaak de neiging om out-of-the-box te denken, geniet van hun uitzonderlijk talent en laat je overweldigen door hun inzichten en bedenkingen. Ook het volgen van muziekles of een creatieve workshop kan je heel wat interessante skills en kennis opleveren.

9. Een slimme(re) vriend is er twee waard
Echte vriendschap is goud waard en dan maakt het niet uit waar hij in het dagelijkse leven mee bezig is. Het maakt je leven alleen maar aangenamer en positiever. Leer je nieuwe mensen kennen die een andere, hoger opgeleide achtergrond hebben dan die van jij? Voel je vooral niet te min of bevooroordeeld maar gebruik het contact om die ander beter te leren kennen.

10. Beweeg
Zet niet alleen je lichaam in beweging maar ook je brein. Door fysiek te bewegen verhoog je de bloedtoevoer naar je hersenen waardoor je geheugen beter en scherper wordt. Ook de frisse wind tijdens het lopen en de mogelijke runner’s high kunnen zorgen voor inspirerende gedachten en het leggen van interessante linkjes tussen stukjes kennis. (bron: Jobat)