Lemniscaat

Als ik aan een lemniscaat denk, dan denk ik aan een achtbaan. Als ik een filmpje zie van een achtbaan, waarbij de karretjes rustig naar de top worden getakeld, dan zit ik al met spanning in mijn buik. Maar wat een kick om na de, voor je gevoel, vrije val door de kurketrekker en andere loops heen te gaan. De  Formula Rossa is op dit moment de snelste achtbaan in de wereld. Je gaat op sommige momenten 240 km per uur. Je moet daarvoor wel naar Abu Dhabi. De hoogste achtbaan, van 139 meter, is de Kingda Ka in New Jersey, VS. De langste achtbaan, 2479 meter, is de Steel Dragon 2000 in Kuwana in Japan.

Soms kan een loopbaan ook wel eens voelen alsof je in een achtbaan zit. Vooral als je gedwongen of vrijwillig van baan wilt veranderen. Het geeft spanning, van wat er komen gaat, maar ook plezier als je interessante gesprekken hebt gehad. Soms is het eng, omdat je nieuwe dingen gaat ondernemen. En altijd  weer de rush van adrenaline als je weer bij het eindpunt bent, die nieuwe baan. Het grote verschil is dat een achtbaan tussen de 30 seconden en 4 minuten kan duren, maar voor het vinden van ander werk staat geen tijdslimiet, wat erg frustrerend kan zijn.

De lemniscaat is in de wiskunde het symbool voor oneindigheid. Die oneindigheid wordt gebruikt in loopbaan-begeleiding als een oneindig proces. Je kunt het zien als een dialoog die je met jezelf kunt voeren ten aanzien van je loopbaan. In het artikel van Alwien de Boer en Maurice Vermunt wordt dit mooi omschreven. Aan de ene kant van het lemniscaat ga je in gesprek over jezelf, wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik? Aan de andere kant voer je het gesprek met de buitenwereld, wat kan er, wat past er, en wat is er mogelijk? In het artikel van Marinka Kuijpers en Nard Kronenberg lees je waarom de aandacht voor de oneindigheid in loopbaanontwikkeling nodig is en hoe het gesprekslemniscaat als hulpmiddel kan dienen. Rob Govers is voor dit themanummer naar het Escher museum in Den Haag gegaan om zich te laten inspireren voor zijn artikel ‘Metamorfose’.

Naast de artikelen over lemniscaat kun je ook het artikel van Petra Hiemstra lezen. Zij neemt je mee in de zeven stappen van grootluisteren. Lees ook het artikel van Cárola Rietdijk. Ze heeft Jeanine Scheurs geïnterviewd over hosselen: op een streetwise ondernemende manier geld verdienen. Jeanine heeft eerder ook een webinar gegeven voor de Noloc. Marion van den Boogaard legt uit hoe je kunt koersen op je innerlijk kompas door te focussen. Of lees de bespreking van het boek Promotions are so yesterday van Jack van Minden.
Kortom, weer genoeg mooie artikelen die je kunnen informeren en inspireren.

Veel leesplezier!

Marlies van Venrooij
Hoofdredacteur LoopbaanVisie
hoofdredacteur@loopbaan-visie.nl

INHOUD

LEMNISCAAT

PRAKTIJK

KENNIS & KUNDE

OPINIE & DISCUSSIE