INHOUD THEMA ‘GRENZEN’ (januari 2014)

PRAKTIJK

KENNIS, KUNDE EN ONDERZOEK

OPINIE & DISCUSSIE

EN VERDER…

Ruimte
De rijksinspecteur beroepskeuzewerk moest zich na het bezoek aan ons bureau weer in zijn kleine Mini Cooper wringen. Deze lijvige Bourgondiër (uit Rijswijk) ging ruggelings voor het portier van de kleine auto staan, stak zijn voluptueuze achterwerk achterwaarts richting bestuurdersstoel, liet zich vallen, draaide daarna 90 graden en trok zijn benen binnenboord. Als hij het portier sloot maakte het geheel een ingeblikte, benauwde indruk waar nauwelijks ruimte was voor beweging alleen voor voetenwerk en sturen.

De bezoeken van deze overigens zeer aimabele man – we schrijven de jaren zeventig van de vorige eeuw – hadden als doel controle op de uitgevoerde onderzoeks- en voorlichtings-activiteiten in het kader van de door de overheid toegekende subsidiegelden. Alle uitgevoerde activiteiten moesten voldoen aan strenge voorschriften en nauwgezet gedocumenteerd worden voor inspectie. Het subsidiekader bood nauwelijks ruimte voor innovatie en grensoverschrijdende activiteiten. Het leek alsof de inspecteur via zijn ingeblikte opkomst en vertrek die enge kaders en nauwkeurige grenzen subtiel wilde demonstreren.

Onze ondernemende directeur en enkele van zijn jonge adviseurs waaronder ikzelf wilden toch graag hun vleugels uitslaan, talenten ontplooien en ambities vorm geven. Dat deden we dan ook door buiten de grenzen van het vigerende regiem te treden door de oprichting van een nevenstichting. Daarin konden we ons professionele ei kwijt en niet onbelangrijk een derde geldstroom creëren. Grenzen, zo wil ik maar zeggen, kunnen kaders verschaffen voor faciliteiten, maar ontwikkeling en ontplooiing ook sterk insnoeren. Met een pro-actief initiatief en creativiteit is daar echter ook weer aan te ontsnappen.

Over ‘grenzen’ in dit nummer van LoopbaanVisie het volgende. We hebben ruimte gegeven aan de verdere ontwikkeling van ons blad en daarvoor is dit thema natuurlijk geknipt. We hebben gezocht naar verbreding door rubrieken op te rekken en enkele toe te voegen. Inhoudelijk hebben we een aantal belangrijke vragen en kwesties aangesneden zoals: hoe kun je begrensd worden in je vak en hoe daar mee om te gaan? In het hoofdartikel treden Els Oosthoek en Marlies van Venrooy buiten de kaders van ons vak. Grenzen van het vak kunnen ook worden opgerekt door ‘over de lijntjes te kleuren’, maar ook door aandacht voor andere, verwante disciplines. Martin Rekers interviewde Ton Wilthagen over zijn innovatieve ideeën voor het betreden van de arbeidsmarkt. Martin Thoolen en Wendy Hobbelink onderzoeken de mogelijkheden van grensverleggend begeleiden en we geven ruim baan aan Han Stoffels, recruiter op het internationale podium. Maar we kijken ook over de landsgrenzen, naar IJsland en de internationale ontwikkelingen van ons vak genoteerd op conferenties in Montpellier en Canada. En dat allemaal in een nieuw jasje van ons vakblad. Veel leesgenoegen en namens de redactie alsnog een grensverleggend jaar gewenst.

Gert van Brussel
Hoofdredacteur redactie@loopbaan-visie.nl