INHOUD THEMA ‘BELONING’ (augustus 2015)

PRAKTIJK

KENNIS, KUNDE EN ONDERZOEK

OPINIE EN DISCUSSIE

EN VERDER

Met een portemonnee vol geluk naar de Albert Heijn 
Begin juni zag ik bij ‘RTL late night’ een dame die was uitgenodigd om als ervaringsdeskundige te praten over pesten op het werk. Zij was langdurig gepest, waardoor zij uiteindelijk drie maanden thuis heeft gezeten. Het was haar teveel geworden. Haar verhaal was interessant. Het pesten had ervoor gezorgd dat zij min of meer gedwongen werd om over haar loopbaan na te denken. Uiteindelijk is zij een andere richting opgegaan. Zij runt nu een stichting waarmee zij werkgeluk zichtbaar maakt binnen bedrijven. Deze stichting richt zich op bedrijven die het ‘gelddenken’ hebben losgelaten en gaan voor ‘geluk als economisch model’. Ook dit laatste maakte het tot een interessant interview.

Dat klinkt mooi en ik grapte tegen mijn man dat ik langs onze hypotheekverstrekker ga met het voorstel dat ik wil betalen in ‘geluk’. Ik stel het mij dan zo voor dat ik iedere maand langs ga om te betalen met een knuffel of een leuke grap. Misschien een beetje een flauwe reactie, maar het raakt wel de discussie over wat werk je kan opleveren. Welke vorm van beloning kun je ontvangen? Gaat het om geld of mag je meer verwachten? Ik heb het idee dat er de afgelopen jaren meer en meer gekeken wordt naar een economie en een arbeidsmarkt waar ruimte moet zijn om je te ontplooien en waar ook geluk en plezier van belang zijn. Veel bedrijven hanteren nog steeds de norm rendementsdenken. Ze proberen zo veel mogelijk winst te maken. Daarentegen willen de meeste werknemers graag plezier ervaren en zich verder ontwikkelen.

Een boeiend onderwerp in dit geheel is de discussie over het basisinkomen. Een van de argumenten om dat te introduceren, is dat met een basisinkomen mensen meer ruimte krijgen om te doen wat zij willen. Dus niet alleen werken voor het geld, maar ook voor plezier en geluk. Yolanda Zelders heeft hier een boeiend, prikkelend stuk over geschreven.

Welke beloning iemand wil ontvangen, is voor iedereen anders en kan ook veranderen gedurende iemands leven. Maar tot nu toe geldt dat iedereen munten nodig heeft om te voorzien in het levensonderhoud.

Voor mij is het iedere keer weer een beloning om samen met een gedreven club mensen een vakblad te maken waarin vakgenoten willen delen wat hen bezighoudt en waar zij belang aan hechten. Yvette Kokee en Martin Jan Kraak geven in hun artikel een overzicht van de ontwikkeling van beloning door de jaren heen. Ad de Beer vraagt in zijn artikel of naast een salaris, interne mobiliteit niet als beloning moet worden aangeboden. Verder lees je in dit nummer van LoopbaanVisie een artikel van Maarten Freriks over een nieuw initiatief om werkzoekenden zelf hun baan te laten creëren, Innovatiebanen geheten. Jouw baan is jouw toegevoegde waarde aan een bedrijf. Aaltje Vincent begint met een reeks artikelen over het lezen en interpreteren van arbeidsmarktonderzoeken.

Veel leesplezier – en mocht je willen reageren op een van de artikelen, dan kan dat via hoofdredacteur@loopbaan-visie.nl