Veerkracht

Omgaan met leed, moeilijkheden, verlies, ongewenste veranderingen, tegenslagen en dan weer terugveren. Veerkracht, je hoopt dat ieder mens dat in een bepaalde mate heeft. Maar hoeveel kan er van een mens worden gevraagd en hoelang kan iemand tegenslagen verduren? Is de veerkracht er op sommige momenten niet even helemaal uit? Lig je op de grond en kan je echt niet meer opstaan? En als het dan om dat leed, moeilijkheden en verlies gaat, wat is dan het zwaarst en wanneer mag je zeggen dat je het zwaar hebt en even geen veerkracht hebt?

Tegenwoordig is dit een nationale of misschien wel mondiale discussie. Door overheidsmaatregelen mogen mensen (tijdelijk) niet meer hun vak uitoefenen. Door een virus werken bepaalde beroepsgroepen zich een slag in de rondte. En door lockdowns verliezen jongeren een deel van hun jeugd. Wie heeft het het zwaarst en wie mag hier wel of niet over klagen?

Ik heb altijd moeite gehad met de uitdrukking ‘what doesn’t kill you makes you stronger’. Soms maken mensen dingen mee of hebben situaties zo’n impact dat het mensen beschadigt en dat zij er niet sterker uitkomen. Het moet daarnaast ook wel in je aard liggen en mogelijk moet je ook toegang hebben tot goede hulpverlening om met bepaalde situaties om te gaan. Je hoopt dat na regen ook zonneschijn komt, dat als er een deur dichtgaat er een nieuwe weer opengaat, maar dat geldt niet voor iedereen en niet iedereen kan dit zien.

In deze uitgave staat een reeks artikelen over hoe veerkracht getraind kan worden en mooie voorbeelden van veerkracht in de praktijk. In het artikel van Tinka van Vuuren en Astrid Wolswijk met als titel ‘Coaching doet veerkracht groeien’ geven zij aan dat je het beste kan werken aan veerkracht als je je niet in een stressvolle situatie bevindt. Hierbij leggen zij de nadruk op een gezonde levensstijl en stressreductie. Een tweede tip die zij geven is werken aan je sociale vangnet. En dat wij als coaches daar mensen in kunnen helpen, zowel als er geen stressvolle situatie is als wanneer de fan gehit is door de s**t.

Jan Taal en Petra van Oudenaarde schrijven in hun artikel ‘Het potentieel van veerkracht en imaginatie’ over het aanboren van veerkracht door imaginatie; het aanspreken van een beeldend vermogen. Anke Meerding heeft een aantal mkb-ondernemers geïnterviewd hoe zij tijdens de lockdown anders zijn gaan ondernemen. Maarten de Winter is partner bij Veerkracht College en beschrijft hoe veerkracht een mentale, sociale en operationele dimensie heeft.

En natuurlijk ook aandacht voor andere onderwerpen. Jouke Post schrijft over evidence based loopbaanbegeleiding. Peter Langedijk gebruikt het ‘Huis van het Werkvermogen’ als metafoor voor het positief beïnvloeden van werkvermogen en de relatie met werkgeluk. Els Ackerman heeft het boek Wat wil ik nu echt? van Marlène Langbroek gelezen en daar een review over geschreven. En natuurlijk weer twee columns. Deze keer van Joke Tacoma en Aukje Nauta.

Ik wil graag afsluiten met het verwelkomen van twee nieuwe redactieleden: Rob Govers en Càrola Rietdijk.
Superfijn om jullie aan boord te hebben.

Veel leesplezier!

Marlies van Venrooij
Hoofdredacteur LoopbaanVisie
hoofdredacteur@loopbaan-visie.nl

INHOUD

VEERKRACHT

PRAKTIJK

KENNIS & KUNDE

OPINIE & DISCUSSIE