INHOUD THEMA ‘KIEZEN’ (augustus 2011)

PRAKTIJK

WETENSCHAP

NIEUW(S)

Geachte lezer,
Vele wegen leiden naar Rome, God en het Kralinger Bos (die laatste is van mijn moeder). Welke kies je dan? Dat hangt ervan af. Gaat het je om het doel of om de weg? Als het om het doel gaat, hoef je bij Rome en Kralingen niet lang na te denken, je gaat er gewoon linea recta heen. En mocht je toch wat mooie dingen willen zien onderweg, dan neem je een extra bochtje mee. Makkelijk zat. Met God in het vizier wordt het al wat lastiger, want welke weg leidt naar hem? Is dat een leuke weg? Of eentje met (val)kuilen en hobbels? En als je er bent, wat heb je dan in handen? Zou het dus de moeite waard zijn? Vind je de weg belangrijker, dan maakt het doel eigenlijk niet erg veel uit. Op elke route valt wel wat te beleven en je ziet vanzelf wel waar je uit komt. Kies gewoon en kom in beweging. Zo ongeveer kun je de keuzemogelijkheden bij loopbaanontwikkeling beschouwen en de daarbij behorende dilemma’s. Als loopbaanprofessional schenken we veel aandacht aan het doel: een concreet en inspirerend loopbaanperspectief, een bepaalde functie of een specifiek werkveld en – eraan voorafgaand – een opleiding. Maar hoe kenbaar is het doel? Rome kun je googelen, via boeken voorbereiden en met vooraf uitgestippelde routes verkennen vanuit dat vooraf besproken gezellige familiehotel. Maar toch blijkt ter plekke pas of je het echt de moeite waard vindt. Persoonlijk viel me het vele verkeer zo tegen dat de lol er danig vanaf ging. Niets over gehoord toen ik voorafgaand aan de reis rondvroeg. En afbeeldingen maken geen herrie. En och, dat gezellige, lawaaierige familiehotel… Als Rome al zo lastig is, hoe reëel is het dan om te kiezen voor een opleiding en een daarop volgend loopbaanperspectief? Kunnen we ons wel echt voorbereiden, werkelijk inschatten hoe leuk we het gaan vinden en precies weten welke stappen we moeten zetten om er te komen? Hoeveel van onze lezers doen het werk waarvoor ze als tiener kozen? Mijn inschatting: waarschijnlijk niemand… Toch vragen we van studenten en cliënten om te kiezen, steeds weer. Is dat wel handig? Laten we de weg eens centraal stellen. Wat willen we onderweg beleven, zien en proeven? Wie willen we ontmoeten? Waar willen we ons mee bezig houden? Gewoon hardop wat wensen en (voor)waarden formuleren en dan op weg gaan, linksom of rechtsom. Al doende ontdekken we of dat waarvan we dachten dat het leuk was, ook werkelijk leuk blijkt te zijn. En of dat waarvan we dachten of hoopten dat we het zouden kunnen, ook in werkelijkheid kunnen. Misschien komen we al lanterfanterend wel bij God uit, of blijken we alle voldoening in het Kralinger Bos te vinden. In gesprek met al die mensen die we nog niet kenden maar wel ontmoeten, terwijl we werkzaamheden uitvoeren waarvan we niet wisten waar die over gingen, dagzomen onze talenten, borrelen kwaliteiten op en komen onvermoede weerstanden en talloze ja’s en nee’s aan het licht. Leest u zelf maar in deze uitgave, en stel uzelf vervolgens de vraag hoe we het kiezen makkelijk en zinvol kunnen maken, hoe begeleiding bij keuzeprocessen eruit zou moeten zien en wat dat betekent voor de inrichting van ons beroep. Maar ik waarschuw u, toen ik aan dit nummer begon, had ik een duidelijk antwoord op deze vragen. Nu niet meer…

Frank van der Mijn Hoofdredacteur redactie@loopbaan-visie.nl