di 31 jan 2023
Er speelt in 2023 een hoop op de arbeidsmarkt: voor wie op zoek wil naar een andere baan, zijn er de nodige vacatures. Tegelijkertijd is er door de vele openstaande vacatures en het hoge ziekteverzuim een hoge werkdruk. Deskundigen vertellen welke kwaliteiten dit jaar belangrijk zijn – en wat je kunt doen als je die (nog) niet hebt.
‘De verwachting is dat dit jaar iets meer mensen werkloos worden’, zegt Saskia Grit. Ze is arbeidsmarktadviseur bij het UWV. De kansen op werk nemen dus af, maar tegelijk zal de krapte op de arbeidsmarkt volgens het UWV niet snel verdwijnen. ‘Die is structureel, onder andere door de vergrijzing. Dat speelt nog eens extra in sectoren zoals het openbaar bestuur, het onderwijs en de zorg.’ Daar blijft de vraag naar personeel dus hoog, net als in de techniek, ICT en bouw.
In de krappe sectoren hebben jonge mensen genoeg kansen om aan werk te komen, zegt Grit. Maar welke kwaliteiten heb je daarvoor nodig?
Doortastend zijn
Als je een nieuwe baan wilt, kan het handig zijn om nú over te stappen. Grit: ’De personeelstekorten zijn extreem groot. Dus de kans op een nieuwe baan of een vast contract is nu het allergrootst.’
Doortastend zijn is dus belangrijk. Maar hoe word je dat, als je dat niet van nature bent? ‘De eerste stap is in actie komen’, zegt psycholoog Gijs Coppens. Hij werkt op het snijvlak tussen arbeid en gezondheid en is oprichter van een platform rondom mentaal welzijn. ‘Daarbij is het doen belangrijker dan het denken.’ Vraag bijvoorbeeld om een evaluatiegesprek, of bel een nieuwe werkgever op met vragen. Door anderen erbij te betrekken, creëer je een stok achter de deur. ‘Anders blijft het een construct in je hoofd dat je gaat herkauwen en ga je beren op de weg zien.’ De tweede stap is volhouden, zegt Coppens. ‘Zorg ervoor dat er steeds een vervolgactie klaarligt.’ Als je wilt solliciteren, kun je bijvoorbeeld de hr-medewerker laten weten dat je sollicitatie eraan komt. Zo helpen anderen jou om in actie te komen.
Soft skills
Door de personeelstekorten kijken werkgevers in sommige sectoren minder streng naar ‘hard skills’, zoals opleiding en cv, en meer naar ‘soft skills’, zoals eigenschappen en vaardigheden. ‘Dat is natuurlijk mooi, helemaal voor starters’, zegt Grit. Het is dus handig om je soft skills te benadrukken als je solliciteert, zegt ze. Vooral als ze klantgericht zijn, problemen kunnen oplossen, goed kunnen communiceren, en goed kunnen samenwerken betreffen.
Het zijn, naast vakkennis, volgens het UWV de skills waarvan werkgevers verwachten dat ze de komende jaren het belangrijkst blijven. ‘Met die eigenschappen maak je dus meer kans op een baan’, zegt Grit. Zet relevante hobby’s, ervaringen en vaardigheden op je cv, of benadruk ze in een gesprek, tipt ze.
Netwerken
Ga je in 2023 op zoek naar werk? Dan blijft netwerken belangrijk, zegt Grit. ‘Je kunt bijvoorbeeld op feestjes, je sportvereniging of LinkedIn laten vallen dat je werk zoekt, of mensen benaderen die het werk doen dat jou leuk lijkt. Vraag of ze er wat over willen vertellen, en of ze je kunnen introduceren bij hun werkgever.’
Volgens Coppens kun je tijdens het netwerken het best oppervlakkige vragen afwisselen met verdiepende vragen. ‘Dat is wat een contact interessant maakt.’ Dat kun je oefenen, zegt hij. ‘Maar het is ook niet erg als je dat niet zo goed kunt. Het is oké om te weten wat je grenzen zijn, anders word je ongelukkig.’
Grenzen aangeven
Heb je die baan, dan is het dit jaar belangrijk om je grenzen te kunnen aangeven, denkt Grit. ‘Je ziet in veel sectoren een hoog ziekteverzuim en grote personeelstekorten.’ Daardoor is de werkdruk enorm hoog, blijkt uit onderzoek van het UWV. ‘Het is heel belangrijk om goed op jezelf te blijven letten, en niet ook uit te vallen door de hoge werkdruk.’
Hoe kun je leren om je grenzen aan te geven? ‘Het begint met je baas laten weten dat je tegen je grenzen aanloopt’, zegt Coppens. Volgens hem gaat het niet om nee zeggen, maar om het gesprek. ‘Het is een proces, dat je samen verkent.’ Daarbij kan het helpen om je dilemma’s te benoemen, bijvoorbeeld door te zeggen: “Ik zou deze extra taak er graag bij doen, maar ik zou niet weten hoe. Zullen we dat samen oplossen?”’ (bron: Intermediair)