Tijd

Tijd is een interessant iets. Wij hebben het allemaal, kunnen er verschillend naar kijken en mee omgaan. Als je jong bent dan denk je misschien dat je nog alle tijd hebt; als je ouder wordt, ervaar je dat je tijd wel eens wat schaars kan worden. Tijd kan worden opgedeeld in uren, maanden, jaren, maar ook in seizoenen of voor of na een belangrijke (mondiale) gebeurtenis.

Ik heb wat met het thema Tijd als het gaat om op tijd komen. Ik ben bijna altijd te vroeg op een afspraak. Ik probeer wel eens echt op tijd te komen of zelfs te laat, maar dat lukt mij niet. Zelfs al ga ik bij de buren op visite, dat is vijf minuten lopen, dan sta ik eigenlijk al tien minuten van tevoren klaar om op tijd te komen.

Online werken is voor mij ideaal om echt op tijd te zijn. Er is geen reistijd, geen zoeken naar een parkeerplek, koffie die je nog moet zetten of een locatie die je nog moet gaan verkennen. Tijdens mijn online coachsessies krijg ik regelmatig de opmerking ‘goh, jij bent echt stipt op tijd’. Waarom niet, denk ik dan, juist via videobellen kan je prima ‘stipt’ op tijd zijn. De klok zegt 11:00 uur, dus met één druk op de knop zit ik op mijn afspraak.

Er zijn veel uitdrukkingen en gezegden met het woord tijd erin. Bijvoorbeeld ‘tijd heelt alle wonden’, maar is dat ook zo? Volgens Jakob van Wielink is dit een grote misvatting. Rob Govers interviewde Jakob hierover. Voor het thema tijd in de vorm van leefTijd heeft Martin Reekers Aart Bontekoning geïnterviewd over generaties op de werkvloer met als titel ‘De kunst van het verbinden van generaties’. Marieke Genard is voor LoopbaanVisie in gesprek gegaan met Tom Hannes (o.a. boeddhist en filosoof) over het leven in het NU. Hij stelt dat NU telkens iets ander betekent. Tijd zit ook in het moment van de dag waarop je werkt. Hinke Anja Werkman en Sonja Smits hebben een interessant artikel geschreven met de boodschap dat nachtwerken gezien kan worden als topsport.

Maar ook andere onderwerpen komen aan bod. Begeleid je mensen met een visuele beperking, lees dan het artikel van Krista Kroon over de mogelijkheden die er zijn aan hulpmiddelen. Lotte Leukenhaus is in gesprek gegaan met Jackie van der Kroft over interculturele communicatie. En naar aanleiding van het webinar van Noloc van Jolanda van der Steen en Cynthia Noordoven ‘Wellbeing & Werkgeluk’ heeft Càrola Rietdijk een artikel geschreven over werkgeluk.

Nog zo’n uitdrukking over tijd is ‘er is een tijd van komen en een tijd van gaan’. Zo ook in het bestuur van Noloc. Ester Leibbrand geeft na tien jaar voorzitterschap bij Noloc het stokje over aan Angelique Jansen. Vanuit LoopbaanVisie danken wij Ester voor alles wat zij gedaan heeft voor Noloc en het loopbaanvak en heten wij Angelique van harte welkom als nieuwe voorzitter van deze mooie beroepsvereniging.

Veel leesplezier!

Marlies van Venrooij
Hoofdredacteur LoopbaanVisie
hoofdredacteur@loopbaan-visie.nl

INHOUD

TIJD

PRAKTIJK

KENNIS & KUNDE

OPINIE & DISCUSSIE