INHOUD THEMA ‘VIRTUEEL’ (april 2013)

PRAKTIJK

WETENSCHAP

NIEUW(S)

TEN GELEIDE
Het zal u als lezer niet zijn ontgaan dat we in een steeds virtuelere wereld leven, hoewel de nieuwste Wordversie de vervoegingen ‘virtueler’ en ‘virtuelere’ nog niet herkent. Ik hoor wel eens de vraag rondgaan of we er beter van worden. In contact met mijn volwassen wordende kinderen verzucht ik dat zelf ook wel eens, zeker als we aan tafel voor de zoveelste keer moeten afspreken dat we niet whatsappen, gamen of sms’en (gedateerd!) terwijl er een lepel naar de mond gaat en we in gesprek zijn. Maar de vraag of we er beter van worden is geen goede. De wereld virtualiseert, of we het nu willen of niet.

Wat betekent dat voor ons vakgebied? Met de cliënt rond de tafel zitten verliest terrein, terwijl het sparren via e-mail, Whatsapp, Twitter, Ping of andere vormen van social media aan terrein winnen. Dat is een goede zaak voor zover het ons beter in staat stelt onze cliënten te begeleiden. Dat laatste is niet vanzelfsprekend en vraagt nog het nodige onderzoek naar waarde en effectiviteit van online begeleiding. Bent u als lezer vooral een (desnoods Bourgondisch) tafeltype, of heeft u de virtuele dis reeds genoten en ziet u er DE toekomst van loopbaanbegeleiding in?

In deze uitgave brengen we u op allerlei manieren in aanraking met de virtuele wereld, soms eerder filosoferend, dan weer praktisch. Het leek ons als redactie bovendien leuk u te trakteren op handige lijstjes met goede vacaturesites, tests, portals en dergelijke. Daar kwamen we niet uit. Elke keuze betekent ongewenste kleuring van het aanbod. We konden geen sites vinden die ons aller instemming hadden (“Dan moeten we die en die ook opnemen”) en over tests valt heel veel meer te zeggen dan we met een lijstje kunnen doen. Bovendien was er ook de visie dat we onze cliënten (en dus u als lezer?) moeten leren om zelf de juiste online informatie te vergaren. U zult wel enige tips vinden in deze uitgave hoor, maar lange lijsten zijn het dus niet geworden.

Overigens is dit mijn laatste Ten geleide. Vanwege een duurzaam overvolle agenda heb ik besloten mijn rol als hoofdredacteur neer te leggen en mijn betrokkenheid te bepalen tot de eervolle rol als voorzitter van de Adviesraad. Ondertussen wil ik het leven wat gaan vertragen. Gelukkig zijn er apps met meditatietips en klankschalen die de stilte kunnen helpen ontstaan. Of moet ik mijn mobieltje toch uitdoen tijdens de yoga?

Ik wil u als lezer hartelijk danken voor de vele positieve feedback die dit vakblad heeft mogen ontvangen en voor de goede bijdragen die we mochten verwelkomen. Gelukkig hebben we een opvolger gevonden met grote ervaring in het vakgebied en ook met dit tijdschrift: Gert van Brussel. Ik leg de mooie taak van hoofdredacteur graag in zijn ervaren handen. Gert, ik wens je veel succes!

Trouwens, hoe vaak zal LoopbaanVisie nog in uw brievenbus glijden? Wie weet hebben we straks een geheel virtueel vakblad. En misschien lach ik er later wel eens om als ik achter mijn scherm mijn avondmaaltijd nuttig, terwijl ik een groepsskype met mijn kinderen heb. “Weet je nog, papa, dat je vroeger vond dat we met elkaar aan tafel moesten zitten om te eten? Onhandig was dat toen allemaal, hè?” Maar zo ver ben ik nog niet…

Frank van der Mijn
Hoofdredacteur redactie@loopbaan-visie.nl