Openingen voor een mooie Pensioenbeleving

di 18 apr 2023 – Martin Reekers

Boekbespreking door Frans Hoeke, trainer en adviseur bij Stavoor Pensioen In Zicht/Vitaal werken en leven.

Ik val meteen maar met de deur in huis. Ik heb ontzettend genoten van dit boek en heb het ervaren als inspirerend, goed opgebouwd en doorspekt met een persoonlijke invalshoek.

Zou dit boek mij het meest inspireren en raken als trainer of als toekomstige pensionado (ik ben 64 jaar)? Die vraag stelde ik me bij het openslaan van dit boek.
Voor mij sloeg de weegschaal toch door naar mij als trainer. Martin Reekers heeft me -en dat heeft me aangenaam verrast- volop inspiratie aangereikt.

Gerichtheid en waarden
Martin beschrijft prachtig het verschil in gerichtheid en waarden tijdens het werkend leven en in het pensioen. Je gerichtheid kan bijvoorbeeld zijn het behalen van resultaten of van betekenis zijn voor een grote groep mensen (denk aan medewerkers of klanten). De waarde die daarin besloten ligt, is succesvol zijn, betekenisvol werken, het verschil maken. Wanneer je deze gerichtheid één op één kopieert naar je pensioen, dan kan je er bedrogen uitkomen. Laat ik mijzelf als voorbeeld nemen. In mijn werk als trainer en adviseur kan ik bogen op jarenlange kennisverwerving en ervaring. Ik wil dat deskundigheidsmacht noemen. Dit geeft me vertrouwen, status en bepaalt een deel van mijn identiteit. Wanneer ik stop met dit werk zal ik me er bewust van moeten zijn dat ik deze ‘macht’ en identiteit ten dele kwijt zal zijn. Onlangs nam ik deel aan een voetbaltraining door een jonge trainer. Ik heb dit zelf jarenlang gedaan en ontdekte dat er inmiddels veel veranderd is. Ik besefte me dat ik twee keuzes had. Weggaan en accepteren dat ik hier niet meer bij hoor. Of meedoen en me laten voeden door wat de jongere generatie te bieden heeft. Dat is een kwestie van attitude en erkennen dat anderen werk overgenomen hebben waar jij in excelleerde. De laatste keuze past me goed en ik denk dat dat de juiste houding is in je pensioen. Dat betekent geenszins dat je je ambitie en betekenisvolle leven opgeeft. Maar je gaat het in andere zaken zoeken en met een andere gerichtheid en waarde.

Een eyeopener
Ik heb in allerlei opleidingen rond mijn trainersvak nog niet gewerkt met de methodiek van de klankassociatie. In zijn boek zette Martin me naar die methodiek op het spoor. Hij zet uiteen hoe je je favoriete muziek kunt gebruiken om meer in de stemming te komen van het vooruit kijken i.p.v. achterom kijken. Dit sluit helemaal aan bij de gedachte uit het boek, dat het juist vitaliseert om nieuwe plannen te blijven maken. Martin geeft ook de suggestie om je levensverhaal eens op te schrijven en 3 mensen dit te laten lezen en dit positief te laten verbeteren. Met name omdat we vaak zo kritisch over onszelf zijn.

Werkboek
Een sleutel naar het walhalla is meer dan een inspiratie- en leesboek. Het is tevens een uitstekend werkboek om als kersverse pensionado te gebruiken. Met name door de overdenkingen en opdrachten die in het boek zijn opgenomen. Regelmatig  ontmoet ik oud-deelnemers of partners van PIZ-deelnemers, die al even met pensioen zijn en zich schuldig voelen omdat ze hun draai nog niet gevonden hebben of vinden dat ze nog tot zo weinig komen. Martin haalt in het boek ter geruststelling de basisgedachte van NLP aan: ’’je huidige gedrag is het beste wat je op dit moment kunt doen’’. Ook zijn uitspraak over een mislukking vind ik zeer bruikbaar: “dit is slechts een situatie, waarvan we de voordelen nog moeten gaan ontdekken. Gun jezelf die kans!”

Persoonlijke verhalen
Na de hoofdstukken met inzichten en theoretische aspecten worden we in dit boek meegenomen in een twintigtal verhalen van mensen die met pensioen zijn en terugkijken op hun werkzame leven en hoe zij op dit moment hun pensioen beleven. Wat missen zij? Wat verrast ze? Wat komen ze tegen en wat geeft houvast? Martin vraagt de lezer uit te zoeken met wie van de geïnterviewden je het meeste raakvlak voelt. Ik heb dit gedeelte selectief doorgenomen en ervaarde de meeste connectie bij Marja. Marja doet vrijwilligerswerk in een hospice waarvoor ze wel een leergang diende te volgen. Niets doen is geen optie voor haar en ze is blij “dat alles het nog doet”. In dor hout herkent ze zich zeker niet. Ze heeft een partner met eigen activiteiten en is op tijd bij haar werkgever in gesprek gegaan over wat ze de laatste werkjaren nog wilde en de kunst van het loslaten te oefenen.

Martins droom…
Wat voor mij als toekomstig pensionado heel bruikbaar is, is dat Martin zijn eigen droom in het boek vertelt en dit op verschillende momenten als voorbeeld gebruikt om te laten zien hoe je een beschreven methodiek kunt gebruiken.
Martins droom is dat hij als ervaren schrijver van vakboeken en -artikelen een succesvol creatief schrijfdebuut wil maken met een bestseller met spannende korte verhalen. In de traditie van Road Dahl en Edgar Allen Poe en uitgegeven bij een commerciële uitgeverij.

En mijn eigen droom…
Wat mijn droom is? Mijn droom is om wandelingen van een of  twee dagen te organiseren, waarbij deelnemers nieuwe mensen en een nieuwe omgeving leren kennen met onderweg wat kleine elementen die de vreugde, de verrassing of de bezinning vergroten.

Daarnaast heb ik met een oud-collega en tevens vriend nog een Activiteiten Advies Bureau (AAB) in de kast staan. We gaan dat zelf als oud-activiteitenleiders niet of nauwelijks meer uitvoeren, maar kunnen hopelijk mensen inspireren tot mooie en leuke activiteiten.

Martin nogmaals bedankt voor je mooie en inspirerende boek en ik verwacht dat mijn collega Pensioen In Zicht -trainers en toekomstige pensionado’s er veel plezier aan gaan beleven.

Meer informatie over ‘Een sleutel naar het walhalla