Sociale media
In dit voorwoord van het nummer over (sociale) media wil ik het over media hebben. Met ‘media’ duid ik in dit geval op kranten en tv-programma’s. Plekken waar professionals werken die nieuws maken, delen en verspreiden. Ik merk dat ik binnen ons vakgebied soms last heb van de berichten die zij presenteren, bijvoorbeeld in dagbladen of in nieuwsprogramma’s. Dat begon al in 2007. In die tijd kwamen er meer en meer krantenberichten dat je als 50-plusser minder kans op werk had, omdat je dan ‘te oud’ zou zijn. 50-plussers kregen het etiket ‘niet meer flexibel’ of ‘kunnen geen nieuwe dingen meer leren’ opgeplakt. Tijdens de loopbaanoriëntatie-trainingen kwamen mensen naar mij toe met de mededeling dat er voor hen geen kansen meer waren op de arbeidsmarkt. Mensen die het (beetje) geloof in zichzelf onderuithaalden door een bericht in de krant. Later is de 50-plusser de kansloze 45-plusser geworden. Waarschijnlijk herken je wel dat werkzoekenden van boven de 40 op een of ander moment in het traject wel een keer iets zeiden in de strekking van ‘maar op mijn leeftijd zal ik wel weinig kans maken’ of ‘waarschijnlijk zit er geen werkgever meer te wachten op iemand van mijn leeftijd’. Als er een koppeling wordt gemaakt tussen kansen en leeftijd dan word ik daar boos en verdrietig over. Vooral als de werkzoekende of werkswitcher met wat minder zelfvertrouwen continu deze berichten voorbij ziet komen. Nu wordt er gesproken over een krapte op de arbeidsmarkt. Ik hoop dat dit bijdraagt aan het zelfvertrouwen van mensen die ‘wat ouder zijn’ en ander werk zoeken.
De (sociale) media kunnen echter ook behulpzaam zijn in ons vak. Mieke Verbaarschot schrijft over media in een career story interview; hoe Youtube en Podcasts gebruikt kunnen worden in loopbaanplanning. Aaltje Vincent illustreert in haar artikel hoe online contacten net zo waardevol kunnen zijn als offline contacten voor je netwerk. Martin Reekers heeft Anne Ribbers en Alexander Waringa geïnterviewd over e-coaching en het ABC-model.
Daarnaast artikelen over andere onderwerpen. Marja Beumer schrijft over de overgang: “onbekend, onbesproken en onacceptabel.” Symptomen van de overgang worden vaak verward met andere klachten. Lisette van de Sandt legt ons uit dat positiviteit niet altijd gepast is, averechts kan werken en zelfs giftig kan zijn. Ook een nieuwe kijk op duurzame loopbanen: Lonneke Frie, Karin Potting, Ellen Sjoer, Beate van der Heijden en Hubert Korzilius schrijven over flexpertise.
Als laatste de onderwerpen die jullie in 2023 en januari 2024 kunnen verwachten. De redactie en adviesraad hebben de volgende thema’s bepaald:
Januari 2023 Krapte
April 2023 Ontdekken
Augustus 2023 Senioriteit
Oktober 2023 Verdwalen
Januari 2024 Praktisch
Als je interesse hebt om een bijdrage te leveren aan een van deze themanummers, stuur me dan een mailtje.
Veel leesplezier!
Marlies van Venrooij
Hoofdredacteur LoopbaanVisie
hoofdredacteur@loopbaan-visie.nl
INHOUD
SOCIALE MEDIA
- Online ontmoetingen Net zo waardevol als live ontmoetingen? Aaltje Vincent
- Wat werkt in online coaching, Philippe Bocklandt, Jana Verplancke
- Promotie door zelfdemotie, Aukje Nauta
- De wereld aan je voeten met e-coachen. Twee arbeids- & organisatiepsychologen bouwden een wereldwijd succesvol online bedrijf, Martin Reekers
- Cartoon, Martin Reekers
PRAKTIJK
- Slechthorendheid op het werk. Wat is het en wat kun je doen? Margot Bouwens
- Media in het Career Story Interview. De impact van verhalen op loopbaankeuzes, Mieke Verbaarschot
- Agile in de loopbaancoachpraktijk. Interview met Jason Gawke, Rob Govers
- Zo veelzeggend is lichaamstaal. Interview met Nancy Tromp, Càrola Rietdijk
- De overgang: onbekend, onbesproken, onacceptabel. Vitaal werken, Marja Beumer
KENNIS & KUNDE
- Het ontwikkelen van Flexpertise. Een nieuwe kijk op duurzame loopbanen, Lonneke Frie, Karin Potting, Ellen Sjoer, Beatrice van der Heijden, Hubert Korzilius
- Positief sla je in onzekere tijden de plank mis. Een effectievere aanpak, Lisette van de Sandt
- Wat kunnen coaches en docenten van elkaar leren? Begeleiden met impact, Sandra Doeze Jager & Marius van Regteren
OPNIE & DISCUSSIE
- Objectief talent begeleiden. Ben jij bevooroordeeld in jouw loopbaancoaching? Danielle Krekels
- Een sterk merk scheppen, Jack van Minden
- Sociaal, Joke Tacoma
- Sociale media voor loopbaanbegeleiders. Hype of noodzaak? Anke Verstraeten, Marie Raemaekers