Bij LoopbaanVisie ligt de deadline voor het inleveren van artikelen ver voor de datum waarop het blad in de mailbox verschijnt of op de deurmat valt. Dit betekent voor mij dat ik in januari al vaak een opzet maak met wat ideeën over wat ik in het voorwoord wil gaan zetten. En toen ineens dit. Lockdown, thuisquarantaine, social distancing, cruciale beroepen, beeldbellen, stay save, supermarkten die leeggetrokken werden: we hebben in een week tijd een totaal nieuw vocabulaire en belevingswereld gekregen. Als ik nu op tv mensen tijdens een reclame elkaar zie huggen, dan denk ik: is dat wel zo verstandig? Als ik boodschappen doe dan wil ik juist geen karretje nemen, omdat ik niet weet wie het heeft aangeraakt. Thuiskomen betekent meteen handen wassen.

Een bizarre ervaring voor iedereen. Als dit geen stress oplevert… Ineens thuiszitten met één, twee, drie kinderen die je moet helpen bij het onderwijs. Niet weten of je baan er nog wel is na de lockdown. Opdrachten die gecanceld worden. Kun je volgende maand nog wel je rekeningen betalen en wanneer komen die ondersteunende maatregelen nou op gang? Angst om het virus te krijgen of de mensen om je heen. Een ziek familielid hebben dat nu op de ic ligt. Geen bezoek aan de kapper, een verjaardagsfeestje of even een kopje koffie drinken op het terras in de lentezon.

Maar ik zie ook ontstressers. Zoals we en masse met elkaar praten via videobellen. Mooie initiatieven via sociale media om elkaar te helpen met eten koken en boodschappen voor elkaar doen. Creatieve oplossingen om toch aandacht te geven aan de ouderen in de verzorgingstehuizen, om te sporten via video, alle grappen die gedeeld worden via sociale media en vooral de oproep om lief voor elkaar te zijn. Ik ben benieuwd welke kansen deze crisis ons gaat bieden op het gebied van (samen)werken en mogelijk tot de vermindering van stress.

Er ligt nu een verse LoopbaanVisie voor je. Vorig jaar hebben wij een oproep gedaan om een bijdrage te leveren aan het themanummer Stress; het aanbod was enorm. Het is een thema dat leeft en waar veel deskundigheid in is en waar veel vakzusters en -broeders hun kernwerk van hebben gemaakt. In dit themanummer een oefening hoe je stress kunt reduceren van Carin van Gelder. Jos Claessens schrijft over haar ervaring met (werk) stress in Japan en legt dit tegen de westerse vorm van werken en leven. Inge Rechterschot heeft Marc van Veldhoven geïnterviewd over stress en werkdruk. Marc is hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en vertelt over zijn eigen ervaring en wat hij ziet bij zijn studenten. Career in Progress is een programma van de Erasmus Universiteit Rotterdam dat de medewerkers van de EUR ondersteunt in hun loopbaanontwikkeling. Minder stressgerelateerde artikelen zijn het interview van de latende en de nieuwe voorzitter van de ledenraad van de Noloc en het artikel van Vivian Acquah over de kracht van mentorschap.

Recent is Marieke Genard toegetreden als redactielid van LoopbaanVisie. Zij is onze Vlaamse collega. Welkom Marieke, fijn om je bij ons aan boord te hebben.

Veel leesplezier!

Marlies van Venrooij
Hoofdredacteur LoopbaanVisie
hoofdredacteur@loopbaan-visie.nl

INHOUD

STRESS
Stress in Japan versus Nederland
Jos Claessens
Wijs niet naar een ander – Stress en werkdruk door de ogen van hoogleraar Van Veldhoven
Inge Rechterschot
Bepaal je stress footprint met de Big Five
Stephen & Viktor Steijger
Werkstress door veranderingen – Wat kun je eraan doen?
Edith Groenendaal
Cartoon
Martin Reekers
PRAKTIJK
Stressloos vanuit het hart – Een praktische oefening
Carin van Gelder
Stille kracht – In gesprek met de voorzitter en vicevoorzitter van de Noloc-ledenraad
Martin Reekers
Profileren zonder op te scheppen. Kan dat? – Zichtbaar op het werk zonder irritant te zijn
Mirjam Hubregtse
Boost je carrière met een mentor – Aan de slag met het verbeteren van de positie van vrouwen
Vivian Acquah
KENNIS & KUNDE
Wat komt eerst: reïntegreren of loopbaanwerk? Loopbaanvragen bij burn-out
Anita Roelands
Burn-out en het brein
Steven van der Minne & Sandra Doeze Jager-van Vliet
Van te druk naar nieuw werkgeluk
Lieke van Zuilekom
Loopbaanbegeleiding in Vlaanderen – Voor iedereen toegankelijk door de loopbaancheque?
An Nackom
OPINIE & DISCUSSIE
Hand in hand – Loopbaanmogelijkheden en werkdrukpreventie
Roos Schelvis, Nanette Compeer, Claire Coumans & Naomi van der Maden
Levensloopstress – De invloed van impactvolle gebeurtenissen
Marcel Lionell van Kammen
De sleutelrol van het lichaam
Tilly Graafland & Joke Middelkoop
Stress
Els Ackerman