ma 28 nov 2022

Lijkt een carrièreswitch in een andere sector voor jou een mission impossible? Laat je vooral niet leiden door je onzekerheid en gebrek aan ervaring: met het juiste actieplan (en wat geluk) ligt die nieuwe toekomst helemaal voor je open.

Eerst het plan, dan de actie
Een foute studiekeuze, een negatieve werkervaring, een burn-out of bore-out, een welgekomen inzicht of gewoon zin in een nieuwe uitdaging: er zijn heel wat redenen waarom iemand ervoor kiest om een carrièreswitch te maken. Maar hoe begin je eraan als je nul ervaring en evenveel kennis hebt? Door een goed doordacht actieplan te maken en de koe daadkrachtig bij de horens te vatten.

In 5 stappen naar een nieuwe carrière
Heb je alle pro’s en contra’s van je carrièreswitch onder de loep genomen en heb je uiteindelijk de knoop doorgehakt om de sprong te wagen? Zorg dan dat je goed voorbereid aan je zoektocht begint. 

1. Weet wat je écht wil
Een vage “iets in de media” of “een boeiende job met veel/weinig verantwoordelijkheid” zijn niet bepaald duidelijke doelen om na te streven. Informeer je over alle mogelijke beroepen die je wel ziet zitten en bekijk ook hier de voor- en nadelen. Wees eerlijk met jezelf en onderzoek of die nieuwe job of sector jou echt gelukkig zou maken. Heb je de vacature van je leven gevonden? Dan is het hoog tijd voor de volgende stap.

2. Werk aan je vaardigheden
Wanneer je bewust kiest voor een totaal andere jobfunctie of beroepssector is de kans groot dat je nog wat aan je vaardigheden zult moet werken. Bekijk de specifieke vacatures en ga op zoek naar de vaardigheden die je in die nieuwe job nodig hebt. Voorzie voldoende tijd om je eventueel bij te scholen of om extra cursussen of opleidingen te volgen.

3. Doe ervaring op
Ervaring opdoen in een nieuwe sector vóór je er aan de slag bent, is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kun je met wat geluk binnen je huidige job al wat relevante ervaring opdoen. Zo kun je het beheer van de sociale media van het bedrijf in de kijker zetten als marketingervaring of bepaalde projecten of taken extra benadrukken.
Heb je helemaal geen ervaring? Overweeg dan om als vrijwilliger je ervaring op te bouwen. Vrijwilligerswerk is niet alleen een laagdrempelige manier om ervaring op te doen, het toont ook aan dat je geïnteresseerd en gemotiveerd bent om in die nieuwe sector aan de slag te gaan. Tip: vergeet die ervaring – hoe klein ze ook is – zeker niet te vermelden in je cv!

4. Gebruik je netwerk
Voel je niet beschroomd om aan de buitenwereld te melden dat je hard werkt aan je carrièreswitch en dat je op zoek bent naar die specifieke job. Wist je trouwens dat heel wat kandidaten voor vacatures via via worden aangebracht? Dus waarom zou jij geen kans maken?
Spreek gerust je bestaande contacten op LinkedIn aan en zoek nieuwe contacten die je kunnen helpen. Ga naar netwerksessies en jobbeurzen en spits je oren: misschien hoor je hier wel die ene gouden tip?

5. Wees realistisch… en geduldig
Rome werd niet op één dag gebouwd en een nieuwe carrière evenmin. Een carrièreswitch maak je niet van de ene op de andere dag maar kost vaak wat tijd en geld. Gun jezelf die tijd om te worden wie je wil worden en besef dat de zoektocht soms ook wel een ontdekkingstocht is. Ben je er helemaal klaar voor en zie je die gouden kans passeren? Grijp ze dan en ga ervoor: go for happy! (bron: Jobat)