Talent

De talentenshows op de televisie zijn nu al een aantal jaren vaste prik. Zo kan je je vermaken met The voice of Holland, X-factor, Holland’s Got Talent en Dance Dance Dance. Er wordt in deze programma’s gezocht naar mensen die een talent bezitten om hen daarna een kans te bieden op een loopbaan als zangeres, danseres of in een andere discipline. Net als in de topsport zijn veel mensen bezig om deze talenten te ontdekken of te scouten. Het is een business waar veel geld mee te verdienen valt en wat beroemdheid op kan leveren. Wat bijna al deze talenten gemeen hebben is dat zij al op jonge leeftijd de mogelijkheid kregen om hun talent te ontdekken en veel tijd konden steken in het ontwikkelen van hun talent door middel van coaching en oefenen.

Maar hoe zit het nu als je spreekt van talenten in andere beroepen? Beroepen waar je niet op jonge leeftijd mee in aanraking kan komen of waarvoor je geen kans krijgt om gedurende je jeugd verder te ontwikkelen. Denk aan beroepen als secretaresse, barista, docente, directrice, Tweede Kamerlid of laadpaalmonteur. Misschien speelde je als vierjarige wel met enthousiasme en passie schooltje, maar als je naar school gaat dan heb je daar niet zo veel tijd voor en zijn er geen docenten die je in je vrije tijd helpen om je talent verder te ontwikkelen. Moeten wij niet net als bij zangeressen, sporters, muzikanten, die naast school ook in hun vrije tijd de ruimte krijgen om hun talenten verder te vorm te geven, voor ieder kind en jongvolwassenen tijd vrij maken om hun talent als vierjarige verder te ontwikkelen?

In dit nummer een interview van Marieke Genard met Luk Dewulf. Lees hoe Luk Dewulf talent definieert. Hij heeft samen met The Learning Company een talententest ontwikkeld: Mytalentbuilder. Victor en Stephen Steijger werken daarmee. In hun artikel beschrijven zij hun ervaringen met deze talententest. Brigit Rozestraten beschrijft in haar artikel ‘In gesprek met je talenten’ haar ervaring met het Talentenspel van Willem Glaudemans. In deze uitgave ook een kritische column van Geert-Jan Waasdorp over talent, met als titel ‘Talent is zo van het jaar 2000 …’ Rob Govers laat zijn licht schijnen over het talent dat een loopbaancoach moet bezitten. Inge Rechterschot en Lotte Leukenhaus zijn in gesprek gegaan met Eva Koenders. Zij begeleidt topsporters na hun loopbaan in de topsport naar een maatschappelijke loopbaan. Inge Rechterschot gaat helaas afscheid nemen als redactielid, dit zal haar laatste artikel zijn voor LoopbaanVisie. Inge heel erg hartelijk dank voor al je mooie bijdragen.

Graag wil ik melding maken dat wij als redactie van LoopbaanVisie heel erg content zijn met twee nieuwe adviesraadleden. Het gaat hier om twee Vlaamse leden, David Meulemans van de VDAB en Marijke Verbruggen van de KU Leuven. Van harte welkom in de adviesraad van LoopbaanVisie. Doreen Admiraal neemt daarentegen afscheid van de adviesraad. Doreen, grote dank voor je bijdrage, meedenken en gezelligheid tijdens de visiedagen.

Veel leesplezier
Marlies van Venrooij
Hoofdredacteur LoopbaanVisie
hoofdredacteur@loopbaan-visie.nl

INHOUD

TALENT
De talentenfluisteraar Luk Dewulf – Werken vanuit talent, de nieuwe yoga, Marieke Genard
Talentgericht werken, geen nice to do, maar need to do – Wendbare talenten zijn regisseurs van hun loopbaan, Viktor & Stephen Steijger
Talentgericht solliciteren, Anke Meerding
Talent – Column, Els Ackerman
Cartoon, Martin Reekers
Het geheim van jezelf ontwikkelen – Over CliftonStrengths, de talentmethode van Gallup, Margo Kitzen & Reinier Gerritzen

PRAKTIJK
(Te) veel talenten, wat nu? Babs Mouton
In gesprek met je talenten, Brigit Rozestraten
Talent na goud – Samen ontdekken van talenten na(ast) de sport, Inge Rechterschot & Lotte Leukenhaus
Stress en veerkracht – Interview met Frances van Dinther, Willemien van den Tol

KENNIS & KUNDE
Duurzaam talent ontwikkelen – Motiveren van medewerkers in het ‘nieuwe normaal’, Sandra Doeze Jager & Jan van Zwieten
Bespiegelingen bij het rugzakje van de loopbaanprofessional, Rob Govers

OPINIE & DISCUSSIE
Talent heb je en ben je… misschien, Jack van Minden
Talent is zo van het jaar 2000 …, Geert-Jan Waasdorp