di 28 feb 2023

Vrijwilligerswerk is niet alleen een manier om iets te doen voor anderen, het kan je carrière ook een boost geven of de switch naar een andere functie makkelijker maken. Hoe? Dat leggen hoogleraar Lucas Meijs en docent Bob Zoutenbier aan ons uit.

Voordat het coronavirus in 2020 in Nederland de kop opstak, deed zo’n 44% van de Nederlanders vrijwilligerswerk. Veel mensen doen dat omdat ze het leuk vinden of om anderen te helpen, maar er bestaat ook zoiets als instrumenteel vrijwilligerswerk. Dat is vrijwilligerswerk dat je (mede) doet omdat je verwacht er zelf iets aan te hebben, vertelt Lucas Meijs, die daar aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit onderzoek naar doet.

Ervaring opdoen
Er zijn verschillende manieren waarop vrijwilligerswerk positief kan uitpakken voor je carrière. Zo kan je bij een non-profitorganisatie bij jou in de buurt misschien dingen doen waar je in je werk nog geen mogelijkheid voor hebt of extra ervaring opdoen, vertellen Meijs en junior docent Bob Zoutenbier, die onder meer college geeft over altruïsme in vrijwilligerswerk. Zo kun je bijvoorbeeld twee voetbalclubs helpen fuseren, een grote klus die bij je huidige werkgever alleen aan de hoogste bazen wordt overgelaten. De ervaring die je daarmee opdoet, kun je vervolgens toevoegen aan je cv. Wedden dat die promotie dan dichterbij komt?

Niet alleen krijg je door vrijwilligerswerk meer of betere professionele vaardigheden, volgens Zoutenbier blijkt uit onderzoek dat mensen die vrijwilligerswerk doen empathischer worden. Dat zou doorwerken als ze met hun vrijwilligerswerk zijn gestopt. En ook dat kan een positief effect hebben op je carrière: door empathie zie je bijvoorbeeld sneller waar een team echt behoefte aan heeft.

Daarnaast kan vrijwilligerswerk dienen als afleiding of uitlaatklep, zeker als je voor je gevoel een zogenoemde ‘bullshitbaan’ hebt. Door naast je werk iets totaal anders te doen wat wel voldoening geeft, merk je volgens Zoutenbier dat je tevredener wordt over je gehele leven.

Een andere baan
Jezelf omscholen en een andere baan zoeken gaat bij niemand over één nacht ijs. Volgens Zoutenbier kun je jezelf door vrijwilligerswerk te doen helpen om die keuze te maken. Op die manier kun je je eerst oriënteren voordat je vastzit aan een opleiding of zelfs al een baan. Een van de mensen die dat deden, is Mirjam Koning, inmiddels NT2-docent (Nederlands als tweede taal).

Mirjam voelde zich niet thuis in haar toenmalige baan in de commerciële sector, maar durfde de stap naar de opleiding voor NT2-docent niet te zetten. ‘Op de open dag van een taalschool bij mij in de buurt heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd om een vrijwilligersplek. Tijdens mijn werk in de klas zagen ze al snel dat ik meer in mijn mars had. Ik kreeg het zelfvertrouwen om de opleiding te doen en ben tegelijkertijd op een andere school aangenomen, via de docent met wie ik had samengewerkt. Het viel allemaal op zijn plek.’

Ook als je voor jezelf wil beginnen maar nog niet zoveel ervaring hebt, is vrijwilligerswerk volgens Meijs een slimme zet. Je kunt bijvoorbeeld cursussen aanbieden aan een organisatie, met daarbij de mededeling dat je nog niet heel ervaren bent en de cursussen daarom gratis zijn. Zo hebben zij een gratis cursus, en heb jij een gratis oefenplek. (bron: Intermediair)